четвртак, 23. октобар 2008.

Lenovo SL300

Sjajan poslovni laptop iz Lenovo-a, sa ekranom dijagonale 13.3" i prilično moćnom konfiguracijom "ispod haube". Kvalitet izrade je na nivou starih dobro poznatih IBM laptopova, sa par novih stvari. Pomenimo samo da između ostalog ima i sHDMI izlaz, čitač memorijskih kartica i otiska prstiju i Web kameru.

Iako nemamo često priliku da testiramo Lenovo računare, ipak su novi SL modeli našli svoj put do našeg stola. Prvo ćemo videti model SL300 za koji verujemo da će pobuditi dosta interesovanja kod naših poslovno orijentisanih kupaca. Za one kojima ime Lenovo ne zvuči poznato (čuli smo i da se ljudi šale da zvuči kao selo u Kini), samo treba reći da je Lenovo ime pod kojim se plasiraju dobro poznati IBM računari i laptopovi. Takođe treba znati da je tradicija nastavljena, te da poslovni modeli Lenovo laptopova u potpunosti opravdavaju reputaciju svojih prethodnika. Serije T i R su i dalje aktuelne i ovo su hard-core biznis računari, dok je SL serija malo više okrenuta multimediji i za nijansu jeftinija, što je i glavni razlog zašto mislimo da će biti vrlo popularni.

Lenovo SL300 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna izrada
  • Sjajna tastatura i TouchPoint kontroler
  • Odlična konfiguracija, Intel Core 2 Duo procesor i Intel X4500 grafika
  • Veoma dobra autonomija

Utisak kvare

  • Touchpad ima mali lag

Specifikacija

Lenovo SL300
  • Ekran: 13.3" WXGA LED-Backlit Glossy VibrantView, 1280x800 piksela
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T5670 (1.8GHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667MHz
  • Grafika: Integrisana Intel X4500, deljena sistemska memorija
  • Hard disk: 160GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : Modem, GLAN, WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.1+EDR
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 3 USB ports, FireWire, D-sub, HDMI, LAN, ExpressCard slot
  • Dodatno: Čitač memorijskih kartica (8 u 1) i otiska prstiju, Web kamera
  • Dimenzije: 318x238x36 mm
  • Težina: 2.05 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 4800 mAh
  • Operativni sistem: Microsoft Vista Business

Lenovo SL300

Lenovo SL300 je laptop sa ekranom dijagonale 13.3". Pored osnovne rezolucije od 1280x800 piksela, treba znati i da je to ekran sa pozadinskim LED osvetljenjem i glossy premazom, što za rezultat ima izuzetno dobru sliku, vrlo dobrog osvetljenja i kontrasta. Jedina mana je činjenica da ekran dosta reflektuje svetlost, pa će napolju po suncu biti slabije čitljiv. Iznad ekrana se nalazi i integrisana Web kamera, što sa mikrofonom znači da možete uživati u video pozivima bez kupovine i instalacije dodatnog hardvera. Ceo laptop je napravljen od veoma kvalitetne plastike koja je svuda osim sa spoljne strane poklopca mat obrade, dok srećom poklopac nije baš ispoliran do visokog sjaja, pa se otisci prstiju ne vide toliko. Kvalitet izrade je izuzetno dobar i nismo primetili da bilo gde plastika krcka, škripi ili nije uklopljena u milimetar tačno.

Lenovo SL300 tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Tastatura je u maniru Ti R modela izuzetno dobra, tiha i plitkog hoda tastera, bez ikakvog ugibanja kada se jače pritisne. Dodatni tasteri su smešteni na levu ivicu laptopa a sistemske diode raspoređene na samoj sredini prednje stranice i desno od tastature. Touchpad je vrlo dobrg kvaliteta i sa površinom koja je malo hrapava što daje odličan osećaj kada se koristi, no u radu smo primetili da ima malu zadršku odnosno ne reguje instantno kako smo navikli. Srećom, tasteri oko touchpad-a su odlični, nešto dubljeg hoda i tihi, a kao specijalitet je tu i crveni TouchPoint kontroler (smešten između slova B, G i H na tastaturi) u koji se kunu svi oni koji su ga koristili na starijim IBM laptopovima. Jedno je sigurno, TouchPoint stvarno predstavlja izuzetno korisno rešenje za navigaciju koje kada se jednom proba, teško može bilo čime zameniti. Kao primarno poslovni model, SL300 ima i čitač otisaka prstiju koji se nalazi ispod tastature sa desne strane.

Lenovo SL300 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored komponenti je solidan, pa tako sa prednje strane pomereni skroz u desno stoje audio konektori (Line out i Microphone in), a pored pomenutih sistemskih dioda se sa leve strane nalazi i prekidač za WiFi i Bluetooth adaptere (oba se uključuju i isključuju istim tasterom). Sa desne strane se skroz na kraju nalazi konektor za napajanje, LAN priključak, optički uređaj, dva USB porta i ExpressCard slot za proširenje. Pozadi se pored baterije nalaze i konektor za modem i analogni D-Sub video izlaz. Na kraju, sa leve bočne strane se nalaze i dodatni USB port, HDMI video konektor (sa zvukom), FireWire port i čitač memorijskih kartica. Imamo samo jednu malu primedbu koja se odnosi na to da su USB konektori malčice uvučeni i da je moguće da recimo neki flash diskovi neće moći da se priključe. Veoma dobra stvar je da se našlo mesta za HDMI konektor, što će pozdraviti vlasnici novijih televizora.

Lenovo SL300 detalji

Konfiguracija modela sa testa je sa Intel Core 2 Duo procesorom T5670 koji radi na 1.8GHz, 2GB ram memorije i integrisanom Intel X4500 grafičkom karticom koja koristi sistemsku memoriju. Ostatak čine SATA hard disk kapaciteta 160GB i DVD/CD DL rezač. Nova Intel X4100 grafika je veliki korak u odnosu na prethodnu generaciju, pa će moći da se pokrene i neka novija igra (naravno, ne treba očekivati čudo), dok će multimedija biti odlično podržana. Što se komunikacije tiče, pored modema i LAN-a, instalirani su i WiFi i Bluetooth moduli, pa se može reći da su opcije za povezivanje kompletne. Laptop koristi 6-ćelijsku bateriju kapaciteta 4800mAh koja obezbeđuje preko 4h autonomije u mirovanju i 3h10min pod punim opterećenjem, što su odlični rezultati za laptop ovih dimenzija.

Rezime

Kako nemamo puno toga da navedemo kao manu, SL300 dobija vrlo visoke ocene po pitanju kvaliteta izrade, performansi, mogućnosti i dizajna. Vrlo je lepo videti da je i cena dosta dobra za računar ove kategorije, i mislimo da ne treba mnogo razmišljati kada je ovaj model u pitanju. Kako je u toku Laptop Show 03, prodajna izložba ogromnog broja laptop računara gde se nude i dodatne pogodnosti prilikom kupovine, preporučujemo da je posetite i na licu mesta se uverite u sve ono što je rečeno za Lenovo SL300.

Conclusion

Bearing in mind there is nothing to set aside as a shortcoming, SL300 model gets high grades when we talk about build quality, performances, possibilities, and design. It is nice to see that its price is also very good for this type of computer and we think there is no reason to think twice on this model. These days a Laptop Show 03 is in progress and there are many laptop computers and additional privileges for buying, so we recommend you to visit this event and to see for yourself for all that is cited here about Lenovo SL300.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 790€