уторак, 21. октобар 2008.

MSI Hetis G31

MSI Barebone sistem sa matičnom pločom baziranom na Intel G31 čipsetu. To znači integrisanu zvučnu i grafičku karticu, ali i dovoljno mesta za upgrade. Kućište je dosta jednostavno ali i praktično i može stajati vertikalno ili horizontalno.

Imamo priliku da vidimo još jedan barebone sistem, smešten u vrlo elegantno slim kućište. Barebone konfiguracije pružaju osnovu za sastavljanje konfiguracije prilagođene potrebama korisnika. Postoji dosta modela Hetis serije, a mi smo pogledali onaj sa Intel G31 čipsetom. Dimenzije ovakvog računara su veoma zgodne za HTPC računare koji služe kao kućni multimedijalni centri, a ono što je posebno dobro je činjenica da su ovakvi računari praktično nečujni zahvaljujući komponentama koje zahtevaju minimalno hlađenje. Konfiguracija koju ćemo predstaviti ima integrisanu grafičku karticu, a pogodnost je što će svi koji žele nešto jače imati prilike da instaliraju i dodatnu grafiku.

MSI Hetis G31 sa prednje i bočnih strana, konektori sa prednje strane

Ključne karakteristike

  • Mogućnost nadogradnje grafičkog podsistema
  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Solidne performanse za svakodnevan rad i manje zahtevnu multimediju

Utisak kvare

  • Samo D-Sub video izlaz

Specifikacija

MSI Hetis G31
  • Kućište: Home Theater PC (1x 5.25", 1x3.5")
  • Napajanje: 250W
  • Čipset: Intel G31 i ICH7
  • Procesor: Intel Core 2 Quad, Core 2 Extreme, Core 2 Duo, Pentium D, Celeron D FSB 800/1066/1333 MHz
  • Memorija: 2x DIMM, max. 4GB, DDR2 800/667 MHz
  • Kontroleri: 2x SATAII, 1x IDE, 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe x16, 1x PCI
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC888 HD 8-channel audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 6 USB portova, D-Sub, 2x Serijski
  • Grafička kartica: Intel X3100
  • Dimenzije: 330(W) x 320(D) x 94(H) mm

MSI Hetis G31

Kućište je dosta kompaktnih dimenzija i napravljeno od crne mat plastike sa sivim detaljima sa prednje strane. Kvalitet izrade je dosta dobar, a kućište dolazi sa postoljem, pa se može držati vertikalno ili horizontalno kao desktop varijanta. Pored brojnih otvora za hlađenje, sa prednje strane se nalazi i maska optičkog uređaja, Power taster i sistemske diode, kao i dva USB, FireWire i dva audio konektora koji su sakriveni iza plastičnog poklopca. U pakovanju pored diskova sa drajverima se nalazi i CPU kuler koji je dovoljno malih dimenzija da taman staje u ovo minijaturno kućište. Podržana je praktično cela paleta Intel procesora do FSB-a 1333MHz, što ostavlja prilično veliki izbor kupcima.

MSI Hetis G31 zadnja strana i konektori

Sa zadnje strane, pored uobičajenih PS/2 (za tastaturu i miša), četiri USB, jednog FireWire i LAN priključka nalazi se i šest analognih audio konektora (S/PDIF konekcija je dostupna tek preko konektora koji se nalazi na samoj ploči), jedan analogni D-Sub video konektor (integrisane Intel X3100 grafike) ali dva serijska porta što je i pomalo iznenađujuće. Sa zadnje strane vidimo i ugrađeno napajanje maksimalne snage 250W, što je bitno zbog eventualne nadogradnje grafike pošto većina novijih kartica zahteva malo snažnije napajanje, pa treba dobro proveriti da li je ovakvo napajanje dovojlno snažno za planiranu grafiku. Takođe, vidimo da postoje dva slota za proširenja, jedna običan PCI i jedna PCIe x16.

MSI Hetis G31 unutrašnjost i detalji

Po otvaranju kućišta, zatičemo dva memorijska slota, podržano je ukupno 4GB memorije do brzine od 800MHz. Na ploči se nalaze i dva SATAII konektora i jedan ATA (koji podržava dva uređaja). Za grafiku smo već rekli da postoji PCIe x16 slot, ali se ona montira na takozvanu riser karticu, tako da će instalirana grafika stajati paralelno matičnoj ploči. Mala napomena, grafika ne može biti dual slot pošto za nju jednostavno nema dovoljno mesta. Instalirana matična ploča se hladi pomoću običnih aluminijumskih hladnjaka, a postoji i jedan mali, 60mm ventilator za kućište koji nije baš potpuno nečujan ali teško da ikome može zasmetati. Performanse sistema baziranog na ovoj konfiguraciji su solidne, ali sa integrisanom grafikom ne treba očekivati da će se pokrenuti neke novije igre. Za glednje filmova i puštanje muzike, ovako nešto je i više nego dovoljno.

Rezime

Zaključak je da Hetis G31 predstavlja dobro rešenje za manje zahtevne kupce prosečnih potreba. Uz vrlo praktične dimenzije, ovakav barebone sistem može biti odlično rešenje za neke osnovne multimedijalne potrebe. Ipak, moramo reći i da pomalo smeta što nema nikakvih dodatnih video izlaza, već samo D-Sub, kao i to da ne možemo baš da zamislimo kome trebaju dva serijska porta, a postoji mnogo toga što bi bilo dosta funkcionalnije.

Conclusion

Hetis G31 is excellent solution for entry-level users with average needs. With its practical dimensions this barebone system could be perfect solution for some basic needs. Still, we have to say it’s pity it doesn’t have video out but only D-Sub because we don’t know any person who will need two serial ports and there are many things that could be much functional.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 160€