субота, 25. октобар 2008.

Nema ugrožavanja Intelovih patenata

Samo jedan dan nakon što je kompanija AMD objavila potpisivanje značajnog sporazuma vezano za novi poslovni poduhvat koji podrazumeva izradu novih proizvoda u okviru njihovih proizvodnih postrojenja pod okriljem novog zajedničkog projekta, ova kompanija počela je sa iznošenjem opravdanja vezano za ugovor o licenciranju koji je potpisan sa kompanijom Intel.

Za razliku od AMD-a, Intel je najavio da će prekontrolisati licencni sporazum potpisan sa AMD-om da bi osigurao da ne dođe do bilo kakvog kršenja patenata. Međutim, zvanični predstavnik za štampu AMD-a naglašava da novi sporazum neće imati nikakvog uticaja na potpisani sporazum sa Intel-om.

Početkom ovog meseca AMD je najavio da će preduzeti hrabar korak i izvršiti podelu kompanije da bi se obezbedila bolja konkurentnost na tržištu x86 čipova. Iako će AMD i dalje ostati odgovoran za razvoj centralnih procesora i grafike, dizajna i marketinga, nova kompanija čiji je privremeni naziv The Foundry Company biće formirana u okviru dva fabrička postrojenja AMD-a koja se nalaze u Drezdenu u Nemačkoj.

Advanced Technology Investment Company (ATIC), tehnološka investicija podržana od strane gradsek uprave Abu Dabija će biti vlasnik večeg dela nove kompanije. Samo nekoliko sati nakon objavljivanja, Intel je objavio izveštaj u kojem se navodi da će biti izvršena istraga o tome da li nova kompanija krši licencni ugovor o proizvodnji čipova koji ova kompanija ima sa AMD-om.

Na osnovu ugovora AMD ima mogućnost korišćenja Intel-ovih instrukcija za x86 čipove budući da AMD plaća određeni sumu novca Intel-u. Narednog dana AMD je uzvratio na ovakav potez Intel-a i najavio da nova kompanija nikako ne krši prethodno postignuti sporazum navodeći da su u potpunosti sigurni u strukturu ove transakcije koja je obuhvaćena postignutim sporazumom.

Phil Hughes, zvanični predstavnik kompanije AMD naglašava da njegova kompanija nema nameru da krši već da nastavi da poštuje Intel-ova prava na intelektualnu svojinu, isto kao što AMD očekuje da se i njihova prava na intelektualnu svojinu poštuju. Kao odgovor na to port-parol Intel-a, Chuck Mulloy, navodi da će ova kompanija braniti svoje patente od bilo kakvog kršenja te da čelnici Intel-a razmatraju sve dostupne mogućnosti.

Hughes u odbranu AMD-a navodi da je poslovni sporazum između dva proizvođača čipova poslovna transakcija te da je javno obelodanjivanje ugovora pa i bilo koja druga rasprava vezana za licenciranje stvar kojom treba da se bave advokati ovih kompanija. Hughes takođe naglašava da se radi o poslovnom dokumentu o kojem se ni u kom slučaju ne može pregovarati putem medija.