среда, 15. октобар 2008.

Cooler Master HAF 932

Fantastično kućište namenjeno kupcima koji traže najbolje moguće hlađenje. Sa ugrađena tri 230mm i jednim 140mm ventilatorom, teško da će bilo ko imati šta da prigovori po pitanju performansi hlađenja. Kao i obično, Cooler Master kućište je vrhunskog kvaliteta i tu nema nikakvih kompromisa.

Navikli smo da nas Cooler Master obraduje ekskluzivnim modelima kućišta, pa nije drugačije ni ovoga puta. Model HAF 932 teško da neće privući pažnju i to bez obzira da li ste zagriženi igrač ili neko ko i ne zna koje kućište ima ispod stola. Ovaj model je namenjen kupcima sa najvećim zahtevima kojima obična kućišta nisu dovoljna. Full Tower kućište sa impresivnim opcijama hlađenja će biti sjajan izor i za overklokere ali i igrače kojima je neophodno da vrele komponente budu maksimalno dobro ohlađene. Jedno je sigurno, HAF 932 će biti popularan, i verovatno će samo od cene zavisiti koliko će biti uspešan.

Cooler Master HAF 932 sa prednje strane, konektori i detalji

Ključne karakteristike

  • Tri 230mm i jedan 140mm ventilator dolaze u pakovanju
  • Potpuno tool free kućište
  • Kablovi se mogu provući iza ploče
  • Kućište je spremno za instalaciju vodenog hlađenja
  • Izuzetna kvalitetna izrada

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Cooler Master HAF 932
  • Uređaji: 6x 5.25" eksterno, 1x 3.5" eksterno, 5x 3.5" interno
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: Jedan ventilator od 230mm
  • Pozadi: Jedan ventilator od 140mm
  • Bočno: Jedan ventilator od 230mm
  • Gore: Jedan ventilator od 230mm
  • Dodatno: 4x USB, 2x audio i FireWire i eSATA konektori
  • Dimenzije: 230x545x575 mm
  • Težina: 13.2 Kg

Cooler Master HAF 932

Ovo kućište je full tower formata, dimenzija 230x545x575 mm i težine od 13.2 Kg. Izgleda prilično impresivno, crne boje i napravljeno od kvalitetnog metala, a nas asocira na nešto što je vojska napravila da izdrži direktan pogodan tenka! Kućište stoji na četiri gumirane nožice koje amortizuju vibracije i tako smanje buku, a po potrebi se mogu montirati i točkići koji dolaze u pakovanju, koji znatno olakšavaju kretanje. Od karakterističnih stvari vezanih za dizajn kućišta su tu sa prednje strane maske 5.25" uređaja koje sve imaju mrežastu šaru i propuštaju vazduh, ali i otvori za vazduh i poveći ventilator sa bočne strane. Konektori sa predne strane se nalaze prvi vrhu kućišta, a to su četiri USB, FireWire i eSATA uz dva audio konektora.

Cooler Master HAF 932 sa bočne i zadnje strane

Na gornjoj strani se nalazi i Power taster ali i Power i HDD diode. Tu je odmah i gumirana podloga koja stoji u udubljenju na vrju kućišta, gde se mogu držati neke sitnice, ali i gde se nalazi otvor za eventualno sistem vodenog hlađenja. Gledano bočno, vidimo otvore za vazduh velikog 230mm ventilatora kao i providni prozor koji izgleda kao da je sa unutrašnje strane ojačan metalnim trakama. Sa zadnje strane kućišta vidimo da postoji još jedan ventilator, od 140mm, ali i da je predviđeno da napajanje stoji dole, dok je gore pločica sa otvorima za sistem vodenog hlađenja. Dobra stvar je što je ipak moguće napajanje premestiti gore.

Cooler Master HAF 932 unutrašnjost kućišta i detalji

Bočna stranica se lako otvara skidanjem šrafova koji se mogu rukom odvrnuti, a odmah se vidi i gigantski 230mm ventilator koji je montiran na tu bočnu stranicu. Odmah vidimo i da je na gornjoj strani montiran još jedan takav ventilator, a napred, iza prostora predviđenog za hard diskove još jedna 230mm ventilator sa crvenim LED svetlima. Ukoliko želite, gonji i bočni ventilatori se mogu zameniti sa 120mm modelima (gore staju tri a na bočnoj strani 4 komada), a kao bonus, na mestu gornjeg ventilatora se može postaviti i hladnjak sistema vodenog hlađenja. Na dnu kućišta postoje otvori za vazduh, kako bi napajanje uvlačilo hladan vazduh, a samo postolje za napajanje se može podešavati po veličini napajanja, tako da nema bojazni da li će moći da stane. Kao što je već rečeno, napajanje se može montirati i gore, stim što se u tom slučaju mora skinuti ugrađeni 230mm ventilator.

Cooler Master HAF 932 hlađenje kućišta i detalji

Svi 230mm ventilatori koji dolaze u pakovanju su deklarisani na 19dBA i 700rpm dok je 140mm deklarisan na 17dBA i 1200rpm, što znači da će uprkos ovako ozbiljnom hlađenju kućište biti prilično tiho. Ploča na koju se montira matična ploča (kartonski šabloni sa rupama za različite formate ploča se nalaze u pakovanju) ima na sebi dosta rupa koje služe da se kablovi provuku sa zadnje strane, smanjujući gužvu sa kablovima iznad ploče i povećavajući efektivno protok vazduha i hlađenje. Svi uređaji, 5.25", 3.5" ali i PCI kartice se montiraju bez upotrebe šrafova, korišćenjem jednostavnih mehanizama i plastičnih nosača. Svidelo nam se kako se jednostavno skidaju maske 5.25" uređaja sa prednje strane. Moguće je ukupno instalirati pet 3.5" internih, jedan eksterni i šest 5.25" uređaja.

Rezime

Šta reći na kraju, HAF ili High Air Flow 932 kućište ima fantastične performanse i jedino što može da se sa njim poredi je da celu konfiguraciju držite van kućišta. Tri ogromna 230mm i jedna 140mm ventilator prave takvu promaju da je stvarno teško zamisliti kompletnije i efikasnije rešenje. Što se tiče buke, ovo kućište nije najtiše koje se može kupiti, ali je dovoljno tiho za svoje performanse. Zaključak, apsolutna preporuka!

Conclusion

Let’s just say that HAT or High Air Flow 932 casing has excellent performances and the only thing that could be similar is to keep the whole configuration outside of casing. Huge three 230mm and one 140mm fans make such draft so it is very hard to imagine there is a more efficient solution. When we talk on noise, this casing is not the most quiet you can find at the market but it is very quiet bearing in mind its performances. Conclusion – our absolute recommendation.