понедељак, 10. новембар 2008.

Samsung SyncMaster 2443NW

Odličan 24" Wide monitor osnovne kategorije, sa podrškom za punu HD rezoluciju. Kvalitet slike je odličan, praktično bez većih zamerki, a jedino što možemo navesti kao manjak je DVI interfejs koji je ipak ostavljen za skuplje modele.

Ovaj monitor je dijagonale 24" i Wide formata, što je ujedno i najmanja dijagonala koja može prikazati full HD slika. Ovaj monitor spada u osnovnu kategoriju i verovatno neće zainteresovati zahtevnije kupce, ali je činjenica da je veoma povoljne cene i sasvim dobre slike, što bi trebalo da je sasvim dovoljno najvećem broju korisnika. Izmene u odnosu na prethodnu seriju monitora su male, ali dovoljne da se napravi razlika koja će kupce i opredeliti za novi model.

Samsung SyncMaster 2443NW sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Jednostavan dizajn i kvalitetna izrada
  • Swivel i tilt podešavanja
  • Vrlo dobra slika, odlične oštrine i boja prijatnih za oko
  • Jednostavno podešavanje
  • 24" i puna HD rezolucija

Utisak kvare

  • Nema DVI interfejsa

Specifikacija

Samsung SyncMaster 2443NW
  • Dijagonala: 24" Wide
  • Rezolucija : 1920x1200 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 2000:1 (20000:1 dinamički kontrast)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub

Samsung SyncMaster 2443NW

Dizajn ovog modela dosta podseća na monitore koje smo već videli, napravljen je od crne mat plastike i bez nekih detalja koji odskaču. Postolje na prvi pogled izgleda sasvim obično, ali pored uobičajenog tilt podešavanja ugla nagiba od -5 do 20 stepeni po vertikali, omogućava i swivel odnosno rotaciju osnove. Iako monitori ove kategorije retko kad imaju neka ergonomska podešavanja vredna pomena, swivel je našao svoje mesto kod 2443NW modela što je odlično pošto je ova opcija vrlo korisna kod monitora veće dijagonale, pogotovo ako su Wide formata slike. Kako nisu baš lagani, ovakve monitore nije baš jednostavno okretati ako nema swivela.

Samsung SyncMaster 2443NW sa bočne strane, postolje i tasteri menija

Tasteri menija su već drugačiji od rešenja koja smo navikli da viđamo u ovoj entry kategoriji. U pitanju su touch tasteri osetljivi na dodir, smešteni sa desne strane ispod ekrana. Dobra stvar je što je plastika mat obrade pa neće ostajati otisci prstiju. Tastera ima ukupno šest, a njihove funkcije su čitljive i neće morati da se zagleda da bi se otkrilo šta koji taster radi. Postoji i jedna dioda koja označava da je monitor upaljen, ali ne svetli previše jako i neće nikome smetati. Meni pored onih najosnovnijih opcija ima i MagicBright podešavanja sa predefinisanim modovima Custom, Text, Internet, Game, Sport, Movie i Dynamic Contrast koja će odgovarati različitim situacijama kada se osvetljenje i kontrast prilagođavaju potrebama. Ovo je možda najkorisnije za Text mod kada se oči mnogo manje umaraju pošto se jačina osvetljenja smanjuje.

Samsung SyncMaster 2443NW sa zadnje strane, konektori i oprema

Sa zadnje strane monitora se nalazi samo analogni D-Sub konektor, što može zasmetati malo zahtevnijim korisnicima, ali ne i prosečnom korisniku. Slika je odlične oštrine i veoma lepih boja, prijatna za oko. Posle inicijalnog podešavanja osnovnih parametara, osvetljenja i kontrasta, dobija se odlična slika koja će biti i više nego dobra za većinu stvari, multimediju, rad ali i igranje. Sa odzivom od 5ms teško da se može desiti da primetite duhove u nekim bržim scenama ili igrama. Nijanse sive boje su solidno prikazane, mada ima malih neregularnosti kod svetlih nijansi. Probijanja osvetljenja na tamnoj podlozi praktično nema, što je veliki plus. Uglovi vidljivosti su prosečni stim što je vertikalni osetno uži, što je uobičajen slučaj. Generalno, većih zamerki na kvalitet prikaza nema.

Rezime

Samsung je novim modelom napravio vrlo zanimljivu ponudu, monitor prostrane dijagonale 24" koji je u stanju da prikaže rezoluciju od 1920x1200 piksela, sasvim dobre slike i odlične cene. Mogli bi da prigovorimo nedostatak DVI interfejsa, no pitanje je koliko će korisnika to zameriti. Slika je odlična a to je na kraju krajeva i najbitnije. Ukoliko se ne bavite profesionalno grafikom, ovaj monitor može biti odličan izbor.

Conclusion

With this new model, Samsung made very interesting offer, 24’’ diagonal screen providing 1920x1200 pixels resolution and excellent picture at affordable price. The only shortcoming could be DVI interface missing, but that could be reproach made by small number of users. Picture is great and, at the end, that is the most important thing of all. This could be your best choice if you are not professional in the field of graphics.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 270€