среда, 8. октобар 2008.

Dell Studio Hybrid 140G

Izuzetno kvalitetno napravljena konfiguracija, minijaturnih dimenzija i odličnih mogućnosti. Integrisana grafika, zvuk, čitač memorijskih kartica su samo deo konfiguracije, dok ostatak čini odličan Intel Core 2 Duo procesor na 2GHz ali samo 1GB DDR2 memorije.

Računari kompaktnih dimenzija nisu ništa novo, setimo se samo raznih HTPC varijanti koje u veoma malim formatima donose sasvim pristojne performanse. Čini nam se da ovakvi mali računari postaju sve popularniji, pa ne čudi što svi veći proizvođači računara već najavili svoje verzije. Posle netbook računara, izgleda da dobijamo kategoriju deskbook, a prvi takav računar koji ćemo videti je Dell Studio Hybrid. Na prvi pogled, veoma interesantan računar koji dolazi u paketu sa bežičnim mišem i tastastaturom, i koji praktično traži samo još monitor. Pored dimenzija, jedan od glavnih aduta Studio Hybrid računara (ali da ne grešimo dušu, i ostalih sličnih računara) je svakako veoma mala potrošnja energije.

Dell Studio Hybrid 140G

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije, atraktivan dizajn
  • Mala potrošnja energije, izuzetno tih rad
  • Integrisane grafička i zvučna kartica, čitač memorijskih kartica, GLAN i WiFi adapteri
  • U pakovanju dolaze bežična tastatura i miš

Utisak kvare

  • Cena je dovoljno visoka da je diskutabilno da li se isplati
  • Samo 1GB DDR2 memorije

Specifikacija

Dell Studio Hybrid 140G
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T5750 (2.00GHz/667Mhz FSB/2MB cache)
  • Memorija: 1GB Dual Channel DDR2 667MHz
  • Hard disk:160GB SATA 5400RPM
  • Grafička kartica: Integrisana Intel X3100
  • Optički uređaj: Slot-in Dual Layer CD/DVD
  • Dodatno: Bežična tastatura i miš

Dell Studio Hybrid 140G

Ceo računar je smešten u vrlo atraktivno kompaktno kućište dimenzija 222.5x76.2x209.55mm. U pakovanju dolazi i plastično postolje koje ima dvostruku funkciju pošto se može postaviti tako da kućište stoji vertikalno ili jednostavno razdvojiti tako da kućište stoji horizontalno kao desktop računar. Ovde postoji i mali ali efektan trik, a to je da će Hybrid logo (osvetljen iznutra) koji se nalazi sa prednje strane u slučaju promene orijentacije takođe promeniti orijentaciju tako da će uvek stajati pravilno orijentisan. Kućište je napravljeno od aluminijuma (u našem slučaju srebrne mat boje), a kako dodatak postoji plastična futrola koja se može nabaviti u različitim bojama, a postoji mogućnost ubacivanja i posebne nalepnice sa šarom koju sami možete osmisliti, i tako dobiti unikatan dizajn kućišta.

Stardust kućište sa bočne i zadnje stane, konektori

Gledano sa prednje strane, oblik maske je ovalan, a pored tastera za uključivanje se nalaze i dva USB porta, 3.5mm konektor za slušalice, i 7 u 1 čitač memorijskih kartica (SD, MMC, MS, MS PRO, XD, Hi Speed-SD, Hi Density - SD). Ono što se ne vidi na prvi pogled je optički uređaj, a ovde je primenjen još jedan vizuelan trik pošto optika koristi Slot-in mehanizam koji se nalazi u vertikalnom prorezu koji se uklapa u masku sa prednje strane i izgleda kao otvor za hlađenje. Sa zadnje strane se nalaze dodatna tri USB i jedan FireWire port, dva 3.5mm analogna audio konektora i optički S/PDIF, LAN priključak i konektor za napajanje, kao i DVI i HDMI video konektori. Pored malog ventilatora koji je i jedini koji postoji u ovom računaru, postoji i jedan Connect taster koji služi za povezivanje tastature i miša. Napajanje je u ovom slučaju eksterno, nalik na laptop, samo manjih dimenzija, što samo govori o zaista maloj potrošnji energije.

Stardust kućište sa bočnih strana, oprema

Pod punim opterećenjem, sistem će trošiti oko 45W, oko 25W u mirovanju i svega 1W u hibernaciji. Da malo prokomentarišemo i samu konfiguraciju. Računar koristi Intel Mobile 965 Express čipset u kombinaciji sa Intel Core 2 Duo T5750 procesorom koji radi na 2GHz. Konfiguracija koja je bila kod nas je došla sa svega 1GB DDR2 memorije, što je prilično oskudno po današnjim standardima. Postoje dva memorijska slota pa savetujemo da se računar pazari sa minimum 2GB RAM-a, pogotovo pošto je Microsoft Vista Home Premium operativni sistem koji je instaliran, uvek gladan memorije. Ostatak konfiguracije čini SATA hard disk kapaciteta 160GB, integrisana Intel X3100 grafička kartica, Gigabitni LAN i WiFi 802.11n adapter kao i initegrisana 6-kanalna zvučna kartica.

Rezime

Nije baš jednostavno dati konačnu ocenu, a evo i zašto. Iako su kvalitet izrade i dizajn veoma dobri i zaslužuju sve pohvale, sama konfiguracija je prosečna gledajući ugrađene komponente. Da pojasnimo, za iste pare bi se mogla sastaviti standardna konfiguracija sa moćnijim komponentama i mnogo boljim performansama. Znamo da je Studio Hybrid mnogo kompaktnijih dimenzija i da performanse nisu u prvom planu, ali sa druge strane, za iste pare bi se mogao pazariti laptop računar istih i boljih performansi koji je mnogo manjih dimenzija a ima i ekran. Malo je nejasno kome je konkretno namenjen ovaj računar, no činjenica je da ko god traži što manje dimenzije (a da pri tome ne želi laptop), teško može pogrešiti ako se odluči za Studio Hybrid. Možemo samo da zaključimo da je ideja veoma dobra i da bi voleli da vidimo da je Studio Hybrid nešto jeftiniji kada bi i dobio apsolutnu preporuku. Ovako, sačekaćemo da vidimo najavljeni Asus Eee Box koji će, ako ništa drugo, povećati konkurenciju i uticati da se snize cene.

Conclusion

It is not easy to provide final conclusion and here are the reasons why. Although build quality and design are very good and deserves nothing but praise, the configuration itself is rather average when we talk about built-in components. To make this clear, you can have standard configuration with powerful components and much better performances for the same amount of money. We know that Studio Hybrid have compact dimensions and that its performances are not in the foreground but, on the other hand, you could buy a laptop computer with same or even better performances with much smaller dimensions with screen too. It is unclear to whom this model is meant but everyone who wants smaller dimension device (but don’t want a laptop), Studio Hybrid is the best possible solution. We just can say this idea is very good and we would like to see cheaper Studio Hybrid and then we could give an absolute recommendation. However, in this situation, we need to wait and see announced Asus Eee Box that will be this model’s rival which could reduce existing prices.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 599€