недеља, 16. новембар 2008.

Video chat za Gmail

Kompanija Google je uložila dodatne napore u ojačavanje pozicije svog Gmail kolaboracionog i alata za komunikacije dodajući nove glasovne i video chat karakteristike.

Od sada korisnici sa Web kamera imaju mogućnost preuzimanja besplatnog plugin-a za pristup aplikaciji. Ne treba ga mešati sa Skype VOIP aplikacijom ili sa velikim brojem poslovno orijentisanih aplikacija kompanija IBM, Microsoft i Cisco Systems budući da Gmail sve više ide ka poslovnoj primeni zahvaljujući takvim karakteristikama.

Nove karakteristike će još više udaljiti glasine o tome da Google ima nameru da kupi Skype. Uz Web kameru i odgovarajući plugin, korisnici imaju mogućnost da započnu video chat-ovanje sa drugim Gmail korisnicima, naglasio je viši rukovodilac proizvodnje za Google aplikacije, Rajen Sheth.

Svi oni koji nemaju Web kameru i dalje mogu koristiti konverzacionu chat karakteristiku osim ukoliko vaš računar iz nekog razloga ne podržava takvu mogućnost (recimo nema mikrofona). Dodavanje glasovnih i video chat karakteristika za Gmail pokazuje da će Google-ovo poslovanje biti prošireno čak i izvan YouTube kada je reč o online videu.

Kompanijin Google Apps tim je početkom septembra predstavio Google Video da poslovnim korisnicima pomogne sa poslovnom obukom i da služi kao novo sredstvo čelnicima kompanije da šalju poruke svojim zaposlenima. Postavlja se pitanje kuda Google ida takvim poslovanjem? Na taj način će se utvrditi uloga Gmail-a kao vitalnog komunikacionog alata za kućne i poslovne korisnike.

Takođe će još više pomeriti Gmail ka kompletnijem rešenju za poruke i komunikacije uz dodavanje funkcionalnoti usmerenih ka Web-u koja do sada nikada nije bila dostupna, naglašava Sheth. Nakon toga ostaje samo da se vidi da li je korisnicima ovakva funkcionalnost zaista potrebna u okviru Web mail-a.

Ipak, zahvaljujući široko rasprostranjenoj dostupnosti propusnog opsega, proizvođači softvera sve više utiču na UCC portfolie (kolaboracione i portfolie objedinjenih komunikacija). USS su posebno vredni u ovo doba loših ekonomskih uslova za kompanije koje traže načina da smanje troškove održavanja Web konferencija sa udaljenih lokacija.

Nove Gmail karakteristike kao što su Docs i Calendar gadget-i, Gmail chat preko SMS karakteristike a sada i video i voice alat za chat-ovanje ukazuje na to da Gmail postaje UCC platforma koja može pomoći da Google Apps postane još jači i izdržljiviji. Iako neće izazvati Microsoft SharePoint, Cisco WebEx Connect ili IBM Lotus Sametime preko noći, Google Apps će najverovatnije ući u razgovore za kompanije koje ne koriste UCC softver.

Opet, na ovaj način će Google sebi obezbediti prednost nad SAAS (softver kao usluga) provajderom. Budući da se poslovanje sve više distribuira kao i da se sve više vodi računa o ekonomskoj strani, ovako će se na neki novi način obezbediti način za međusobno povezivanje. Za početak korišćenja Gmail voice i video chat alata korisnici moraju otvoriti Gmail chat prozor, zatim je potrebno kliknuti na „Options“ meni i odabrati „Add voice/video chat“.

Korisnici će tada biti podučeni kako da instaliraju 2MB plugin-a. Kada korisnici ponovo otvore Gmail, nakon toga će ugledati link „Options“ u chat prozoru koji se menja na „Video & more“. Korisnici nakon toga mogu otvoriti ovaj meni i da kliknu na „Start video chat“ da vide i čuju svog partnera.

Dostupne su karakteristike koje su slične sa onim u popularnoj Skype VOIP aplikaciji: korisnici mogu vršiti pregled preko celog ekrana ili smanjiti njegovu veličinu i promeniti poziciju. Sheth takođe navodi da će ova karakteristika biti predstavljena za Gmail i Google Apps korisnike za PC i Mac. PC korisnici moraju imati Windows XP ili noviju verziju. Mac korisnici moraju imati Intel bazirani računar sa Mac OS X v10.4 ili novijim. Dostupne karakteristike rade u pretraživačima koji podržavaju najnovije verzije Gmail-a, uključujući Google Chrome, Firefox 2.0 i novije, Internet Explorer 7.0 i Safari 3.0.

1 comments:

Анониман је рекао...

Here are some examples on how to make the pronunciation and spelling rules in your language, you can do it in this, it just reminds me of my childhood!
Also if you build a vocabulary by translating texts, you probably won't be making the most common and important words first, and then pierced with a teeny-tiny star-shaped" brad". This effectively places Hostage Crisis Telefonsex between these 2 season 3 episodes that bookend Rookies.