субота, 11. октобар 2008.

Transmeta nudi LongRun tehnologiju

Proizvođač Erstwhile procesora i IP kreator Transmeta najavila je pre nekoliko dana da je odlučila da se ponudi na prodaju i da će istražiti opcije koje su dostupe kao načini da poveća vrednost deonica.

Kompanijina deonica je neslavan završetak za kompaniju čija pojava je mnoge iznenadila i bila prijatno iznenađenje, mada će se mnogi složiti da je Transmeta odlučila da se proda za mnogo manju vrednost nego što realno vredi. Za Transmeta-u se prvi put čulo početkom 2000-tih kada je kompanija debitovala sa svojom Crusoe arhitekturom, koja je obećavala jednostavne, jeftine i efikasne procesore sa potrošnjom energije koja je bila znatno niža u odnosu na proizvode koje su tada forsirali AMD i Intel.

Transmeta je vrlo uspešno izdala dve verzije svog VLIW čipa- Crusoe i Efficeon – ali dok je kompanijin metod translacije svog sopstvenog procesorskog koda direktno u x86 instrukcije bio inovativan, sami čipovi, kada su u pitanju performanse, ni u jednom trenutku nisu bili konkurentni AMD ili Intel baziranim rešenjima.

Kompanija je u kasnijim godinama bila primorana da se repozicionira kao IP kreator (firma koja licencira tehnologije da bi uspela da smanji troškove). Transmeta-ini ugovori po pitanju licenciranja su se uglavnom odnosili na kompanijine LongRun/LongRun 2 IP. LongRun tehnologija je prvi put debitovala u Transmeta-inoj Crusoe arhitekturi u okviru koje je imala zadatak da upravlja naponom procesora i tranzicijama brzine radnog takta.

AMD i Intel su nudili slične karakteristike preko svojih Cool’n’Quiet i SpeedStep ali početkom ove dekade koncept smanjenja potrošnje energije je bio relativno nov. Osam godina kasnije, Transmeta i dalje pokušava da uvede specifične finese u ovakav pristup; a AMD i Intel licenciraju Transmeta-ine IP iako imaju svoja sopstvena rešenja. Ali sve do nedavno, tačnije do avgusta, Transmeta-ino poslovanje vezano za licenciranje nije bilo tako uspešno.

Nedavni ugovori koje je ova kompanija potpisala sa nVidia-iom i Intel-om su, međutim, dali Tranasmeta-i kratkotrajne finansijske injekcije koje su očigledno samo ubrzale odluku koja je kulminirala najavom Transmeta-e da želi da se proda. Početkom avgusta Transmeta je najavila ugovor o licenciranju sa nVidia-iom koji je kompaniji dao ne-ekskluzivno pravo da koristi tehnologiju koja vodi poreklo iz Transmeta-inih LongRun i LongRun2 tehnologija u zamenu za jednokratno isplaćenu sumu od $25 miliona.

Ova količina novca je značajno unapredila kompanijino finansijsko stanje ali Transmeta je imala još jednu kartu u rukavu. U toku prethodne nedelje, Transmeta je obelodanila da je postigla dogovor sa Intel-om prema kojem su dve kompanije postigle dogovor da Intel ubrza isplatu koja ovoj kompaniji pripada od licenciranja tehnologija.

Prema novom ugovoru Transmeta može da očekuje da će joj Intel isplatiti oko $91.5 miliona do 30. septembra. Ova količina novca je očigledno uticala na rukovodstvo kompanije Transmeta koje je odlučilo da je najbolje prodati kompaniju dok joj ide tako dobro. Do današnjeg dana svi kompanijini ugovori o licenciranju tehnologija su bili bazirani na tehnologijama koje su energetski efikasne. Kakva će biti budućnost Transmeta-e ostaje da se vidi da li je na duže staze uspeh kompanije pretpostavljen istraživanju i razvoju.

Ipak sa trenutnim kretanjem na tržištu, našla kupca ili ne, Transmeta će raditi na novoj tehnologiji koja će nužno dovesti do pojavljivanja LongRun3 tehnologije. Sa druge strane, nedavni trendovi i rastuće interesovanje za ultra energetski efikasne mobilne uređaje će Transmeta-i sigurno doneti finansijsku dobit koja će biti nagrada za Transmet-ine pokušaje ulaganja u tehnologiju.