петак, 10. октобар 2008.

J&W IP43-S

Ovo je solidna matična ploča sa Intel P43 čipsetom, osnovnih mogućnosti i podrške za Intel procesore novije generacije. Kako su podržani procesori sa FSB-om do 1600MHz i DDR2 memorija do brzine od 1200MHz, performanse će biti sasvim zadovoljavajuće za većinu potreba prosečnih korisnika.

J&W je kompanija koja je do nedavno radila samo na OEM tržištu, međutim od skoro se pojavljuje i sa proizvodima sa svojim logom. U pitanju su matične ploče za AMD i Intel platforme, a po onome što smo videli, svaka nova generacija ploča je sve kvalitetnija, dok su cene i dalje dosta niže od ploča poznatijih proizvođača. Mislimo da J&W nije loša opcija za manje zahtevne korisnike koji nisu opterećeni markama, a koji razliku u ceni mogu iskoristiti za jači procesor, više memorije i slično. Ploča koju ćemo videti koristi Intel P43 čipset koji je ništa drugo do malo jeftinijeg P45, što znači da se po veoma povoljnoj ceni mogu dobiti odlične performanse i sasvim solidan set opcija.

J&W IP43-S sa gornje, donje i bočne strane, konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Vrlo povoljna cena
  • Solidan kvalitet izrade i dobar layout
  • Podrška za Intel procesore do 1600MHz FSB-a

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

J&W IP43-S
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P43 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, Dual Channel DDR2 667/800/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10), 1x eSATA, 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe x16, 1x PCIe x4, 2x PCIe x1, 3x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC888 codec 8-channel HD Audio
  • Dodatno: Gigabit LAN, 10 USB portova (4 porta pozadi i 6 preko konektora na ploči), 1x PS/2, optički i koaksijalni S/PDIF, 1x serijski port

J&W IP43-S

Ploča je prilično standardnog dizajna, bez nekih posebno interesantnih detalja. Layout odnosno raspored komponenti je dobar, pa su tako recimo SATA, ATA, Floppy i 24-pinski konektor za napajanje postavljeni uz same ivice ploče, pa kablovi neće smetati i stajati na putu. Ovo osim funkcionalnosti ima ulogu i kod hlađenja pošto protok vazduha iznad ploče neće biti ometan. Postoji samo jedna mala zamerka, a ona se tiče 8-pinskog konektora za napajanje koji se nalazi praktično na sred ploče, što i nije baš idealna pozicija. Prvi slot PCIe x16 je dovoljno udaljen od memorijskih slotova, pa neće biti problema oko instalacije grafike i memorije.

J&W IP43-S sa bočne strane, ležište procesora, sistem hlađenja

Oko ležišta procesora ima dosta mesta, i za neke veće kulere ako je to potrebno. Mi savetujemo da ukoliko se odlučite za kuler koji ne dolazi uz procesor ipak dobro proverite da li staje bez problema. Naponska jedinica procesora koristi kvalitetne Solid aluminijumske kondenzatore što znači stabilnije napajanje, dok su na ostatku ploče klasični kondenzatori. Hlađenje ploče je veoma jednostavano i uz pomoć dva obična aluminijumska kulera koja posle dužeg rada ostaju mlaki na dodir, pa neće biti potrebno razmišljati o dodatnom hlađenju. Ploča ima ukupno šest SATA konektora ali i jedan eSATA koji se nalazi sa zadnje strane ploče. Postoji ukupno deset USB portova, šest sa zadnje strane ploče i četiri preko dva konektora na ploči.

J&W IP43-S PCI i memorijski slotovi, SATA i ATA konektori

Postoje po jedan PCIe x16 i x4 slot, što znači da ukoliko tražite ploču za CrossFire sistem, verovatno je bolje da pogledate neku drugu ploču. Tu su i dva PCIe x1 slota i tri obična PCI slota. Na ploči se nalazi i integrisana 8-kanalna zvučna kartica sa običnim analognim ali i optičkim i koaksijalnim S/PDIF konektorima. Što se kompatibilnosti tiče, podržani su svi Intel procesori do FSB-a od 1600MHz, ali se to mora otključati u BIOS-u. Ista stvar je vezana za memoriju koje može biti maksimalno 8GB i brzine do 1200MHz. Od zanimljivosti treba spomenuti i serijski port koji se sve ređe viđa na matičnim pločama, a može biti od koristi onima koji imaju neko starije parče hardvera.

Rezime

Ova ploča je solidnog kvaliteta, dobrog rasporeda komponenti i sasvim prosečnih opcija. Konkretno, nema puno toga po čemu se ova ploča mnogo razlikuje od sličnih modela. Verujemo da će u ovom slučaju cena biti odlučujući faktor. Ovaj model će koštati manje od konkurencije zvučnijih imena, što je vrlo verovatno i njegova najjača strana.

Conclusion

This is good quality motherboard with good arrangements of components and average options. There isn’t much to say on the motherboard that will be making it different from the rest of the models. In this case, we believe that crucial factor will be the price. This model will be cheaper than models of other well-established players and that would probably be its strongest trump.