среда, 15. октобар 2008.

Apacer Handy Steno AH421

Veoma interesantan fleš disk kompanije Apacer će se svideti korisnicima laptop računar. USB konektor je pod uglom od 90 stepeni, i ovo je prvi takav fleš disk koji smo videli. Performanse su odlične i sa te strane nema zamerke.

Apacer nam je poznato ime po memoriji, fleš diskovima, MP3 plejerima i memorijskim karticama. Ovom prilikom, predstavićemo novi model fleš diska, Handy Steno AH421. Fleš diskova na tržištu ima u gotovo bezbroj varijacija: sporih, brzih, lepih, ružnih, za dečaka i devojčice, vodootpornih i neuništivih, zaista za svačiji ukus. Apacer u tolikoj konkurenciji ipak uspeva da predstavi nešto novo, a to je dizajn kućišta diska. Ovaj disk će biti veoma interesantan svima kojima prostor igra bitnu ulogu, a brzo ćemo objasniti i zašto.

Apacer Handy Steno AH421

Ključne karakteristike

  • Inovativni dizajn, veoma zgodan za korišćenje kod laptopova
  • Odlične performanse
  • Podrška za Microsoft Vista ReadyBoost

Utisak kvare

  • Može biti malo nepraktičan kod korišćenja sa desktop računarom

Specifikacija

Apacer Handy Steno AH421
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0
  • Brzina: 17 MB/s read, 5 MB/s write
  • Kapacitet: 2GB
  • Operativni sistem: Windows 98 SE / ME / XP / 2000 / Vista, Mac OS 8.6 , Linux 2.4.0

Apacer Handy Steno AH421

Glavni štos kod ovog diska se vidi odmah po kupovini. Dok su kod svih ostalih fleš diskova na tržištu telo diska i USB konektor u istoj ravni, kod modela AH421 se konektor nalazi pod uglom od 90 stepeni u odnosnu na telo diska. Kao da ovo nije dovoljno čudno (recimo odmah da će nošenje u džepu biti malo nezgrapno zbog ovakvog dizajna), tek konektor može da se rotira oko svoje ose za 180 stepeni. Ovo naravno nije slučajno i nije u pitanju hir dizajnera, već je ideja da fleš disk bude zgodniji za korišćenje kod laptop računara, pošto neće štrčati kao inače, već će ići uz ivicu laptopa. Kako se može rotirati, vrlo lako se može izbeći da blokira ostale portove, tako što se samo okrene na drugu stranu. Mi smo videli još jednu veoma zgodnu primenu. Sve je više modela auto Hi-Fi uređaja koji na sebi imaju i USB port. Ne treba puno objašnjavati zašto je ovo korisno, no činjenica je da koliko god bio mali fleš disk, uvek viri sa prednje strane i smeta. Apacer Handy Steno AH421 je prosto idealan za ovako nešto.

Apacer Handy Steno AH421

Sa suprotne strane u odnosu na USB konektor, nalazi se platnena "markica" (kao sa zadnjeg džepa pantalona) koja osim vizuelne ima i funkciju lakog vađenja diska iz USB porta. E sad, treba reći i da je ovaj fleš disk dosta nezgodan za korišćenje sa USB konektorima na kućištu, kao i da u slučaju kada se dva konektora nalaze jedan iznad drugog, u kom slučaju jedan ostaje blokiran. Ovaj disk podržava Microsoft Vista ReadyBoost tehnologiju kojom se dodavanjem fleš memorije na sistem on i efektivno ubrzava. Što se performansi tiče, proizvođač navodi podatke za 17MB/s za čitanje podataka odnosno 5MB/s za upis. Ovo smo proverili i putem HDTach programa i dobili sledeće brojke: Sequential Read 18MB/s, Burst Read 18.1MB/s, Average Read 17.1MB/s, Write: 5.1MB/s, CPU 2%, Access Time 3.4ms. Ovo su odlični rezultati i potvrđuju ono što piše u specifikacijama. Ovaj fleš disk će biti odlična stvar za sve kojima treba baš ovakav model, koji neće štrčati kada se poveže na USB port. Ostali se mogu naći i u situaciji da im bude potreba produžni USB kabl (koji inače ne dolazi u pakovanju).

Rezime

Po pitanju performansi, nema zamerke i ovaj disk dobija odlične ocene. Po pitanju funkcionalnosti, možemo samo ponoviti da će nekome biti veoma zgodan, a nekome možda i ne baš toliko. Svejedno, ovaj disk nam se dosta dopao i mislimo da zaslužuje preporuku zbog originalnog i praktičnog dizajna, kao i odličnih performansi.

Conclusion

When we talk about performances, that’s beyond reproach but if we talk on functionality, we will just say that some people will find it very good and others not. Whatever, we like this disk and it is our opinion it deserves our recommendation ‘cause of original and practical design, and excellent performances also.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2008.): 11€