четвртак, 16. октобар 2008.

Asus LS201D

Odličan model monitora veoma atraktivne spoljašnjosti ali i veoma dobrog prikaza slike. Postolje je veoma interesantno ali samo dozvoljava tilt podešavanje. Slika je odlična i primenljiva za kancelarijski i multimedijalni rad. Većih zamerki nema i ovaj monitor zaslužuje da mu se posveti pažnja.

Iako nemamo često priliku da vidimo Asus monitore, svaki put nas Asus obraduje nekim interesantnim modelom. Tako je i ovoga puta, pa ćemo videti model dijagonale 20" što je vrlo retka pojava kod nas na tržištu. Ovaj monitor definitivno izgleda drugačije od većine i dosta je atraktivan, što je i jedan od glavnih razloga zašto verujemo da će biti dosta popularan. Srećom, nije u pitanju samo izgled pošto je i slika vredna pažnje.

Asus LS201D sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma atraktivan dizajn
  • Odličan kvailiet izrade
  • Veoma dobra slika, oštrina i boje

Utisak kvare

  • Malo probijanja osvetljenja na crnoj podlozi
  • Samo D-Sub intefejs

Specifikacija

Asus LS201D
  • Dijagonala: 20"
  • Rezolucija : 1400x1050 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 2000:1(ASCR)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub

Asus LS201D

Dizajn ovog monitora je veoma interesantan. U pakovanju dolazi već montiran na postolje i sklopljen (ekran i postolje su paralelni), i potrebno je pritisnuti taster na zglobu da bi se oslobodila opruga koja dozvoljava da se monitor postavi u normalan položaj. Ovo je mnogo jednostavno i dosta lakše od montiranja postolja. Monitor je crne boje i od glossy plastike, ali ne ostaju toliko otisci prstiju, mada neće biti na odmet da se drži neka krpica pored, za svaki slučaj. Postolje je oblika prstena i veoma je stabilno. Na žalost, dozvoljava samo tilt podešavanja od -5 do 20 stepeni nagiba ekrana što je i ono najosnovnije, ali malo zahtevniji kupci verovatno ovim neće biti previše zadovoljni. Ono što je sa druge strane zanimljivo je da se monitor postavi na zid i to tako što se postolje postavi u položaj paralelan monitoru (kao što dolazi u pakovanju) i tako fiksira za metalnu ploču koja dolazi u pakovanju.

Asus LS201D sa bočne strane, postolje i tasteri menija

Postolje ima nešto što proizvođač zove Light-In-Motion, a u pitanju je osvetljenje sa unutrašnje strane prstena. Naime, monitor nema klasičnu LED lampicu već će Light-In-Motion označiti da li je monitor uključen (plavo svetlo) ili je u standby modu (narandžasto svetlo). Ovo izgleda veoma interesantno i ne smeta u radu pošto svetlo nije jako, a ukoliko vam se baš ne sviđa, može se isključiti iz menija. Tasteri menija se nalaze ispod ekrana sa desne strane, solidnog su kvaliteta i dosta tanki i dugački, odnosno pristupačni. Sam meni je grafički i dosta jednostavan, sa dovoljno opcija i za korisnike malo većih zahteva. Asusu Splendid tehnologija omogućava biranje jednog od pet predefinisanih modova: Normal, Scenery, Theater, Game i Night View, kao i tri različita podešavanja za boju kože (natural, reddish i yellowish)

Asus LS201D sa zadnje strane, konektori i oprema

Kvalitet slike je odličan, vrlo intenzivnih boja koje su prijatne za gledanje. Oštrina slike je uniformna i veoma dobra, a generalni utisak je da je ova slika odlična i za multimediju i za kancelarijski rad. Korišćenjem ASCR (ASUS Smart Contrast Ratio) tehnologije, postignut je dinamički kontrast od 2000:1 što samo po sebi nije neka impresivna brojka (pogotovo što smo imali modele i sa 20000:1 kontrastom), no kako nismo preterani ljubitelji ovog dinamičkog kontrasta, ovo nam i nije previše smetalo. Nijanse sive boje su odlične, bez ikakvih primedbi, a uglovi gledanja sasvim dobri, za nijasnu bolji od proseka. Na crnoj pozadini, ima vrlo malo probijanja na gornjoj i donjoj ivici, no to je nemoguće primetiti u svakodnevnom korišćenju pa i ne može nikome zasmetati. Odziv ovog modela je 5ms što je i neki prosek u ovom trenutku, i sasvim dovoljno da nema nikakvih primetnih efekata u igrama i bržim scenama filmova.

Rezime

Slika ovog monitora je veoma dobra, odlične oštrine i vrlo dobrih i prirodnih boja. Podešavanja za same boje ima dosta, ali se nama najviše dopala slika posle podešavanja kontrasta i osvetljenja koji na fabričkim podešavanjima imaju prevelike vrednosti. Sa estetske strane, nema se šta prigovoriti, monitor je izuzetno atraktivan, ali i kvalitetno napravljen. Po pitanju slike, jedino što se može uzeti za manu je minimalno probijanje svetlosti na crnoj pozadini. Sve ovo zajedno daje vrlo interesantan model koji zaslužuje preporuku i pohvalu.

Conclusion

This screen provides good, sharp picture with vivid colors. There are many settings for the color but we prefer the picture after contrast and brightness are adjusted because there are high values on fabric settings. Aesthetic side is beyond reproach, this screen is attractive, and its build quality is great. The only thing we didn’t like is the brightness emerging from the black background. All this together makes very interesting model that deserve all the praise and recommendation.