петак, 17. октобар 2008.

Logitech Cordless Desktop S520

Sjajan bežični komplet periferija miša i tastature. Kao naslednik S510 modela, i S520 je niskog profila i izuzetno udobna za kucanje. Odličnog kvaliteta izrade i dovoljno dodatnih tastera. Miš je optički i sasvim dobar i simetričan što će obradovati levoruke korisnike. Autonomija je jedna od jačih strana sa 15 meseci za tastaturu i 8 za miša.

Logitech je na domaćem tržištu poznat po velikom broju računarskih periferija, ali je ipak slavu stekao primarno zbog miševa i tastatura. Mi ćemo predstaviti novi desktop komplet S520 koji je naslednik dosta popularnog modela S510. U pitanju je ebžični komplet periferija namenjen kupcima koji ne žele da razmišljaju o kablovima, a opet žele vrhunski kvalitet. Model S510 nam se veoma dopao, pa ćemo videti da li će S520 opravdati zaista visoke kriterijume svog prethodnika.

Logitech Cordless Desktop S520 komplet, tastatura i miš sa prijemnikom

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Tastatura je niskog profila, plitkog hoda i tihog rada tastera
  • Dodatni funkcijski i multimedijalni tasteri
  • Miš je vrlo precizan i potpuno simetričan
  • Miš i tastatura koriste bežični interfejs
  • Autonomija je 15 meseci za tastaturu i 8 za miš

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Logitech Cordless Desktop S520
  • Tastatura: Logitech S520 cordless keyboard for Mac
  • Miš: Logitech LX5 cordless laser mouse
  • Interfejs: Bežična radio veza
  • Programibilni dodatni tasteri
  • Napajanje: 2x AA baterije za tastaturu, 2x AA baterije za miš

Logitech Cordless Desktop S520

Komplet se sastoji od S520 tastature, LX5 optičkog miša i bežičnog prijemnika koji koristi USB interfejs i na kome se nalaze statusne diode koje smo inače navikli da viđamo na samoj tastaturi (Caps, Num, Scroll lock). Tastatura vizuelno veoma podseća na S510, velike je površine zbog naslona za šake koji je integrisan i ne može se skidati. Naslon za ruke je napravljen od plastike mat obrade i blago zaobljen na gornjoj strani. Sa donje strane, postoje po dve polugice kojima se može regulisati nivo nagiba za ukupno tri položaja. Ono što je jedna od karakteristika tastature je Zero-Degree Tilt što je izuzetno nizak profil i plitak hod tastera što smanjuje umor kod dužeg kucanja. Plastika od koje je tastatura napravljena je prilično kvalitetna i mat završne obrade, osim tankog dela ispod tastera koji je od glossy plastike i na kome se nalaze dodatni multimedijalni tasteri.

Logitech Cordless Desktop S520 tastatura

Tasteri su standardne veličine i površine, veoma tihog klika što nam se uvek dopada. Primerak koji smo imali nije lokalizovan za naš jezik, ali verovatno će se vrlo uskoro pojaviti model koji jeste. Pored standardnih tastera za koje nema ništa drugo da se doda, na vrhu se nalaze funkcijski F tasteri koji imaju i dodatne funkcije koje su obeležene plavom bojom, a kojima se pristupa pritiskom na Fn taster (za koji postoji i posebna LED lampica na prijemniku). Prvih osam F tastera pokrivaju pozivanje Office programa, Internet pretraživača, default mail programa i još par osnovnih funkcija, dok su poslednja četiri tastera obeležena sa A, B, C i D i mogu im se dodeliti funkcije po želji. Postoje i dodatna dva tastera za kalkulator i gašenje računara. Ispod standardnih tastera se nalaze multimedijalne prečice, zumiranje (+,- i 100% veličine slike), kontrola zvuka (pojačavanje, smanjivanje i mute) i one koje kontrolišu reprodukciju video i audio fajlova (Back, Skip i Play/Pause).

Logitech Cordless Desktop S520 dodatni tasteri

Miš je bežični sa optičkim senzorom, prilično standardnog oblika i mogućnosti. Ima ukupno tri tastera, standardne levi i desni i scroll, a kao bonus i Tilt Wheel Plus Zoom odnosno horizontalni skrol uz funkcije zumiranje kod pregleda slika. Miš je potpuno simetričan, pa će odgovarati podjednako dobro i levorukim i desnorukim korisnicima. Bočne strane su naprvljene od mat plastike koja se bolje lepi za ruku i pruža dosta dobar osećaj. Za napajanje, miš koristi dve AA baterije koje se smeštaju ispod poklopca koji zauzima skoro polovinu gornje površine miša. Dobra vest je da će dve baterije potrajati do 8 meseci, a ispod scroll točkića se nalazi i diodica koja će upozoriti da treba zameniti baterije. Što se tastature tiče, ispod kursorskih tastera se nalazi skrivena dioda koja će takođe upozoriti da su dve AA baterije koje napajaju tastaturu, na izdahu. Kod tastature je još bolja situacija pošto će dve baterije trajati do 15 meseci, pa ćete i zaboraviti na baterije.

Logitech Cordless Desktop S520 LX5 miš

Rezime

S520 tastatura je opravdala naša očekivanja pošto je odličnog kvaliteta izrade i materijala koji ne krca kada se malo jače pritisne, a funkcionalnost je na nivou dobro proverenih Logitech uređaja koje smo već imali priliku da isprobamo. Ovo poslednje je zahvaljujući odličnom SetPoint softveru koji odlično radi i nudi dovoljno opcija da možete miš i tastaturu maksimalno prilagoditi svojim potrebama. Tastatura je vrlo niskog profila i veoma tiha, a miš srednje veličine koja će i najviše odgovarati korisnicima, bez obzira da veličinu šake. Autonomija od 15 meseci za tastaturu i 8 meseci za miš je impresivna i zaslužuje pohvalu.

Conclusion

Bearing in mind its great build quality, materials, and functionality of proven Logitech devices we already tested, S520 keyboard justified our expectations. SetPoint software provides easy and smooth work with great number of options so you can adjust mouse and keyboard to your own needs. This low profile keyboard is very quiet and mouse size will be suitable for users very well regardless to hand size. 15 and 8 months of autonomy for keyboard and mouse are impressive and deserve all the praise, respectively.