среда, 26. новембар 2008.

Moćni igrač Asus N50Vn

Ovaj laptop zaslužuje sve pohvale, zbog izuzetnog dizajna koji daje atraktivnu glossy završnicu otpornu na grebanje i habanje, ali i zbog performansi koje su izuzetno dobre, pogotovo grafičkog podsistema. Za ovo je zaslužna moćna Centrino 2 konfiguracija sa Core 2 Duo procesorom na 2GHz i sjajnom NVIDIA GeForce 9650GT grafičkom karticom.

Iako smo već videli jedan model iz N50 serije Asus laptop računara koji nam se dosta dopao, ipak ćemo videti još jedan primerak, ali sa nešto drugačijom konfiguracijom. Zašto je ovaj laptop tako interesantan? Ovo je prvi laptop koji smo testirali a koji ima posebnu NVIDIA 9650GT grafičku karticu sa 1GB sopstvene memorije. Ovaj laptop će biti savršen izbor za sve korisnike koji akcenat stavljaju na multimediju i igranje, a ne mogu ili ne žele da kupe igračke laptopove čija je cena četvorocifreni broj evra. Za njih, ali i sve ostale kojima treba moćan laptop izuzetnih performansi, N50Vn-AS061 može biti pravo rešenje.

Asus N50Vn-AS061 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade, glossy završna obrada otporna na ogrebotine
  • Intel Centrino 2 platforma, Core 2 Duo procesor na 2GHz
  • NVIDIA GeForce 9650GT sa posebnih 1GB DDR3 memorije
  • Web kamera, Čitač otiska prstiju i memorijskih kartica, Bluetooth i WiFi
  • Sjajne performanse
  • Odlična autonomija

Utisak kvare

  • Ne dolazi instaliran operativni sistem

Specifikacija

Asus N50Vn-AS061
  • Ekran: LED 15.4" WXGA Crystal Brite, 1280x800 piksela (AI Light Sensor)
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T7350 (2GHz, 1066MHz FSB, 3MB L2)
  • Ram memorija: 4096MB DDR2 800MHz
  • Grafika: NVIDIA GeForce GeForce 9650GT 1GB DDR3
  • Hard disk: 320GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : GLAN, WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.1+EDR
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 3 USB ports, FireWire, D-Sub, HDMI, eSATA, LAN, ExpressCard slot
  • Dodatno: Čitač memorijskih kartica (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card) i otiska prstiju, 2.0MP Web kamera
  • Dimenzije: 369x276x29~43 mm
  • Težina: 2.95 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 4800 mAh

Asus N50Vn-AS061

Asus N50Vn je spolja izuzetno atraktivan, sa zaobljenim linijama i završnom obradom koja deluje veoma skupoceno. U pitanju je In-Mold Roller tehnologija proizvodnje koja daje završnu obradu glossy, sjajnog finiša koji ipak ne privlači toliko otiske prstiju (u paketu opreme za svaki slučaj dolazi i mikrofiber krpica). Glavni štos je u tome što ova tehnologija čini površine veoma otporne na ogrebotine, što znači da će laptop zadržati izgled novog računara i posle duže upotrebe. Plastika je veoma kvalitetna i odlično uklopljena, pa kod ovog modela nećete čuti poznato krckanje ili škripanje ako se malo jače stisne sa strane. Ugrađeni ekran je izuzetno dobar LED model, sa osnovnom rezolucijom od 1280x800 piksela ali i posebnim senzorom ambijentalnog osvetljenja, pošto se osvetljenje ekrana reguliše automatski u odnosu na količinu svetla u okruženju.

Asus N50Vn-AS061 tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Tastatura modela N50Vn je izuzetno dobra, možda čak i jedna od najboljih laptop modela koje smo do sada videli. Iako je ekran dijagonale 15.4", tastatura je pune veličine sa numeričkim delom čiji tasteri nisu mnogo suženi u odnosu na ostale. Iako dosta oštrih linija, tasteri su velike površine i vrlo udobni za korišćenje. Plitkog su hoda i veoma tihi, što je samo bonus za one koji dosta kucaju. Ovaj model je lokalizovan za naš jezik, što nekim korisnicima može puno značiti. Touchpad je malo uvučen u odnosu na ravan laptopa, prijatne teksture i veoma dobre brzine odziva. Tasteri ispod njega su velike površine i metalik srebrne boje, nešto dublji i bučniji nego što bi bilo idealno. Između tastera se nalazi i čitač otiska prsta, što će biti interesantnije poslovnim korisnicima koji žele da zaštite poverljive podatke. Dodatni tasteri su smešteni iznad tastature i osetljivi su na dodir, a kako imaju pozadinsko LED osvetljenje, izgledaju dosta atraktivno kada je računar upaljen.

Asus N50Vn-AS061 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa se nalazi prekidač za WiFi adapter, dva 3.5mm konektora za slušalice i mikrofon kao i jedan deljeni eSATA/USB port. Ovakav raspored nije baš idealan i nikada ne volimo previše da vidimo konektore sa prednje strane pošto kablovi ili recimo flash disk mogu zasmetati kada se kuca. Sa desne strane se nalazi optički uređaj, USB i Kensington portovi. Pozadi nema ničega osim jednog otvora za hlađenje koji je okrenut na dole. Sa leve bočne strane se nalazi sve ostalo, konektor za napajanje, LAN port, analogni D-Sub i HDMI video konektori, dva USB i jedan FireWire konektor, ExpressCard slot i čitač memorijskih kartica. Od integrisanih komponenti postoji još i Web kamera rezolucije 2MP koja se nalazi iznad ekrana. Postoji još nešto što nećete videti često, a to je integrisani jonizator vazduha čiji se otvor nalazi sa prednje strane u desnom ćošku.

Asus N50Vn-AS061 detalji i oprema

Ugrađena konfiguracija nije ništa manje impresivna od dizajna, Intel Centrino 2 platforma sa T7350 Core 2 Duo procesorom koji radi na 2GHz, čak 4GB DDR2 memorije (treba voditi računa o tome koji operativni sistem podržava koliko memorije) i SATA hard disk od 320GB. Međutim, glavna zvezda konfiguracije je ipak NVIDIA GeForce 9650GT grafička kartica koja dolazi sa čak 1GB DDR3 memorije. U praksi, ovo znači da ni najnovije igre neće biti problem pošto će ih ova grafika bez muke poterati u rezoluciji ekrana. Ukupne performanse laptopa su sjajne i on se osim za igranje može koristiti i za praktično bilo šta drugo. Dodaćemo da ovaj model ima i Express Gate mogućnost, to jest ultra brzo (oko 8 sekundi) podizanje minijaturnog Linux operativnog sistema iz koga možete koristiti neke od najčešće korišćenih funkcija, surfovanje Internetom, provera pošte, chat i slično.

Rezime

Laptop koristi bateriju kapaciteta 4800mAh, koja uz pomoć Super Hybrid Engine tehnologije uštede energije može izdržati i do 2.5h pod punim opterećenjem odnosno 3h40min u mirovanju. Za komunikaciju je pored LAN-a tu WiFi modul sa podrškom za 802.11 a/b/g/n standarde ali i Bluetooth, što neće razočarati ni one najzahtevnije korisnike. Konačna ocena može biti samo visoka, i praktično se nema šta zameriti. Treba prokomentarisati i cenu, koja je u trenutku pisanja teksta za ovakav laptop i konfiguraciju veoma povoljna.

Conclusion

Laptop use 4800mAh capacity battery that saves energy thanks to Super Hybrid Engine technology and it could provide 2.5hrs under heavy loading, that is, 3hrs 40min in stand-by mode. Besides LAN for communication there is Wi-Fi module with 802.11a/b/g/n standards support and Bluetooth also which will be enough for the most demanding users. Final evaluation is very much positive and there are no reproaches. We should say something about price too, which is affordable in this moment for this kind of laptop computer.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, novembar 2008.): 782€