недеља, 19. октобар 2008.

Intel zabrinut za patente

Pre nekoliko dana kompanija AMD je izvršila jedan radikalan korak sa ciljem da poboljša svoj poslovni uspeh. Ovaj radikalan korak podrazumeva podelu na dve zasebne kompanije.

Prema ovom planu AMD-ovo poslovanje vezano za proizvodnju poluprovodnika će biti odvojeno kao zasebna kompanija koja će biti poznata pod nazivom Foundry Company. Ovoj kompaniji će potporu obezbediti Advanced Technology Investment Company (ATIC) koja je stacionirana u Abu Dabiju.

ATIC će Foundry company pomoći sa $2.1 milijardom što će joj dati 55.6% udela u kompaniji. ATIC takođe obećava ulaganje u iznosu od $3.6 milijarde u narednih pet godina. AMD doborava ovaj potez tvrdnjom da će on omogućiti novo-osnovanoj firmi da se tesnije fokusira na svoje osnovno poslovanje omogućavajući da se poluprovodničke komponente nezavisno razvijaju za potrebe AMD-a što bi na duže staze predstavljalo i veliki olakšavajući faktor i omogućilo uspešnije poslovanje samom AMD-u.

Sama Foundry Company se očekuje da će kreirati potencijalni uticaj na tržište proizvodnje čipova obzirom da AMD veruje u povećanje potrebe za novim nezavisnim kompanijama koje mogu da izgrađuju nove procesore. Ono što je u najvećoj meri nateralo AMD na ovakav potez je to što ova kompanija u velikoj meri kasni po inovacijama za Intel-om koji je odavno usvojio 45nm tehnološki proces i najveći deo svojih proizvoda kreira u ovom tehnološkom procesu dok AMD još uvek u najvećoj meri se oslanja na 65nm tehnološki proces.

Sa druge strane, kao reakciju na vest o tome da se AMD razdvaja na dve kompanije, Intel je izrazio bojazan za svoje patente koji bi mogli da budu u opasnosti kao rezultat ove podele. Intel licencira svoju x86 čip arhitekturu i druge ključne tehnologije AMD-u i u ovoj kompaniji postoji „ozbiljna zabrinutost“ u vezi toga kako će se razvijati situacija po pitanju licenci nakon što dođe do razdvajanja kompanije AMD na dve kompanije.

O ovome je govorio predstavnik za štampu kompanije Intel Chuck Mulloy. Intel je, navodi Mulloy, tražio od AMD-a da se izjasni o tome na koji način će se nove kompanije odnositi prema licencama koje postoje, ali do današnjeg dana AMD se nije oglasio po ovom pitanju tako da se može očekivati da bi u narednim danima moglo da dođe do verbalnog zaoštravanja između ove dve kompanije.

Ipak, postoji mogućnost i da je zabrinutost Intel-a prenaglašena obzirom da podela kompanije ne uključuje nikakve promene u prethodno sklopljenim poslovnim odnosima od kojih zavisi većina licenci za procesore koje je kompanija AMD dizajnirala kao što su Athlon, Geode, Opteron, Phenom i Turion modeli, kao i referentni čipovi za matične ploče.

Kompanija AMD se suočava sa sada već dvogodišnjim gubicima koji ovu kompaniju prate od kako je kupila ATI. Brojni uzastopni kvartali u kojima su postizani gubici naterali su AMD da počne da razmišlja i na kraju povuče potez kakav je pre nekoliko dana obelodanjen. Ipak, AMD je poslednjih meseci postigao dobre poslovne rezultate pre svega zahvaljujući Radeon HD grafičkim karticama, koje su kompaniji AMD, odnosno njenom ATI grafičkom odeljenju, nakon dugo vremena dale proizvod koji je konkurentan nVidia-inim GeForce grafičkim rešenjima.