недеља, 19. октобар 2008.

Nova NVIDIA GF 9400M i MacBook

U Santa Klari u Kaliforniji je 15. oktobra predstavljena nova NVIDIA uzdanica. Novi GeForce 9400M će se prvo naći u Apple MacBook Pro računarima, a proizvođač navodi da će novo integrisano jezgro do pet puta brže od Centrino2. A ima i još novina sem brzine.

Zahtevi za bolje vizuelne kompjuterske performanse nastavljaju da rastu sve više i više, aplikacija dodiruje masivno paralelno procesiranu snagu grafičkog procesora više nego sama grafika.

Kao gejmeri, video entuzijasti, dizajneri, a sada kreativni profesionalci, zahtevaju optimizovana PC rešenja. Takođe isporučuje 5x brže grafičke performase u odnosu na Intel Centrino 2 (Montevina, Intel GM45 chipset) na testu 3D Mark Vantage u 1024x768px rezoluciji.

''Današnji dan predstavlja svetlu tačku za korisnike širom sveta'', rekao je Jeff Fisher, viši podpredsednik za GPU u NVIDIA. Sa ovim novim integrisanim grafičkim jezgrom, NVIDIA može da širi svoju stopu prometa od gejmera i dizajn profesionalaca do kreativnih generacija korisnika, čime želi da se čvrsto utemelji u srce brzo rastuće za prenosivim računarima.

NVIDIA je takođe objavila danas da je Apple usvojio ovu revolucionarnu GPU za svoj novi Apple MacBook, MacBook Pro i MacBook Air. Apple i NVIDIA su zajedno radili kako bi iskoristili maksimum paralene snage procesiranja NVIDIA grafičkog jezgra, zarad isporučivanja bogatog vizuelnog iskustvo za korisnike.

"NVIDIA GeForce 9400M arhitektura isporučuje odličnu kombinaciju snage i energetske efikasnosti, koji se koristi kako bi doneli potpuno novi nivo grafičkih performansi za naše MacBook korisnike", rekao je David Moody, Apple podpredsednik Globalnog Mac Product marketinga.

NVIDIA GeForce 9400M je visoko integrisan čip koji je dizajniran specifično za potrebe prenosnih računara i manjih kompjuterskih uređaja. Sa svojih 16 paralelnih jezgra koji isporučuju 54 GFLOP-a snage, praveći najsnažnije integrisano grafičko jezgro na tržištu današnjice.

Nova kartica će dozvoljavati korisnicima da gledaju kompletan dugometražni HD film na jednom punjenju baterije.