понедељак, 20. октобар 2008.

Logitech MX 1100 Cordless Laser

Sjajan novi bežični laserski model miša kompanije Logitech. Kombinacija modela MX Revolution i MX1100, uzima najbolje od oba. Napredna ergonomija i izuzetna funkcionalnost je kombinovana sa autonomijom od 9 meseci. Zaista fantastičan miš.

Recept koji valja, ne treba menjati, jer nešto što bi mogli nazvati univerzalno dobrom strategijom, a kompanija Logitech je pokazala da joj ovo nije ni malo nepoznato. Kao dete iz braka modela MX1000 i MX Revolution, dolazi nam novi miš MX1100. Kako je nasledio malo od oba roditelja, proverićemo i da li je nasledio one stvari koje su nam se svidele. Logitech uredno osvežava svoju ponudu, a model MX1100 na prvi pogled dosta obećava. Očekujemo da cena ovog miša bude vrlo povoljna, što bi samo trebalo da mu poveća popularnost koju će u startu imati zbog svojih prilično poznatih roditelja.

Logitech MX 1100 Cordless Laser i pakovanje

Ključne karakteristike

  • Napredna ergonomija prilagođena desnorukim korisnicima
  • Odlično raspoređeni tasteri, skriveni taster za palac
  • Preciznost se može menjati od 400 od 1600DPI korišćenjem posebnih tastera
  • Bežična veza, odličan domet
  • Autonomija dve AA baterije je 9 meseci

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Logitech MX 1100 Cordless Laser
  • Interfejs: 2.4 GHz RF bežični
  • Baterija: 2x AA
  • Senzor: Laserski, 1600DPI (može se menjati od 400DPI do 1600DPI)
  • Tasteri: 8+scroll

Logitech MX 1100 Cordless Laser

Ovaj miš će najviše obradovati korisnike koji imaju malo veće šake i koji vole da celu šaku oslone na miša. Sve teže je pronaći dobrog miša za ovakve korisnike (kojih inače uopšte nema tako malo) pošto svi proizvođači kao da se utrkuju ko će napraviti kompaktnijeg i manjeg miša. MX1100 je velike površine i ergonomski oblikovan tako da stvarno fantastično leži u ruci. Za ovo su "krive" par stvari, prvo je oblik koji šaku blago krivi u desnu stranu dovodeći je u prirodan položaj koji neće dovesti do zamora ruke posle dužeg korišćenja. Drugo, sa leve bočne strane se nalazi gumirana površina sa malim izbočinama koja se sjajno lepi za ruku i pruža oslonac za palac. Treće i poslednje, sa desne bočne strane je površina takođe gumirana, sa pregibom na koji prirodno padaju domali i mali prst. Zaključujemo da je ovaj miš definitivno jedan od najudobnijih koje smo testirali, no samo za desnoruke korisnike, što je prava šteta. Nadamo se da će Logitech napraviti par modela namenjenih levorukim korisnicima koji stvarno nemaju sreće kad su miševi u pitanju.

Logitech MX 1100 Cordless Laser sa bočnih strana

Odmah uočavamo scroll točkić koji je proslavio MX Revolution model, a Logitech je na naše zadovoljstvo ispravio ono što nam se nije svidelo kod inače impresivnog MX Revolution modela. Naime, MicroGear Precision tehnologija omogućava da scroll točkić radi u dva moda, standardnom kada je hod scroll-a nazubljen i koji se najčešće i koristi i glatki hod koji omogućava da bukvalno preletite 10.000 stranica nekog Excel dokumenta u roku od 7 sekundi. MX revolution je menjao modove pritiskom na sam scroll taster (da, nije bilo klasičnog middle tastera), dok MX1100 dobija zaseban taster ispod scrolla, a vraća na svoje mesto vrlo korisni middle taster. Scroll točkić naravno podržava i horizontalno skrolovanje, što je već postalo standard. Pored ovog tastera, postoje i standardni levi i desni, zasebni tasteri za menjanje DPI rezolucije, sa leve bočne strane i Back i Forward tasteri, ali i još jedan dobro skriveni taster. Ispod gumirane površine sa leve strane je smešten još jedan taster koji je iako nevidljiv vrlo dobro pozicioniran tačno ispod palca. Kao što smo navikli, SetPoint softver dozvoljava da sve tastere mapirate po želji, što samo doprinosi funkcionalnosti ovog modela.

Logitech MX 1100 Cordless Laser tasteri i donja strana

Sa donje strane, miš ima stope dosta velike površine, što omogućava dosta glatko i brzo kretanje po podlozi. Postoji On/Off prekidač kao i mali slajder za otvaranje pregrade za baterije. Miš koristi dve AA baterije koje mogu potrajati oko 9 meseci, što je sasvim dovoljno da nećete morati da mnogo razmišljate o baterijama, a za svaki slučaj, postoji i LED lampica na gornjoj površini miša koja označava trenutni kapacitet baterija. Ovo je i jedna od najvećih razlika u odnosu na MX revolution koji koristi dopunjivu bateriju, no znajući koliko korisnika ima problem sa tom baterijom, mislimo da ovo i nije neka mana. Rezolucija laserskog senzora je 1600DPI što nije u rangu sa najbržim igračkim modelima koji su i duplo brži, no 1600DPI je i više nego dovoljno za sve korosnike koji nisu zavisni od pucačina i igara gde bi ovo moglo praviti neku razliku. Preciznost se može na živo menjati pomoću dva tastera, što je još jedan dobar način da miš apsolutno prilagodite sebi i svojim potrebama.

Rezime

Uprkos veličini (ovo stvarno jeste poveći miš) i težini (sa baterijama oko 160g), ovaj miš spada među najudobnije koje smo imali prilike da isprobamo. Odlično leži u ruci i praktično ni malo ne zamara šaku pri dužem korišćenju. Verujemo da će ovaj model zaintrigirati sve one koji vole malo veće miševe, a mi možemo samo da konstatujemo da teško mogu biti razočarani pošto MX1100 stvarno briljira u praktično svakom aspektu: ergonomiji, preciznosti, funkcionalnosti. Da pisac ovih redova već nema VX Revolution za desktop i VX nano za laptop računar, sasvim sigurno bi MX1100 bio prvi izbor.

Conclusion

Beside its size (this is big size mouse) and its weight (around 160gr with batteries), this mouse is one of the most comfortable one we had chance to test it. It fits in the palm very good and you will not feel tired while you using it for a longer period of time. We believe this particular model will be suitable for people who like bigger mice and the only thing we could say is that no one will be disappointed, because MX1100 is brilliant in every respect: ergonomic, precision, and functionality. MX1100 should be your first choice.