четвртак, 16. октобар 2008.

XFX GeForce 8200

Veoma kvalitetna Micro-ATX matična ploča sa integrisanom NVIDIA 8200 grafikom. Zahvaljujući NVIDIA MCP78 čipu koji spaja North i South Brigde, na ovu ploču su stale sve komponente koje inače viđamo na standardnim ATX pločama osim logično svih PCI slotova.

Kompaniju XFX najbolje znamo po NVIDIA grafičkim karticama, no oni bolje obavešteni znaju da XFX u ponudi ima i odlične matične ploče. Ovoga puta ćemo videti veoma interesantno rešenje za integrisanu konfiguraciju. Ploča koju ćemo videti je bazirana na NVIDIA 8200 čipsetu, odnosno MCP78 koji kombinuje North i South Bridge u jedan čip. Ono što je još dobro znati je da se na ploči nalazi i integrisana grafička kartica, NVIDIA 8200 koja će biti dobar izbor za sve one koji ne planiraju da igraju najnovije igre. Mesta ipak ima da se doda zasebna grafika, a sa podržanim HybridPower i Hybrid SLI tehnologijama, ova ploča ima dosta veliki potencijal.

XFX GeForce 8200 ploča sa gornje i donje strane, oprema i konektori pozadi

Ključne karakteristike

  • Odličan layout ploče
  • Kvalitetna izrada
  • Integrisana NVIDIA 8200 grafička kartica sa HDMI i DVI izlazima
  • Odlične performanse
  • Podrška za najnovije AMD AM2+ Phenom procesore

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

XFX GeForce 8200
  • Format ploče: Micro-ATX
  • Čipset: NVIDIA 8200
  • Procesor: Socket AM2+/AM2 AMD Phenom FX/Phenom X4/ Phenom X3/Athlon X2/Athlon/Sempron
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR2 1066/800/667MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1,0+1,5), 1x IDE, 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe 2.0 x16, 1x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC889A HD 8-channel audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 10 USB portova, eSATA, 2x PS/2, D-Sub, DVI, HDMI, integrisana NVIDIA 8200 grafička kartica

XFX GeForce 8200

Kako je format ploče Micro-ATX, sve je dosta gusto spakovano, ali ipak je teško uočiti da nešto fali. Ono što je evidentno i na prvi pogled je da postoji manji broj PCI slotova, pošto ploča ima jedan PCIe 2.0 x16 slot za dodatnu grafiku, jedan PCIe x1 i dva obična PCI slota. Mesta se međutim našlo za četiri memorijska slota koja podržavaju do 8GB DDR2 memorije u Dual Channel režimu, a slotovi su različito obojeni u parovima kako bi instalacija bila što lakša. Slotovi su postavljeni dosta blizu ležišta za procesor, pa treba biti obazriv prilikom montaže memorije i CPU kulera. Ova ploča podržava prethodnu AM2 i novu AM2+ generaciju AMD procesora, uključujući i najnoviji Phenom X4 9850+.

XFX GeForce 8200 ležište procesora i hladnjaci, bočna strana

Hlađenje ploče je dosta dobro, sa heat pipe sistemom koji spaja hladnjake integrisane NVIDIA 8200 grafičke kartice (sa XFX logom) i MCP78 čipa. Tokom rada, hladnjaci ostaju mlaki što znači da je ovakav sistem hlađenja i više nego dobar. Raspored komponenti je odličan, pa su tako konektori za napajanje, 24-pinski i 8-pinski postavljeni blizu ivica ploče, a SATA i ATA sklonjeni u stranu, pa kablovi neće stajati iznad ploče, što znači da će biti omogućen nesmetan protok vazduha. ATA konektor je smešten ispod SATA konektora kojih ima čak šest, što je svakako dobra stvar za ovako malu ploču. Floppy konektor je izmešten skroz iza poslednjeg PCI slota, što je malo neobično, ali ne smeta da ploča bude odličnog layout-a.

XFX GeForce 8200 memorijski i PCI slotovi, SATA, ATA i konektor za napajanje

Pored pomenute NVIDIA 8200 grafičke kartice, na ploči se nalazi integrisana i Realtek ALC889A zvučna kartica sa podrškom za 8-kanalni zvuk. Sa zadnje strane se pored standardnih PS/2 konektora za tastaturu i miša nalazi i 8 analognih konektora za zvuk (na žalost nema S/PDIF konekcija), četiri USB konektora (još šest je dostupno preko konektora sa ploče) i gigabitni LAN priključak. Ne treba zaboraviti ni eSATA priključak ali ni analogni D-Sub i digitalne DVI i HDMI konektore sa podrškom za HDCP sadržaje. Ukoliko planirate da instalirate neku snažniju grafičku karticu, treba znati da HybridPower omogućava da ta zasebna grafika bude praktično isključena kada nije potrebno da radi (dakle kada se ne igraju igre), i sav posao se prebacuje na integrisanu 8200 grafiku. Takođe, ako instalirate neku od 8400 ili 8500 grafika, možete očekivati da performanse budu podignute pošto će integrisana 8200 raditi u nekoj vrsti SLI režima sa zasebno instaliranom karticom kako bi obezbedila bolje performanse.

Rezime

Iako ova ploča nije namenjena onim najzahtevnijim kupcima i entuzijastima, ipak opcije za overklok u BIOS-u nisu izostale, pa tako u Justw00t meniju možete pronaći sasvim dobar broj opcija pomoću kojih možete i dodatno poboljšati performanse. Za one koji ne bi da mnogo eksperimentišu, ploča nudi i automatski overklok u tri koraka, što je prilično korisna stvar. Ova ploča je odličan izbor za HTPC sistem ili jednostavno računar na kome se gledaju filmovi, surfuje i radi praktično sve sem igranja novijih igara. Prednosti su definitivno odlična integrisana NVIDIA 8200 grafika i podrška za AMD procesore najnovije generacije, a kako AMD ima i svoje integrisano rešenje u vidu 780G plastforme sa ATI HD3200 grafikom, treba očekivati oštru borbu.

Conclusion

Although this motherboard is not geared toward the most demanding users and enthusiasts, still there are some overclocking options in BIOS. In the Justw00t menu, you can find various options for improving overall characteristics. For those who do not want to experiment too much, this motherboard offers automatic overclocking function in three steps, very useful thing that’s for sure. This motherboard is a good solution for HTPC system or just for a computer used for watching movies, surfing, and all other things except playing latest games. Its advantages are good, integrated NVIDIA 8200 graphics and latest AMD processors support, and bearing in mind AMD has its integrated solution in shape of 780G platforms with ATI HD3200 graphic we should expect heavy fighting.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 70€