понедељак, 17. новембар 2008.

Gigabyte GK-KM7500

Ovo je bežični desktop komplet miša i tastature veoma dobre cene, odličnog kvaliteta izrade i veoma funkcionalan. Tastatura je plitkog hoda i tiha, a miš rezolucije 800DPI će pasovati i levorikim korisnicima pošto je simetričan.

Uprkos tome što Gigabyte najbolje poznajemo po matičnim pločama, pa zatim i grafičkim karticama, to ne znači da nema ničega drugog zanimljivog u ponudi. Nedavno smo videli da je Gigabyte počeo i da proizvodi napajanja, a videli smo i neke od periferijskih uređaja. Red je na dosta dobar bežični desktop komplet miša i tastature, koji pored dobrog kvaliteta odlikuje i veoma dobra cena koja će verovatno biti i presudna većini kupaca.

Gigabyte GK-KM7500 Wireless Multimedia dekstop

Ključne karakteristike

  • Tastatura i miš su veoma kvalitetne izrade
  • Tasteri su plitki i tihi u radu
  • 17 dodatnih tastera i točkić za podešavanje jačine zvuka
  • Miš je simetričan i odgovara levorukim i desnorukim korisnicima
  • Bežična veza dozvoljava slobodu od oko 10m od prijemnika

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte GK-KM7500
  • Interfejs: mini USB adapter za 2.4GHz RF bežični interfejs
  • Tastatura: 17 dodatnih tastera i potenciometar za jačinu zvuka
  • Miš: 3 tastera

Gigabyte GK-KM7500

Komplet se sastoji od miša i tastature koji su napravljeni od veoma kvalitetne plastike mat završne obrade u kombinaciji crne i tamno sive boje. Tastatura je dosta tanka sa oko 20mm debljine, a hod tastera vrlo plitak, svega oko 3mm. Tasteri su dosta dobri i vrlo tihi, što će sigurno obradovati one koji dosta vremena provode kucajući. Verzija tastature koju smo testirali nije označena našim karakterima, što nekome može biti bitan podatak. Sa donje strane, postoje standardne plastične nožice kojima se povećava nagib zadnjeg dela tastature, i pregrada za dve baterije AA dimenzija. Pored standardnih tastera, na vrhu postoji red metaliziranih dodatnih tastera koji ima ukupno 17. U pitanju su Power taster i najčešće korišćene prečice za Internet programe i funkcije (Back, Forward, Home, Search...) ali i multimedijalne prečice za kontrolu reprodukcije muzike ili filmova. Mali kuriozitet predstavlja i točkić koji radi kao potenciometar za regulisanje jačine zvuka. Odmah pored njega je i Mute taster.

Gigabyte GK-KM7500 tastatura

Miš iz paketa je srednjih dimenzija i zaobljenih linija, pa odlično leži u ruci. Plastika od koje je napravljen je ista kao kod tastature, tamno siva u mat završnici, uz dodatne dve bočne linije od crne glossy plastike. Ovaj model ima samo dva standardna tastera plus scroll točkić, ali zbog toga i potpuno simetričan oblik što znači da će podjednako dobro odgovarati i levorukim i desnorukim korisnicima. Koristi optički senzor rezolucije 800DPI što je za prosečnu upotrebu i više nego dovoljno. Kao napajanje, koristi jednu AA bateriju (u pakovanju dolaze tri baterije, za tastaturu i miša), a kako postoji napredan sistem uštede energije i miš odlazi u Sleep mode kada se ne koristi neko vreme, nećete morati previše često da mislite o promeni baterija. Tastatura i miš se na računar povezuju putem 2.4GHz bežičnog interfejsa, za šta adapter dolazi u pakovanju. Adapter je mini USB formata i može se zgodno zakačiti sa donje strane miša ukoliko se komplet negde prenosi.

Gigabyte GK-KM7500 miš

Rezime

Ovaj komplet se dosta dobro pokazao, instalacija i povezivanje se obavlja u par minuta, a verujemo da ni oni manje iskusni korisnici neće imati problema. Bežična veza dozvoljava oko 10m razdaljine između prijemnika i tastature ili miša, što je i više nego dovoljno da možete potpuno zaboraviti na kablove. U praksi, nismo naišli ni na šta što nam se nije svidelo, tastatura je plitka i tiha, sa dovoljno dodatnih tastera i vrlo praktičnim točkićem za podešavanje jačine zvuka, a miš vrlo praktičan i rezolucije koja će zadovoljiti najveći broj korisnika.

Conclusion

This set is very good, installation and connection could be finished in a few moments, and we believe not so experienced users won’t have too much troubles also. Wireless version enables you around 10 meters of distance between receiver and keyboard or mouse, which is enough to allow you to discard cables. In practice, we didn’t find a thing we didn’t like. Keyboard is shallow and quiet with enough additional keys, practical wheel for setting up the sound volume and the mouse is very practical, and it will satisfy most users definitely.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 26€