четвртак, 30. октобар 2008.

FSC LifeBook S7110

Poslovni model nešto manje dijagonale ekrana od proseka, 14.1". Iako je konfiguracija sasvim solidna a performanse vrlo dobre, cena je dosta visoka za laptop te kategorije. U pakovanju dolaze kao bonus i Docking Station i Presenter mouse.

Imamo priliku da vidimo jedan zanimljiv laptop kompanije Fujitsu Siemens namenjen prvenstveno poslovnim korisnicima. U pitanju je LifeBook serija i model S7110. Ono po čemu je ovaj model drugačiji od većine drugih je dijagonala ekrana koja je 14.1" što bi trebalo da znači da su spojene performanse i autonomija sa kompaktnim dimenzijama. Ono što takođe vidimo je i to da je cena prilično visoka za ovu konfiguraciju, ali odmah treba napomenuti i to da u pakovanju dolazi Docking Station i Presenter mouse. Sa druge strane, laptop na sebi nema instaliran operativni sistem što će zahtevati i dodatne troškove.

FSC LifeBook S7110 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada
  • U pakovanju dolaze i Docking Station i Presenter mouse
  • Solidna konfiguracija sa Intel Core 2 procesorom
  • WiFi i Bluetooth podrška

Utisak kvare

  • Dosta visoka cena u odnosu na ostale modele u kategoriji
  • Baterija se veoma teško skida

Specifikacija

FSC LifeBook S7110
  • Ekran: 14.1" TFT XGA 1024x768 piksela
  • Procesor: Intel Core2 Duo T5500 (1.66 GHz, 2MB L2, 667MHz FSB)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667MHz
  • Grafika: integrisana Intel GMA 950
  • Hard disk: 160GB SATA 7200rpm
  • Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : Modem, GLAN, WiFi (802.11 a/b/g), Bluetooth 2.0
  • Portovi : Audio Out, Mic-in, Line-in (S/PDIF), 3x USB, FireWire, D-sub, LAN, ExpressCard i PC Card slot
  • Dimenzije: 307x248x34.5 mm
  • Težina: 1.8 Kg
  • Baterija: Li-Ion 5200 mAh
  • Dodatno: uz laptop se dobijaju Docking Station i Presenter mouse

FSC LifeBook S7110

Spolja gledano, S7110 je standarnog dizajna koji asocira na poslovni računar, solidna mat plastika i bez ikakvih posebnih detalja koji se ističu. Kvalitet izrade je sasvim dobar, a mi nismo uspeli da nateramo plastiku da zacvili uprkos malo jačem pritisku. Spolja je plastika tamno sive boje, dok je tastatura i cela unutrašnja strana svetla, što nam se nije nešto posebno dopalo pošto iz iskustva znamo da se plastika te boje veoma lako prlja. Ekran je dijagonale 14.1" što je možda i prava mera za poslovne korisnike koji često putuju i nose laptop sa sobom, a modeli od 12" su im previše mali da bi mogli komforno da rade. Rezolucija od 1024x768 je standardna, a prikaz slike ekrana je prilično dobar, oštar i sa veoma dobrim prikazom boja. Standardno, uglovi vidljivosti predstavljaju slabu tačku, posebno vertikalni, a ni ovde nije drugačije. Ovo međutim i nije neki problem pošto će korisnici uglavnom sedeti direktno ispred ekrana.

FSC LifeBook S7110 tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Tastatura je veoma dobra, sa čvrstim i veoma kvalitetnim i tihim tasterima plitkog hoda. Tastatura je Spillproof dizajna, odnosno napravljena tako da bude otporna na prolivenu tečnost (naravno, nije potpuno vodootporna). Zbog dimenzija laptopa, numerički deo tastature je izostao, a ono što se može zaključiti je da će rad biti veoma udoban pošto nema ni malo ugibanja ni pod jačim pritiskom. Dodatnih tastera ima samo pet i to uključujući Power taster, a svi se nalaze iznad tastature. Tu je takođe i mali LCD ekran na kome se prikazuju sve osnovne informacije, i ovo je prilično dobro rešenje koje smo videli i na drugim Fujitsu Siemens modelima. Ugrađeni touchpad je veoma dobar, brz i vrlo prijatan na dodir, a ispod i iznad njega se nalaze po dva tastera što uz touch point kontroler daje odlične opcije za navigaciju. Minijaturni touch point kontroler (nalik na daleko poznatije IBM i Lenovo originale) je izuzetno funkcionalan i nama čak korisniji i jednostavniji za upotrebu od touchpada.

FSC LifeBook S7110 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored konektora je dobar, pa se tako sa prednje strane nalazi samo taster za WiFi i Bluetooth adapter (jednim tasterom se uključuju i isključuju oba) kao i taster za otvaranje poklopca. Svidelo nam se što napred nema dodatnih konektora, pošto bi kablovi sa prednje strane sigurno smetali dok se kuca. Sa desne bočne strane se nalazi konektor modema, optički uređaj i jedan USB port koji je pomeren skroz pozadi. Sa zadnje strane se nalaze još dva USB porta i LAN konektor. Ova dva USB porta su smeštena jedan iznad drugog, što znači da ukoliko priključite recimo neki malčice deblji USB flash disk, ovaj drugi ostaje blokiran. Sa leve bočne strane se nalaze ExpressCard i PC Card slotovi, jedan FireWire konektor, otvor za hlađenje i tri audio konektora. Tu su još i analogni D-Sub video izlaz koji se sakriven ispod plastičnog poklopca i na kraju konektor za napajanje. Pored napomene koja se tiče USB portova, na ovakav raspored nemamo zamerki.

FSC LifeBook S7110 detaljnije sa bočnih strana, docking station

Konfiguracija je solidna za jedan poslovni model, Intel Core 2 Duo T5500 procesor koji radi na 1.66GHz, 2GB DDR2 memorije, hard disk od 160GB i integrisana Intel grafička kartica su u suštini sasvim dovoljni da većina poslova bude obavljena bez ikakvih problema. Moramo da konstatujemo da bi za ovu cenu bilo realno očekivati i recimo čitač memorijskih kartica, čitač otisaka prstiju kao i Web kameru, što mnogi modeli ovog ranga imaju. WiFi i Bluetooth na samom kraju zaokružuju opcije za komunikaciju pored ugrađenog modema i LAN adaptera. Ono što je zanimljivo je da u pakovanju ide i Docking Station (sa posebnim svojim adapterom za napajanje) a na njemu se nalazi čitač niz konektora (4x USB 2.0, 1x VGA, 1x DVI-D (sa HDCP podrškom), 1x Serial port, 1x Parallel port, 1x LAN RJ-45, 1x PS/2, 1x Microphone, 1x Headphone, 1x Kensington Lock). Laptop koristi bateriju kapaciteta 5200mAh koja se iz nekog razloga izuzetno teško skida. Autonomija ove konfiguracije je prilično dobra, sa oko 3.5h u mirovanju i 2h10min pod punim opterećenjem.

Rezime

Posle onoga što smo videli, možemo zaključiti da je S7110 odličan laptop sa performansama koje će zadovoljiti većinu prosečnih poslovnih korisnika, ali i cenom koja neće zadovoljiti većinu. Činjenica je da postoji dosta modela ove kategorije sa slično ili čak i boljom konfiguracijom a za manje novca. Bez obzira na to, FSC S7110 je zaista odličan laptop za poslovne korisnike koji će biti dobar izbor za one kojima treba laptop nešto manjih dimenzija.

Conclusion

After all the things we saw we could say that S7110 is a great laptop computer with performances that will satisfy majority of average business users but with very hot price that won’t be suitable for the most. There are many models within this category with similar or even better configuration at smaller price. Disregarding that, FSC S7110 is great laptop computer for business users, which will be great choice for the ones who need a laptop computer with smaller dimensions.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 956€