понедељак, 24. новембар 2008.

Asus U6V minijaturna kancelarija

Veoma atraktivan laptop namenjen poslovnim korisnicima koji traže što kompaktnije rešenje za svakodnevni rad. Impresivna autonomija (u pakovanju dolaze dve baterije) i odlične performanse u kombinaciji sa vrhunskim kvalitetom izrade u potpunosti opravdavaju cenu.

Asus U6V seriju laptop računara odlikuju impresivno kompaktne dimenzije i konfiguracija koja je bolja od većine laptop računara standardnih dimenzija. Ovi modeli izgledaju izuzetno atraktivno, veoma su kvalitetno izrađeni i za korisnike koji često putuju i imaju potrebu da rade van kancelarije, ovako nešto može biti savršeno rešenje. Pogotovo uzevši u obzir da u pakovanju dolazi i rezervna baterija duplo većeg kapaciteta od standardne, zagarantovana je sjajna autonomija koja može izdržati praktično ceo radni dan.

Asus U6V-2P025E sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn, vrhunski kvalitet izrade
  • Kompaktne dimenzije i odlični LED ekran od 12.1"
  • Veoma dobra konfiguracija sa Intel Core 2 Duo procesorom na 2.4GHz
  • WiFi, Bluetooth, čitač memorijskih kartica i otiska prsta

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus U6V-2P025E
  • Ekran: 12.1" WXGA LED (Color Shine, Crystal Shine), 1280x800 piksela
  • Procesor: Intel Core2 Duo P8600 (2,4GHz , 3MB L2, FSB 1066MHz)
  • Ram memorija: 3GB DDR2 800MHz
  • Grafika: NVIDIA GeForce 9400M G, 256MB
  • Hard disk: SATA 320GB
  • Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : Modem, GLAN, WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.0
  • Portovi : Audio Out, Mic-in, 3x USB, eSATA, D-sub, HDMI, LAN, ExpressCard
  • Dimenzije: 300x220x25,3-31,6 mm
  • Težina: 1.6 Kg (sa 3-ćelijskom baterijom)
  • Baterija: Li-Ion 3-ćelijska 2400 mAh i 6-ćelijska 4800mAh
  • Dodatno: Čitač memorijskih kartica 8u1 (SD,MMC,MS,MS-Pro,mini SD w/ adapter,MS-Duo,MS-Pro Duo) , Web kamera 0.3MP, čitač otiska prsta
  • Oprema: uz laptop se dobija futrola za nošenje, torba, dodatna baterija, bežični miš
  • Operativni sistem: Windows Vista Business

Asus U6V-2P025E

Za razliku od mnogih laptopova i netbookova sličnih dimenzija koji izgledaju više kao igračke, U6V izgleda kao neki luksuzni sportski automobil. Glossy plastika visokog sjaja i detalji izrađeni od metala su vrhunskog kvaliteta i nema dileme uopšte oko toga da li će nekome privući pažnju. Model koji je bio na testu je srebrno sive kombinacije boja, a interesantno je da je plastika sa unutrašnje strane laptopa, ispod tastature i sa zadnje strane baterije napravljena da tekstura podseća na kožu, što izgleda prilično lepo i vrlo je prijatno na dodir. Tastatura je veoma dobra, vrlo čvrsta i ni malo se ne ugiba pri jačem pritisku. Sami tasteri su dosta dobrog kvaliteta, srebrnkaste boje ali i dosta svetli, no ne deluje nam da će se brzo prljati. Dodatnih tastera ima svega par, srebrne su boje i metalik završnice, a kao i sistemske diode se nalaze na zglobu, između ekrana i donjeg dela laptopa.

Asus U6V-2P025E tastatura, dodatni tasteri

Ekran je dijagonale 12.1" i za tu dijagonalu odlične rezolucije od 1280x800 piksela. Ekran ima pozadinsko LED osvetljenje što se možda i najbolje ogleda kod duže autonomije u odnosu na laptopove sa regularnim ekranima. Slika koju prikazuje ovaj ekran je odlična, veoma oštra i odličnih boja. Vrlo je prijatna za oči i odlična za duži rad, a primetili smo ipak da postoji malo probijanja osvetljenja po ivicama, što je već standardna boljka ovakvih ekrana, no ne predstavlja veći problem. Iznad ekrana se nalazi integrisana Web kamera nešto manje rezolucije od proseka, 0.3MP (većina laptopova ima 1.3MP i 2MP kamere), sa integrisanim mikrofonom. Touchpad je velike površine i odličnog je kvaliteta, radi vrlo brzo, a tasteri ispod njega su u ravni touchpada, plitki i veoma zgodni za korišćenje. Između ovih tastera je i čitač otisaka prstiju, a interesantna je mogućnost da se na sistem loguje i tako što softver pomoću kamere izvrši prepoznavanje lica.

Asus U6V-2P025E sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored komponenti je uprkos dimenzijama veoma dobar i našlo se mesto za sve ono što je danas neophodno da bi se udobno radilo. Sa prednje strane nema ničega, čak ni tastera za otvaranje poklopca pošto je zglob dosta čvrst i dobro drži poklopac kada je zatvoren. Sa desne bočne strane se nalazi optički uređaj (veoma je dobro da zbog dimenzija nije morao da se žrtvuje), odmah iznad i čitač memorijskih kartica za 8 formata, dva 3.5mm audio konektora za mikrofon i slušalice, USB port i Kensington lock. Pozadi se nalaze LAN konektor (postoji prostor i za modem, ali on nije instaliran), i analogni D-Sub video izlaz. Sa leve bočne strane je konektor za napajanje, dodatna dva USB porta, eSATA i HDMI konektori ExpressCard slot, otvor za hlađenje i taster za uključivanje WiFi adaptera.

Asus U6V-2P025E sa prednje strane i touchpadi, torba, futrola i pakovanje

Laptop koristi Mobile Intel 965GM Express čipset i veoma dobar Intel Core2 Duo P8600 procesor koji radi na 2.4GHz. Instalirano je 3GB DDR2 memorije i hard disk kapaciteta 160GB, a za grafiku odabrana NVIDIA GeForce 9400M koja je sa svojih 256MB memorije daleko bolje rešenje od integrisanih grafičkih kartica. Performanse ovakve konfiguracije su izuzetno dobre i u potpunosti mogu da se porede sa bilo kojim laptopom iz ponude, stim što je prednost u kompaktnim dimenzijama zbog kojih je ovaj laptop odlično prenosno rešenje. Da ne zaboravimo opcije za komunikaciju, pa pored pomenutog LAN adaptera postoji i ugrađeni WiFi ali i Bluetooth moduli, što je dovoljno mogućnosti da poslovni ljudi u pokretu uvek mogu da budu u mogućnosti da provere email ili se povežu na neku računarsku mrežu.

Rezime

Autonomija ovog laptopa je sa dve baterije kapaciteta 2400mAh i 4800mAh veoma dobra i može biti i do 6h korišćenja, što je još jedna od prednosti. Pakovanje je dosta bogato, a pored veoma atraktivne futrole, dolazi i torba (u koju bez problema staju obe baterije, adapter za napajanje i miš), Bluetooth bežični miš i već pomenuta baterija većeg kapaciteta. Instalirani operativni sistem je Windows Vista Business koji radi besprekorno dobro i veoma brzo. Iako će verovatno većinu kupaca privući dizajn i izgled ovog modela, nikako ne treba zanemariti i izuzetno dobre performanse koje će odgovarati i onim najzahtevnijim korisnicima.

Conclusion

This laptop autonomy is very good provided with two 2400mAh and 4800mAh capacity batteries, respectively. They could provide up to six hours of working which is a great advantage. Beside its attractive case in the package you can find a bag also (you can put both batteries inside, power adapter, and a mouse), Bluetooth wireless mouse and already mentioned bigger capacity battery. Preinstalled operative system is Windows Vista Business working smoothly and very fast. Although most people will be attracted by its design and look of this model, we must not neglect excellent performances that will suite the most demanding users too.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 1500€