петак, 24. октобар 2008.

Asus LS221H

Ovo je izuzetno atraktivan monitor koji je dizajniran tako da kombinuje glossy crnu plastiku, staklo i kožu. Pored dizajna, njegove performanse su sjajne a slika vredna pažnje. Iako ovaj monitor nije za svakoga, ko god bude rešio da ga kupi, neće pogrešiti.

Ovo je monitor kakav se ne viđa baš često: kombinacija kože i stakla u vrhunskoj izradi govori da je ovaj monitor namenjen direktorima, ili bar svima koji bi tako da se osećaju a imaju dovoljno para za to. Sa dijagonalom 22", ovaj monitor je primarno za multimedijalnu upotrebu, gledanje filmova i igranje, no sa druge strane, ne verujemo da će prosečan korisnik imati potrebu za ovako luksuznim monitorom koji sasvim sigurno košta više od konkurencije.

Asus LS221H sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetno atraktivan dizajn, glossy crna plastika, staklo i koža
  • HDMI konektor
  • Veoma dobra slika

Utisak kvare

  • Minimalno probijanje osvetljenja na gornjoj ivici, kada je pozadina crna

Specifikacija

Asus LS221H
  • Dijagonala: 22" Wide
  • Rezolucija : WSXGA+ 1680x1050 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : ASCR (ASUS Smart Contrast Ratio) 4000:1
  • Vreme odziva : 2ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub, HDMI

Asus LS221H

Prvo što smo primetili je to da je ovaj monitor veoma tanak, za jedan 22" model. Debljine je svega 45mm i više liči na neku skulpturu nego na monitor. Postolje je oblika prstena i skroz sklopljeno uz leđa monitora kada se otpakuje. Interesantan je mehanizam na zglobu postolja pošto ima jedan veliki taster koji treba pritisnuti da bi se postolje spustilo u normalni položaj. Sa druge strane, postolje dozvoljava samo tilt ili podešavanje nagiba ekrana, što je šteta, pogotovo što nije previše zgodno okretati monitor po potrebi, za šta bi recimo swivel mehanizam (rotacija osnove) puno značio.

Asus LS221H sa bočne i zadnje strane, postolje

Preko ekrana je postavljeno zaštitno staklo (kada je ugašen, staklo se presijava plavičastom bojom) koja ima zaštitnu ulogu ali i da smanji refleksiju. Rezultat je izuzetno čist i jasan prikaz sa posebnim akcentom na boje, ali je i činjenica da se ipak malo svetlosti reflektuje, pa treba voditi računa da se monitor ne postavi preko puta prozora. Ceo monitor je inače napravljen od crne glossy plastike visokog sjaja, ali je deo ispod ekrana presvučen vrlo kvalitetnom kožom. Koža je crne boje i sjajno se uklapa u kombinaciju stakla i glossy crne plastike. Što se vizuelnog utiska tiče, ovaj monitor teško može imati konkurenciju. Kao potvrdu, pomenućemo Light-in-Motion II sistem dioda koji je ugrađen sa unutrašnje strane postolja i koji označava da je monitor upaljen ili u standby režimu na izuzetno atraktivan način.

Asus LS221H tasteri, oznake i oprema

Tasteri menija su tanki imalo uvučeni, pa ih nije baš lako koristiti, no pretpostavljamo da kupci posle inicijalnog podešavanja neće mnogo vremena provoditi u meniju. Neka od interesantnijih podešavanja su Splendid (Scenery, Standard, Theater, Game, Night View Mode) i Color Temp (Cool, Normal, Warm, sRGB), pa sliku možete maksimalno prilagoditi svojim potrebama. Od konektora, sa zadnje strane postolja se nalaze analogni D-Sub i HDMI. Slika je izuzetno dobra, veoma prijatna za gledanje. Boje izgledaju vrlo živo i prirodno, a nijanse sive boje prilično precizne. Uglovi gledanja su dobri, a odziv od 2ms idealan za gledanje filmova i igranje igara. Iako je osvetljenje prilično ravnomerno, primetili smo i minimalno probijanje na gornjoj ivici kada je pozadina crna.

Rezime

Ovaj monitor predstavlja posebnu kategoriju, i mislimo da ko god mnogo polaže na dizajn sasvim sigurno neće mnogo razmišljati. Kao potvrdu, možemo reći da slika zaslužuje sve pohvale i stvarno izgleda vrlo dobro, praktično bez nekih posebnih zamerki. Iako nismo verovali da će nam se svideti "kožni" monitor, vrlo brzo po otpakivanju smo promenili mišljenje.

Conclusion

This monitor represents special category and we think people who do care about design will not have to think too long. As a confirmation of this, we could say picture deserves all the praise and it looks very good without any reproaches. Although we didn’t believe we would like a leather like screen, but we changed our opinion very fast.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 310€