недеља, 26. октобар 2008.

Raste prodaja mini laptopova

Sa trenutnom situacijom u kakvoj je ekonomija na globalnom nivou, mnogi ljudi koji su želeli da kupe računar okreću se jeftinim, mini laptopovima male snage.

Prema navodima kompanije Gartner koja prati kretanja na tržištu PC industrije novi snažni vetar u leđa PC industriji doneli su upravo mini notebook-ovi. Upravo zahvaljujući njima, broj isporučenih jedinica na globalnom nivou u toku trećeg kvartala ove godine iznosio je 80.6 miliona jedinica što je za 15% više u odnosu na isti period prošle godine.

Segment mini notebook-ova je iskusio snažan porast na globalnom PC tržištu. Ovaj porast je naročito izražen na tržištu Evrope, bliskog Istoka i u afričkom regionu, navodi Mika Kitagava, analitičar kompanije Garnet. Kada je u pitanju severnoameričko tržište ekonomske prilike su kreirale veće interesovanje za segment računara koji koštaju ispod $500.

Istovremeno, globalno PC tržište je konačno osetilo uticaj globalne ekonomske krize. Tržište kućnih računara u SAD je definitivno osetilo pad nakon nekoliko kvartala u kojima je zabeležen snažan rast prodaje. Veliki broj PC proizvođača je ušao na tržište mini ili ultraportabl modela.

U avgustu, kompanija Lenovo je najavila ulazak na ovo tržište sa novim ultra portabl laptopom. Tokom ovog meseca bi trebalo da postane dostupan model IdeaPad S10 koji će biti ponuđen po početnoj ceni od oko $399. Mini laptopovi, poznati i kao netbook-ovi, relativno su jeftini notebook računari kompaktne forme dizajnirani za osnovne primene kao što su Web surfovanje, slanje elektronske pošte i obrada teksta.

Dizajnirani su da koriste manje energije u odnosu na tradicionalne PC-je i laptopove a takođe nisu ni dovoljno robusni za ozbiljne igrače ili entuzijaste koji žele da iz svojih modela izvlače maksimalne performanse. Korporacija Intel, najavila je ranije ove godine snažan prodor na ovo tržište.

Ova kompanija je počela isporuku Atom procesora za mobilne internet uređaje još u aprilu. Portparol ove kompanije naveo je da očekuje da će prodaja netbook računara i net top uređaja nadmašiti prodaju tradicionalnih desktop i laptop računara. Početkom juna Acer Inc. ušao je na mini laptop tržište sa Aspire One notebook računarom, koji je dizajniran za upotrebu sa Intel Atom N270 čipom.

Acer-ovi notebook-ovi rade bilo na Linpus Linux Lite ili Windows XP Home operativnom sistemu. Ulazak na tržište mini laptopova doneo je dosta toga dobrog Acer-u. Gartner navodi da je Acer kao i kompanija Asus snažno foksuiran na ovo tržište. Acer, koji je treći najveći proizvođač personalnih računara je u proteklom kvartalu zabeležio povećanje isporuke od 47.3% u odnosu na isti period prošle godine.

Gartner takođe navodi da je kompaniju HP, dešavanje na tržištu mini laptopova delimično zatekla. Ova kompanija relativno sporo ulazi na tržište ovakvih računara. Dell koji se zadržao na vodećoj poziciji kada je u pitanju tržište u SAD je u velikoj meri pogođen slabostima koje pogađaju tržišta poslovnih ali i kućnih korisnika. Za kraj treba napomenuti da je tržište u SAD u trećem kvartalu zabeležilo rast od 4-6% u odnosu na isti period prošle godine. Gartner takođe navodi da je isporuka mini notebook računara na istom tržištu porasla za 5%.