понедељак, 13. октобар 2008.

DPM Atomic

Konfiguracija sa Intel Atom procesorom koji daje dobre performanse a veoma malu potrošnju. Jedina stvar koju bi promenili je kućište koje jeste solidno ali nije baš tiho, a i vratanca maske optike stalno zakačinju tray kada se zatvara.

U simpatičnom mini-ATX kućištu nam dolazi jedna od prvih konfiguracija sastavljena na Intel Atom platformi. Da podsetimo, Atom Dual Core je procesor nove generacije koji je namenjen manje zahtevnim sistemima koji akcenat stavljaju na dimenzije i potrošnju energije. Atom obezbeđuje dovoljno dobre performanse za većinu prosečnih korisnika istovremeno otvarajući vrata zaista minijaturnim dimenzijama, tihom radu i neuporedivo manjoj potrošnji od klasičnih desktop računara. Do sada, videli smo netbook računare sa Atom procesorom kao i par desktop sistema za koje se tek očekuje da postanu hit.

DPM Atomic konfiguracija, detalji sa prednje strane

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije konfiguracije
  • Intel Atom procesor odlikuje minimalna potrošnja i dobre performanse
  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Konfiguracija nije toliko tiha koliko smo očekivali
  • Vratanca maske optičkog uređaja redovno zakačinju i zaglavljuju tray

Specifikacija

DPM Atomic
  • Kućište: MS Industrial Mini Halley 2019B
  • Matična ploča: Intel Desktop Board D945GCLF
  • Procesor: Intel Atom 230 (Dual Core), 1.6GHz, 533MHz FSB
  • Memorija: 2GB DDR2
  • Hard disk: Hitachi SATA2 160GB
  • Grafička kartica: Integrisana Intel Graphics Media Accelerator 950

DPM Atomic

Za kućište je odabrano MS Industrial Mini Halley, mini tower kućište solidnog kvaliteta sa ugrađenim napajanjem od 240W koje takođe nosi MS Industrial oznaku. Kućište ima po jedno ležište za eksterne 2.5" i 3.5" uređaje, kao i dva za interne 3.5" odnosno hard diskove. Konfiguracija dolazi sa ugrađenih Hitachi SATA hard diskom kapaciteta 160GB i Pioneer DVD-RW DVR-2116D takođe SATA optikom. Ovde moramo pomenuti da smo primetili da maska odnosno vratanca optike koja su deo kućišta nisu baš idealno projektovana, to jest kada se tray optičkog uređaja zatvara odnosno uvlači, vratanca ga blokiraju pa se moraju ručno odglaviti. Ovo možda ne deluje kao neki veliki problem, ali zamislite samo da svaku put kada se zatvara tray morate rukom pomeriti vratanca.

DPM Atomic sa zadnje strane

Kao osnova ove konfiguracije je Intel Desktop Board D945GCLF mini-ATX matična ploča koja dolazi sa već instaliranim Atom procesorom. Ova ploča podržava maksimalno 2GB RAM memorije, koliko je i instalirano, kao i samo jedan običan PCI slot. Grafika je integrisana na ploču a u pitanju je Intel Graphics Media Accelerator 950, kao i Realtek ALC662 zvučna kartica koja na žalost nema podršku za surround zvuk. Postoje samo dva SATA konektora, pa kako su ugrađeni hard disk i optika sa SATA interfejsom, treba voditi računa ako se odlučite da dodate još jedan hard disk recimo. Postoji i jedan ATA priključak na ploči koji može podržati dva uređaja. Treba dodati da postoji ukupno 6 USB portova, kao i serijski i paralelni portovi.

DPM Atomic unutrašnjost i detalji

Hlađenje sistema je dosta jednostavno, procesor se koristi običan hladnjak bez kulera, čipset malim hladnjakom i ventilator, a kućište dva 60mm ventilatora. Iako bi se očekivalo da sistem bude praktično nečujan pošto nema ni jednog većeg potrošača koji zahteva ozbiljno hlađenje, ova dva 60mm ventilatora dosta kvare utisak pošto se obrću na dovoljno velikom broju obrtaja da je zvuk visoko frekventan i ne mnogo prijatan. Ovaj računar nije mnogo glasniji od nekih moćnijih konfiguracija, ali svakako nije nečujan. Uz konfiguraciju možete doplatiti Windows XP operativni sistem (sasvim opravdano pošto bi Vista sasvim sigurno upropastila performanse) koji ima instaliranu Vista temu, što nas je u prvi mah i zbunilo.

Rezime

Sve ono što smo probali na ovoj konfiguraciji radi odlično, dovoljno brzo za neke prosečne potrebe. Ono što ne treba očekivati su dobri rezultati u procesorski i grafički zahtevnim aplikacijama. Sve ostalo što podrazumeva svakodnevan rad u Office aplikacijama, surfovanje Internetom i gledanje filmova će biti sasvim zadovoljavajuće. Konačna ocena je dobra, pogotovo kada se vidi cena ove konfiguracije, ali moramo reći i da se kućište nekako ne uklapa u celokupnu sliku, te da bi jedino to promenili.

Conclusion

All the things we did on this configuration gave us very good results, which is enough for average usage. Things we do not need to expect are good results with processor and graphical demanding applications. Everything else that encompass everyday usage within Office applications, Web surfing, and watching movies will live up to expectations. The final appraisal is good, especially if we bearing in mind the price of this configuration but we need to say that its casing somehow does not fit in whole image so that is the only thing that could be replaced.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 155€