уторак, 4. новембар 2008.

Grafika na Intel Core i7

Rešili smo da ispitamo kako rade igre na novim Intel Core i7 procesorima. Za tu potrebu smo odabrali grafičke kartice koje smo već testirali na prethodnoj Core 2 Quad platformi. Rezultati ipak nisu baš toliko jednoznačni, pa preostaje da se još malo sačeka i vidi kako će proizvođači optimizovati igre za nove procesore.

Juče smo premijerno predstavili nove Intel Core i7 procesore i napravili uporedni test sa Intel procesorima prethodne generacije. Danas je red da vidimo da li i kolika je razlika u performansama kada su igre u pitanju. U tu svrhu smo odabrali dve grafičke kartice, najmoćnije modele kompanija NVIDIA i AMD, koje smo propustili kroz bateriju testova na dve konfiguracije, sa Core 2 Quad QX9650 i Core i7-965 Extreme Edition procesorima. Ideja je bila da vidimo kolike su razlike u realnom radu, odnosno konkretno igrama. Dobijeni rezultati su vrlo interesantni uprkos tome što je zaista teško dati konačni odgovor.

Gigabyte GTX 280 sa prednje i zadnje strane, oprema

Specifikacija

XFX GTX 280
  • Procesor: GT200 na 600MHz
  • Memorija: 1GB DDR3 na 2.2GHz (512bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.296 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10, PhysX, CUDA
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • 2x DVI, HDTV-out
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0
SAPPHIRE HD 4870X2
  • Procesor: 2x RV770 XT koji radi na 750 MHz
  • Memorija: 2GB GDDR5 koja radi na 900MHz
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, TV out
  • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD

XFX GTX 280 i SAPPHIRE HD 4870X2

Kao verzija trenutno najmoćnije NVIDIA grafike, XFX GTX 280 predstavlja zaista impresivnu karticu. Pune veličine i dual slot dizajna, kartica zahteva dovoljno prostora, što treba imati na umu kod odabira kućišta. Dual slot dizajn zauzima više prostora u samom kućištu ali za uzvrat obezbeđuje dosta bolje hlađenje od standardnih single slot rešenja. Kartica ima dodatne 8-pinski i 6-pinski konektor za napajanje, pošto je deklarisana potrošnja oko 240W pri maksimalnom opterećenju, što treba znati pošto je potrebno obezbediti i dovoljno snažno napajanje. Ono što je veoma dobro je to da potrošnja kartice opada na oko 30W kada se ne koriste zahtevne 3D aplikacije i igre, što puno znači u smislu uštede energije. Celu površinu kartice pokriva poveći hladnjak, koji u kombinaciji sa odličnim ventilatorom odlično hladi karticu. Pored toga što se kartica ne zagreva previše, radi dosta tiho, što je još jedan plus.

Gigabyte GTX 280 sa bočnih strana

Srce kartice čini GT200 procesor nove generacije, izrađen u 65nm procesu sa neverovatnom 1.4 milijardom tranzistora. Stream procesora ima 240 (rade na 1.296GHz), a uz 32 ROP i 80 jedinica zaduženih za teksture kartica je u stanju da obradi 48.1 GigaTexel/s tekstura, što je zaista impresivno. Takt samog procesora je 600MHz, a memorije 2.2GHz. Da pomenemo i da memorije ima ukupno 1GB i da je u pitanju 512b interfejs. Pored podrške za CUDA tehnologiju procesiranja instrukcija koje je do sada izvršavao glavni CPU, novi procesor integriše i PhysX tehnologiju proračuna fizičkih efekata u igrama. Pure Video u HD verziji unapređuje podršku za video dekodiranje na hardverskom nivou, što znači da preizima još više posla sa glavnog procesora na sebe.

SAPPHIRE HD 4870X2 sa bočnih strana

Sapphire HD 4870X2 je stari znanac, kartica koju smo već bolje upoznali na testu Sapphire grafičkih kartica, pa ćemo samo navesti ono najbitnije. Ova kartica je najmoćnija AMD/ATI grafička kartica u ponudi, sa dva RV770XT procesora koja rade 750MHz. Procesori su izrađeni u 55nm procesu sa po 956 miliona tranzistora. Kartica ima ukupno 2GB memorije (po 1GB za svaki procesor) koja koristi 256b magistralu i radi na 900MHz. Kartica zahteva dodatno napajanje od 6 i 8 pina, a CrossFire konektori govore o mogućnosti da se dve ovakve grdosije spoje i koriste zajedno. Ono što se može dodati je i da se ova kartica malo više greje od NVIDIA modela, kao i da je ventilator nešto bučniji.

Rezime

Testovi daju prilično kontradiktorne podatke, u smislu da nije baš jednostavno odgovoriti na pitanje da li novi Core i7 procesori donose neku opipljivu prednost u odnosu na prethodne generacije. Kako stvari stoje, u nekim igrama postoji razlika u korist Core i7 procesora, u nekim igrama je prednost na strani Core 2 Quad serije, dok je u nekim igrama čak i nerešeno. Konkretan zaključak nije lako dati, a mi mislimo da treba definitivno još malo sačekati. Činjenica je da u aplikacijama Core i7 procesori bez ikakvih iznenađenja pobeđuju u svakom poređenju, a čisto poređenja radi, izmerili smo i performanse memorijskog podsistema koji daje praktično tri puta veći rezultat za memorijski protok u slučaju X58 platforme i Core i7 procesora. Kako smo koristili iste grafičke kartice, jasno je da su neke igre u stanju da iskoriste napredniju arhitekturu Core i7 procesora, dok neke to nisu u stanju. Ono što je sigurno je da će novi naslovi svakako brže raditi sa novim procesorima, dok će u najgorem slučaju performanse biti vrlo slične.

Conclusion

Performed tests gave us contradictory information and according to that, it isn’t easy to answer whether new Core i7 processors bring some tangible advantage against previous generations or not. In some games, there were differences in behalf of Core i7 processor while in some games all advantages goes to Core 2 Quad series, but in some games, we even have a tie. It is not easy to make a conclusion and we think it is necessary to wait a little more. Core i7s are pure winners in applications when we talk about comparisons, and just for fun, we measured performances of memory subsystem that practically provides tripled result for memory bandwidth in case of X58 platform and Core i7 processor. Having in mind that we used same graphic cards it is obvious some of them could take advantages of most advanced architecture of Core i7 processor while some cannot. One thing is sure, new titles will definitely work faster with new processors while in the worst scenario performances will be similar.


Preporučena cena (uključujući 8% PDV, novembar 2008.):
XFX GTX 280 450€
SAPPHIRE HD 4870X2 400€