среда, 22. октобар 2008.

A4Tech PowerSaver R7 Wireless Desktop

Veoma simpatičan bežični koplet miša i tastature. Koriste bežični RF interfejs i po dve AAA baterije za napajanje. Napredan Power Save sistem donosi odličnu autonomiju. Tasteri su zakošeni tako da izazivaju minimalni umor pri dužem kucanju čime se sprečavaju eventualne povrede koje tako mogu nastati.

Već smo imali prilike da vidio poveći broj periferijskih uređaja kompanije A4Tech, a red je došao na bežični komplet tastature i miša. PowerSaver R7 nije baš običan komplet kao što bi se na prvi pogled moglo reći, a čak i da jeste, cena je veoma povoljna za bežičnu tastaturu i miša. Nove A4Tech periferije koje dobijamo na test postaju sve kvalitetnije i ozbiljnije, i čini se da polako prelaze u višu kategoriju po svim viđenim parametrima. Po našem mišljenju, kombinacija funkcionalnosti, kvaliteta izrade i povoljne cene ne bi trebala da prođe nezapaženo.

A4Tech PowerSaver R7 Wireless Desktop

Ključne karakteristike

  • Bežični RF interfejs
  • Kompaktne dimenzije tastature
  • Tasteri su plitki i tihi
  • Miš odlično leži u ruci

Utisak kvare

  • Nema numeričke tastature

Specifikacija

A4Tech PowerSaver R7 Wireless Desktop
  • Interfejs: Bežična radio veza
  • 7 dodatnih tastera
  • Napajanje: 2x AAA baterije za tastaturu, 2x AAA baterije za miš

A4Tech PowerSaver R7 Wireless Desktop

Komplet se sastoji od tastature i miša, a u paketu dolazi i USB RF adapter zajedno sa produžnim kablom sa postoljem. Tastatura je vrlo kompaktnih dimenzija, što i ne čudi mnogo pošto nema numeričkog dela. Koliko je ovo dobro ili ne ostaje na kupcu da proceni, mi ćemo samo naglsiti da nekim korisnicima ovo predstavlja veliki problem. Bilo kako bilo, tastatura sa zadnje strane ima plastične stope kojima se može podesiti nagib u ukupno dva položaja. Gledano iz profila, tastatura je veoma tanka, svega 1.5cm, a tasteri vrlo tihi i generalno udobni za duže kucanje.

A4Tech PowerSaver R7 Wireless Desktop tastatura

Ako je neko pažljivije pogledao, verovatno je primetio da tasteri nisu ravni, već malo zakošeni ka sredini. Razlog ovome nije samo estetika, već ergonomski raspored koji sprečava RSI (Repetitive Strai Injury) odnosno povrede koje nastaju usled dužeg kucanja i neprirodnog položaja šaka. Postoji mali broj dodatnih tastera, ukupno sedam, od kojih je jedan Power taster za gašenje računara, a ostali su Internet tasteri za pozivanje Internet pretraživača, email klijenta, search i Back i Forward. Inače, tastatura nije lokalizovana za naša slova, ukoliko to nekome predstavlja bitan podatak.

A4Tech PowerSaver R7 Wireless Desktop miš

Miš je srednje veličine, srebrno crne kombinacije boja. Prilično dobro leži u ruci, pogotovo zbog gumirane rebraste površine koja se nalazi ispod palca. Postoje dva standardna plus scroll taster, jedan dobro poznati 2X taster koji jednim klikom postiže efekat duplog klika, dva tastera sa leve bočne strane miša za pritiskanje palcem i jedan Office taster iza scroll točkića. Pritiskom na ovaj office taster na ekranu se prikazuje točak kojim se brzo stiže do 24 različite komande koje se najčešće koriste u Office-u. Za napajanje, i tastatura i miš koriste po dve AAA baterije uz veoma naprednu tehnologiju uštede energije. Konkretno, postoje četiri Auto-Power-Save režima gde se u zavisnosti od neaktivnosti miša smanjuje potrošnja od standardnih 7mA pa do čak 0.01mA. Ovo obezbeđuje veoma dug vek baterija i praktično nećete morati da razmišljate o baterijama.

Rezime

R7 Wireless Desktop komplet nam se dopao prvo zbog kompaktnih dimenzija i bežičnog RF interfejsa koji u potpunosti eliminiše kablove. Dizajn tastera efikasno utiče na to da se šake ne umaraju prilikom dužeg kucanja dok napredna tehnologija uštede energije omogućava da zaista zaboravite na baterije. Sve ovo uz veoma povoljnu cenu daje dovoljno razloga da ovaj komplet treba preporučiti.

Conclusion

R7 Wireless Desktop set with its compact dimensions and wireless RF interface thrilled us. Design of buttons efficiently has great influence on hands so they do not get tired from typing while advanced saving energy technology provides you not to think on batteries any more. All this with affordable price gives us many reasons to recommend this set.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2008.): 30€