уторак, 21. октобар 2008.

Impresivni Asus N10

Izuzetno interesantan netbook računar kompanije Asus donosi odlične performanse i još bolju autonomiju. Konfiguraciju čini posebno zanimljivom NVIDIA GeForce 9300M GS grafička kartica koja će vlasnicima omogućiti da pokrenu igre novije generacije.

Asus je već uzdrmao tržište i postavio globalni trend sa Eee PC netbook-om, a ono što se sada dešava je da bukvalno svi ostali proizvođači laptop računara predstavljaju svoje verzije netbook-ova odnosno ultra prenosnih računara. Asus je dosta proširio svoj Eee brend i to ne samo na netbook računare, a ono što ćemo predstaviti je svojevrsni crossover između klasičnog laptopa i njegove ultra prenosne varijante u vidu netbook-a. Model N10 pripada laptop ponudi ovog poznatog proizvođača u kojoj trenutno postoji ukupno četiri N modela: N10, N20, N50 i N80. Iako na papiru najslabiji, N10 predstavlja izuzetno zanimljiv računar koji nam donosi sjajan odnos dimenzija i performansi uz grafiku koja dozvoljava i igranje igara.

Asus N10 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije, mala težina i veoma kvalitetna izrada
  • Integrisan čitač memorijskih kartica, čitač otiska prsta, Web kamera
  • Intel Atom procesor obezbeđuje odlične performanse uz minimalnu potrošnju energije
  • Posebna Nvidia GeForce 9300M GS grafička kartica
  • WiFi 802.11 b/g i Bluetooth
  • U pakovanju je i eksterni optički uređaj

Utisak kvare

  • Prilikom uključenja zasebne grafičke kartice, potrebno je restartovati računar

Specifikacija

Asus N10
  • Ekran: 10.2" (1024x600px)
  • Procesor: Intel Atom N270 1.6GHz
  • Ram memorija: 1024MB DDR2 667MHz
  • Grafika: integrisana Intel 945, posebna Nvidia GeForce 9300M GS (256MB RAM)
  • Hard disk: 160GB SATA 5400rpm
  • Komunikacija : LAN, IEEE 802.11b/g, Bluetooth
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 3 USB ports (v2.0), D-sub, HDMI, RJ-45, ExpressCard slot
  • Dodatno: Čitač kartica memorijskih kartica i otisaka prstiju, integrisana 1.3 Mpix Web kamera i mikrofon, eksterni optički uređaj
  • Dimenzije: 27.6x19.5x2.99-3.71 cm
  • Težina: 1.4 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 2400 mAh
  • Operativni sistem: Microsoft Windows XP Home

Asus N10

Asus N10 je dosta malih dimenzija, 27.6x19.5x2.99 cm (3.71 u najdebljem delu, pozadi) i dosta male težine od 1.4Kg, što uključuje i troćelijsku bateriju od 2400mAh. Ono što je veoma zanimljivo je što u pakovanju dolazi i eksterni optički uređaj, i to bi bio ujedno i prvi netbook koji to uključuje u pakovanje. Naime, zbog dimenzija, ni jedan od netbook-ova nema prostora za optiku, pa se korisnici moraju ili odreći ove mogućnosti ili dokupiti zaseban drajv. Za razliku od Eee PC-ja koji deluje kao igračka (pogotovo u nekim malo većim, muškim rukama), N10 izgleda daleko ozbiljnije i poslovnije. Praktično, izgleda kao standardni laptop koji je smanjen na 40% svojih dimenzija. Završna obrada je veoma dobra, a sivo crna kombinacija boja izgleda veoma lepo, možda ne toliko atraktivno kao neki glossy modeli, ali opet vrlo interesantno.

Asus N10 tastatura, dodatni tasteri, touchpad i čitač otiska prsta

N10 ima ekran dijagonale 10.2" što je dovoljno da podrži rezoluciju od 1024x600 piksela. Moramo da primetimo da ima dosta prostora u ramu oko ekrana, pa se postavlja logično pitanje da li su iste dimenzije računara mogle da podrže i veću dijagonalu, samim tim i veću rezoluciju. Kvalitet prikaza je dosta dobar, i nema zaista nikakvih zamerki, a posebno pošto je širina ekrana 1024 piksela što znači da slobodno možete zaboraviti na horizontalno skrolovanje Web stranica (kao kod drugih netbook računara manje dijagonale ekrana). Iznad ekrana je ugrađena i 1.3MP Web kamera, što naglašava multimedijalnu upotrebu. Tastatura ovog modela je prilično dobra (u odnosu na dimenzije računara), sa ravnim tasterima dosta velike površine. Tasteri su tihi i dosta plitki, i praktično nema nikakvog ugibanja, što je posledica činjenice da nema optičkog uređaja koji je u navećem broju slučajeva krivac za ugibanje koje može zasmetati onima koji dosta kucaju.Touchpad je dosta dobrog kvaliteta, kao i tasteri ispod njega a između tastera se nalazi i čitač otisaka prstiju.

Asus N10 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Što se tiče rasporeda komponenti i konektora, sa prednje strane se nalazi samo čitač memorijskih kartica (pomeren na levu stranu), i dva integrisana zvučnika. Na desnoj bočnoj strani su i ExpressCard slot za proširanje, dva audio konektora (Headphoned i Microphone), USB i analogni D-Sub port, LAN i konektor za napajanje. Sa zadnje strane nema ničega pošto baterija zauzima većinu prostora, dok su sa leve bočne strane smešteni otvor za hlađenje netbook-a, dodatna dva USB i HDMI konektor, prekidač za WiFi mrežu i jedan prekidač za uključivanje dodatne grafičke kartice (o ovome će biti malo više reči kasnije). Model koji smo mi imali na testu dolazi sa WiFi 802.11 b/g adapterom (postoji verzija i sa 802.11n) i Bluetooth modulom. Uz integrisani mrežni adapter, ovim su pokrivene i sve najčešće opcije za komunikaciju, i nema mesta za neke primedbe.

Asus N10 sa bočne strane, detalji i pakovanje

Konfiguracija ovog modela je prilično dobra, a srce čini već dosta poznati Intel Atom N270 procesor koji radi na 1.6GHz. Ovo nije procesor koji može da se takmiči sa recimo Core 2 Duo modelima, ali njegova najbitnija uloga je kombinacija izuzetno niske potrošnje i vrlo solidnih performansi za svoju kategoriju. U kombinaciji sa 1GB RAM-a (u ponudi su i modeli sa 2GB), hard diskom od 160GB i integrisanom grafikom u okviru Intel 945 čipseta, ovo je sasvim pristojna konfiguracija koja bez problema odlično pokreće instalirani Windows XP Home. To međutim nije sve, instalirana je i zasebna Nvidia GeForce 9300M GS grafička kartica sa sopstvenih 256MB memorije, koja se uključuje na pomenuti taster. Potrebno je resetovati računar kada se kartica uključi (što je verovatno i jedina stvar koja nam se ne sviđa), a rezultat je mogućnost da se u rezolucijji ekrana pokrenu i neke zahtevnije igre. Ovo je ujedno prvi i jedini netbook računar koji može da potera novije igre, što je zaista impresivno.

Rezime

Autonomija modela N10 je solidna i u rangu sa ostalim netbook računarima na tržištu, mada nam se čini da je baterija od 2400mAh možda i previše malog kapaciteta, pogotovo ako se uključi NVIDIA grafička kartica. Opet, ukoliko se koristi samo za rad, autonomija će biti i više nego dobra. Posebna pogodnost je ugrađena Express Gate opcija koja nudi podizanje sistema (u pitanju je verzija Linuxa) od par sekundi gde se može pristupiti Internetu i čitanju email pošte, Skype ili komunikaciji preko drugih messenger servisa i slično. U pakovanju je i eksterni optički uređaj koji koristi USB interfejs (ima poseban kabl), koji je nešto bučniji ali to i ne predstavlja neku veliku manu. Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo koja će biti cena ovog netbook-a, ali i da vidimo ostale modele N serije koji će biti svakako veoma interesantni.

Conclusion

Autonomy of N10 model is pretty good, much like in other netbook computers you can find at the market, although we could say that 2400mAh is too much capacity, especially if we encompass an nVidia graphic card. Still, if you use it just for work, its autonomy will be perfect. Express Gate option is an additional functionality that offers system boosting (one of the Linux version) for couple of seconds for Internet surfing and e-mails reading, Skype or communication through other messenger services, etc. One additional extern optical device using USB interface is also provided (with separate cable). It somewhat noisier but that is not noticeable. We look forward to see the price of this netbook device and to see other N series models which will be very interesting, that’s for sure.