уторак, 7. октобар 2008.

Parrot Bluetooth Photo Viewer

Ovo je stvarno izuzetan digitalni ram za slike, fantastičnog prikaza Bluetooth interfejsa. Jedina mana koju možemo primetiti je da postoji samo 64MB memorije na raspolaganju, pa je bolje da sve slike pre prebacivanja obradite tako da budu iste rezolucije kao ram.

Videli smo dosta modela raznih digitalnih ramova za slike, nekih veoma interesantnih, no i dalje nismo naišli na ovako zanimljiv ram. Parrot je kompanija poznata po Bluetooth handsfree uređajima za automobile, pa otud i iznenađenje kako se ram za slike našao pod njihovi imenom. Iznenađenje je potrajalo sve dok nismo upalili ram, a kada smo videli kakva je slika, nije nas zaista više zanimalo ko ga je napravio. Bez mnogo okolišanja, ovaj ram prikazuje najbolju sliku od svih koje smo do sada videli, a činjenica da ima ugrađen Bluetooth modul ga čini stvarno jedinstvenim.

Parrot Photo Viewer 7"

Ključne karakteristike

  • Fantastičan kvalitet slike
  • Bluetooth interfejs
  • Izuzetno lak i razumljiv meni
  • Senzor za ambijentalno osvetljenje, automatsko regulisanje jačine pozadinskog svetla

Utisak kvare

  • Samo 64MB integrisane memorije

Specifikacija

Parrot Photo Viewer 7"
  • Ekran: 6.5" LCD (720x480 piksela) u 260k boja
  • Kapacitet: 64MB flash memorije
  • Fotografije: JPG
  • Dimenzije: 192x146m
  • Težina: 415g
  • Dodatno: Bluetooth v2.0 + EDR, podržani profili FTP (File Transfer Profile), OPP (Object Push Profile), BIP (Basic Image Profile)

Parrot Photo Viewer 7"

Ram je crne boje, sa prednjom stranom od veštačkog materijala koji podseća na kožu krokodila. Iako nam se ovo nije mnogo dopalo, ipak je stvar ukusa, a opet da ponovimo, slika je toliko dobra da nam ovo jednostavno nije ni bitno. Ram dolazi u pakovanju sa adapterom za napajanje čiji je kabl integrisan u ram i mali plastičnim dodacima za kačenje na zid. Pored ovoga, postoji i postolje koje se ušrafljuje sa zadnje strane, a omogućava da ram stoji vertikalno ili horizontalno. Izrada je prilično kvalitetna i jednostavna, bez nekih suvišnih detalja koji bi odvlačili pažnju. Na kablu napajanja se nalazi taster za uključivanje rama, a sa zadnje strane rama i tri tastera za upravljanje menijem.

Parrot Photo Viewer 7" sa zadnje strane, postolje i tasteri

Iako piše na kutiji da je dijagonala ekrana 7", tačna veličina je 6.5" a rezolucija 721x480 piksela. Displej prikazuje 262,144 boja, što je samo još jedan razlog više zašto je slika toliko dobra. Ram se vrlo brzo uključuje, i prikazuje prvu sliku od sample-ova koji se nalaze već snimljeni. Ram ima integrisano 64MB memorije (proizvođač navodi da je to dovoljno za oko 500 slika), što možda ipak nije nešto mnogo, pogotovo pošto nema slota za memorijske kartice koje bi povećale kapacitet. Meni je nalik na dock bar iz MacOS-a, sa ikonicama na donjoj ivici, što je vizuelno veoma atraktivno ali i neverovatno jednostavno za korišćenje, pa se ispostavlja da su tri tastera koliko ih ima i više nego dovoljni za to.

Parrot Photo Viewer 7" ekrani menija i slika

Ekran ima senzor za ambijentalno svetlo koji automatski podešava intenzitet pozadinskog osvetljenja kako bi slika bila optimalno osvetljena i danju i noću. Glavna stvar je međutim Bluetooth modul koji omogućava vezu sa računarom, mobilnim telefonom ili nešto ređim digitalnim aparatima sa ovim interfejsom. Uparivanje je veoma jednostavno (koga mrzi da gleda u uputstvo, šifra je 0000) i traje par sekundi, pa odmah možete početi da punite memoriju omiljenim slikama. Ram automatski sve slike prilagođava rezoluciji displeja, no zbog kapaciteta savetujemo da ih vi ili neko veštiji obradi kako bi ih što više stalo. Svaka slika koju pošaljete ramu će biti automatski sačuvana u memoriju. U zavisnosti da li ram stoji vertikalno ili horizontalno, slike će biti i automatski rotirane da prikaz bude dobar.

Rezime

Zanimljivo je da se softver može ažurirati takođe preko Bluetooth veze, što znači da se mogu očekiveti i neke dodatne opcije. Inače, moguće je pored standardnog, ručnog, pregleda slika podesiti i slideshow i odabrati tranzicione efekte. Iako za razliku od gotovo svih drugih modela ovaj digitalni ram ne može da pušta muziku i video klipove, kvalitet slike je prosto fantastičan. Prikaz je sjajne oštrine i veoma vernih boja, što nas je odmah i oduševilo. Ako vam treba digitalni ram za slike, a bitan vam je kvalitet prikaza, ovo je prava stvar.

Conclusion

It is interesting that software could be updated by Bluetooth connection, which means we could expect some new options too. In addition to standard, manual picture viewing, there is a slideshow option and transitional effects. Although this digital frame has no option for music reproduction and watching video clips, picture quality is amazing. Excellent sharpness and picturesque color is what fill us with enthusiasm. If you need digital frame and you do care for quality of pictures, this is the right thing for you.