субота, 22. новембар 2008.

NetGear ReadyNAS 1100 2TB

Ovaj Network Attached Storage nudi pregršt opcija i dovoljno je fleksibilan da će odlično odgovarati poslovnim korisnicima koji bi da izbegnu kupovinu servera i preterane investicije. NetGear je ponudio izuzetan uređaj koji zaslužuje sve preporuke.

NetGear je dobro poznata kompanija koja u ponudi ima vrlo širok spektar mrežne opreme, od one namenjene prosečnim kućnim korisnicima do profesionalne opreme namenjene zahtevnim biznis korisnicima. Mi ćemo predstaviti proizvod iz ove druge kategorije a u pitanju je Network Attached Storage ili NAS uređaj ReadyNAS 1100 kapaciteta 2TB. Kao mrežni skladišteni prostor, ReadyNAS 1100 ima na raspolaganju veoma napredne opcije za praktično sve moguće namene jednog file servera, ali izuzetno kompaktnim dimenzijama i izuzetno lak za instalaciju i upotrebu. Još jedna od prednosti ovakvog uređaja je maksimalna sigurnost podataka i fleksibilnost koju nudi u radu. Prilagodljivo praktično bilo kojoj vrsti korisnika i nameni, ReadyNAS 1100 je uređaj u koji definitivno vredi investirati.

NetGear ReadyNAS 1100 2TB

Ključne karakteristike

  • Podrška za četiri SATA/SATAII hard diska
  • RAID 0,1, 5 i X-RAID koji je hardverski implementiran
  • Rad sa Windows, MacOS i Linux operativnim i fajl sistemima
  • Automatski backup i arhiviranje na interne diskove ili eksterne i druge servere
  • Minimalna potrošnja energije od maksimum 80W sa četiri instalirana hard diska

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

NetGear ReadyNAS 1100 2TB
  • Procesor: IT1004 Network Storage Processor
  • Hard diskovi: SATA i SATAII
  • Format: 1U rack-mount
  • Kapacitet: 4x 500GB
  • Interfejs: 2x 10/100/1000M, 3x USB 2.0
  • Memorija: 512MB PC2700 DDR-SDRAM SO-DIMM, integrisano 64MB
  • RAID: Hardware X-RAID, 0, 1, 5, Background sync i Smart Sync resume
  • Network File servisi: CIFS/SMB za Windows, AFP 3.1 za Mac OS 9/X, NFS v2 / v3 za Linux ai UNIX, HTTP/S za web pretraživače, FTP/S
  • Network Security: Windows ACL, Encrypted network logins, Secure Socket Layer (SSL)
  • Network: DHCP ili statička IP adresa, WINS, NTP
  • Hlađenje: 6x 40 mm ball-bearing ventilatori
  • Potrošnja: <80w>
  • Dimenzije: 43x430x318 mm
  • Težina: 8.2 Kg

NetGear ReadyNAS 1100

Prvo što pada u oči su dimenzije odnosno 1U rack mount format sa dubinom od svega 12" što znači da će zauzeti minimum prostora. Bez hard diskova, ReadyNAS teži 8.2Kg, odnosno sa četiri hard diska i preko 10Kg, što je vrlo impresivno. Celo kućište je izrađeno od metala koji ima ulogu da pruži čvrsto i otporno kućište ali i obezbedi dobro hlađenje. Uz ovako malu visinu uređaja, postavlja se pitanje kako se on hladi? Kada se pogleda sa zadnje strane, vidi se da postoji ukupno šest 40mm ventilatora koji pružaju veoma dobro hlađenje, a prorezi sa prednje strane i dobru cirkulaciju vazduha. Zbog sigurnosti podataka, ugrađen je alarm koji upozorava i javlja da je neki ventilator prestao sa radom (ukoliko se to desi), kao i opcija da se u slučaju previsoke temperature ceo uređaj automatski ugasi. Sa prednje strane postoje Power, Reset (uvučen u masku) i Backup taster kao i sistemske lampice, ali i jedan USB 2.0 port kojih ukupno ima 3 i koji mogu poslužiti za backup i sinhronizaciju podataka na eksterni disk. Inače, uređaj ima dva gigabitna LAN konektora, koja obezbeđuju veoma dobru brzinu transfera, čak jednu od najboljih u klasi. Kako ReadyNAS nosi Hot Swap etiketu, znači da bilo koji disk možete "na živo" izvaditi i promeniti (ukoliko se pokvari), bez rizika gubljenja podataka, osim naravno ako nije odabran RAID 0 režim rada. Diskovi se vrlo jednostavno vade iz svojih ležišta, a podržani su diskovi SATA i SATAII interfejsa.

NetGear ReadyNAS 1100 2TB sa prednje strane i hard diskovi

Ono što možda ne znaju svi korisnici je kako u stvari radi jedan NAS uređaj. On ima integrisan procesor, memoriju (proširivu RAM koje u ovom slučaju ima 512MB i ROM od 64MB koja je rezervisana za operativni sistem) ali i sopstveni operativni sistem. Napajanje je eksterno i praktično je potrebno samo povezati LAN kablom sa lokalnom mrežom i uključiti, pošto se sva podešavanja obavljaju putem Web interfejs. ReadyNAS radi na Windows, MacOS i Linux operativnim sistemima, ali čak i u slučaju korišćenja više od jednog file sistema, opet je veoma jednostavno sve podesiti tako da radi bez ikakvih problema. Pored klasičnih RAID 0,1 i 5 modova, postoji i patentirani hardverski X-RAID single volume auto expansion mod, koji omogućava da bukvalno samo dodate diskove koje će sistem automatski dodati u RAID i obaviti sva neophodna podešavanja, bez potrebe da bilo šta dirate. Pored X-RAID rešenja, postoji još jedan NetGear specijalitet, a to je X-Change S10 – Rapid System Board. Sistemska ploča, procesor, memorija, napajanje i čak i ventilatori su smešteni na jedan modul, pa se tako svi eventualni kvarovi koji se ne tiču hard diskova jednostavno rešavaju i elementi po potrebi i menjaju. Ovakav dizajn, ali i kombinacija naprednih power management opcija kao što je privremeno isključivanje diskova koji nisu aktivni, što sve zajedno znači da ReadyNAS sa četiri ugrađena diska od 500GB troši manje od 80W. Ovo znači da se povezivanjem na kvalitetan UPS srednje snage možete vrlo efikasno obezbediti u slučaju nestanka struje.

NetGear ReadyNAS 1100 2TB sa zadnje strane, pakovanje

Jedan od takođe bitnih faktora NAS uređaja je backup i arhiviranje podataka. Uz ReadyNAS dolazi EMS Retrospect softver u kome se može podesiti automatski backup podataka bez obzir na sistem network klijenta, postoji i integrisani backup manager koji omogućava backup na pritisak tastera i to na eksterne USB diskove ili udaljene servere. Svi korisnici koji imaju podešena i definisana Active Directory prava korisnika će moći na veoma jednostavan način da dodaju novi disk i preuzmu prava koja su već definisana. Za slučaj da tek treba alocirati mrežne resurse i definisati prava, direktno iz softvera se to može uraditi bez nekih velikih poteškoća. U mrežnom okruženju, ReadyNAS podržava DHCP ili statičku IP adresu, print server, WINS i NTP protokole, ali i Secure Sockets Layer (SSL) i Windows ACL sigurnosne opcije. Pored standardnog logovanja, postoji mogućnost da NAS šalje email sa obaveštenjima o statusu i promenama, što bi bilo sigurno zgodno administratorima sistema. NetGear daje petogodišnju garanciju na ovaj uređaj, što možda dobro govori o kvalitetu i pouzdanosti.

Rezime

Kao najbitnije osobine ReadyNAS uređaja bi istakli izuzetan kvalitet izrade i modularnog dizajna koji omogućava Hot Swap izmenu diskova. Inovativna X-RAID tehnologija pojednostavljuje kreiranje RAID konfiguracije uz očuvanje integriteta podataka. Podržani su svi najčešće korišćeni File sistemi, DHCP ali i pristup preko statičke IP adrese, print server, zaštitu podataka preko SSL-a. Potrošnja energije je minimizovana, što takođe ne treba zanemariti, a napredne mogućnosti sinhronizacije sa internim i eksternim prostorom za smeštane podataka samo i dodatno dodaje na generalno impresivan utisak.

Conclusion

As the most important properties of ReadyNAS devices, we would like to emphasize build quality and its modular design providing Hot Swap disk change. Innovative X- RAID technology simplifies creating of RAID configuration with saving data integrity. Most of standard File systems are supported, DHCP but access through an IP address, print server and data protection over SSL. Energy consumption is minimized, which must not be disregard, and advanced synchronization possibilities with internal and external space for storing data is a great advantage.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 1800€

1 comments:

Анониман је рекао...

Hеllo there! Thіs poѕt coulԁ not be writtеn аny bettег!

Reading this pοst reminds me of my
previοuѕ room mate! He аlwаyѕ kеpt chatting about this.
I will fоrwаrd this wrіte-up to him. Fairlу ceгtaіn he ωill have а
good read. Thanks for ѕharing!

Also visit my blog post: meuble salle de bain