среда, 8. октобар 2008.

AMD se podelio na dve kompanije

AMD i Advanced Technology Investment Company (ATIC) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sedištem u prestonici Abu Dabiju, su najavili kreiranje nove kompanije, koja će nastati nakon implementacije Asset Smart planova o kojima se dugo pričalo. To u konkretnom slučaju znači da će se AMD pocepati na dve kompanije, gde će se razdvojiti delovi koji se bave proizvodnjom (i u čijim će rukama ostati fabrike) i inženjeringom i dizajnom mikročipova. Nova kompanija će za sada nositi oznaku The Foundry Company, i baviće se tehnologijom proizvodnje. Iz kompanija najavljuju da se spremaju agresivni planovi u vezi sa širenjem uloge ove firme na tržištu, od koje se očekuje da bude veoma bitan igrač na globalnom nivou.



Mubadala Development Company će uvećati investicije u sam AMD, a AMD će novoj kompaniji prepustiti dve fabrike u Drezdenu u Nemačkoj, kao i svo intelektualno vlasništvo iz domena kojima će se baviti The Foundry Company. ATIC će investirati 2.1 milijardu dolara da kupi svoj udeo u ovoj firmi, od čega će direktne investicije iznositi 1.4 milijarde dolara, dok će ostatak biti isplaćen u deonicama. Trebalo bi da The Foundry Company preuzme i oko 1.2 milijade duga AMD-a, a u narednih pet godina bi u tu firmu trebalo biti uloženo do 6 milijardi dolara radi proširenja kapaciteta i povećanja uloge na globalnom tržištu mikročipova. Ta sredstva će biti iskorišćena za povećanje postojećih kapaciteta, unapređenje proizvodnih tehnika, ali i građenje fabruke u državi Njujork u SAD-u, od koje se očekuje da stvori novih 1400 radnih mesta.

Zanimljivo je da će The Foundry Company nastaviti sa učešćem u brojnim zajedničkim poduhvatima u kojima je učestvovao AMD, uključujući i tehnološki savez okupljen oko IBM-a. AMD će imati 44.4% vlasništva u ovoj firmi, dok će ATIC posedovati 55.6%. Na čelu firme će biti Hektor Ruiz, donedavni šef AMD-a. Doug Grose će napustiti poziciju starijeg potpredsednika u AMD-u zaduženog za proizvodnju, te postati CEO nove kompanije. ATIC će isplatiti AMD-u oko 700 miliona dolara za vlasništvo nad TFC-om, dok će Mubadala platiti 314 miliona dolara za dolazak u posed novih 58 miliona deonica i garanciju o davanju još 30 miliona deonica u narednom periodu. Nakon kompletiranja celog procesa, The Foundry Company će imati oko 3000 radnika, a sedište će biti u Silicijumskoj Dolini, dok će se razvoj vršiti u Njujorku, Ostinu i Drezdenu. Očekuje se da će ceo proces biti kompletiran početkom 2009. godine, nakon izdavanja neophodnih dozvola. U AMD-u očekuju da će ovakva preorijentacija omogućiti prebacivanje fokusa na dizajniranje novih čipova, te da će finansijske injekcije pomoći da se prebrode aktuelni izazovi.