среда, 19. новембар 2008.

Gigabyte EP43C-DS3

Matična ploča sa Intel P43 čipsetom i podrškom za 45nm Intel procesore i DDR2 ili DDR3 memoriju. Vrlo fleksibilno rešenje dobrog kvaliteta izrade i upotrebljenih komponenti ali i sasvim solidnih performansi koje su u rangu ostalih P43 ploča sa tržišta.

Gigabyte je ponudio svoju verziju ploče sa Intel P43 čipsetom. Da podsetimo, P43 je malo svedeniji i jeftiniji P45, sa podrškom za 45nm Intel Core 2 procesore iz Duo, Quad i Extreme edicija. Ploča koju ćemo videti ima i jednu specifičnost, a to je podrška za dve vrste memorije, DDR2 i DDR3, što je dosta dobro i fleksibilno rešenje za sve one koji ne žele još uvek de investiraju u osetno skuplju DDR3 memoriju, već hoće da iskoriste DDR2 koji već imaju. Ova Gigabyte ploča ima par interesantnih opcija, a iako generalno nije namenjena overklokerima, nudi sasvim dobre performanse i mogućnosti da se performanse i dodatno poboljšaju.

Gigabyte EP43C-DS3 sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane i oprema

Ključne karakteristike

  • Podrška za Intel 45nm procesore do 1600FSB
  • Može se koristiti DDR2 ili DDR3 memorija
  • Kvalitetna izrada i napredne mogućnosti uštede energije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte EP43C-DS3
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P43 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 6GB, Dual Channel DDR2 1066/800/667 MHz, 2x DIMM, max. 4GB, Dual Channel DDR3 1600/1333/1066/800 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10), 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe x16, 3x PCIe x1, 3x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC888 codec 8-channel HD Audio
  • Dodatno: Gigabit LAN, 12 USB portova (8 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 2x PS/2, optički i koaksijalni S/PDIF, 2x FireWire, serijski i paralelni headeri na ploči

Gigabyte EP43C-DS3

Ploča je standardnog ATX formata, solidnog layouta s'obzirom na činjenicu da ima čak šest memorijskih slotova. Ležište procesora je klasično LGA775, a ploča podržava sve Intel procesore do FSB-a od 1600MHz, mada će to zahtevati malo intervencija u BIOS-u pošto ta opcija nije po defaultu dostupna. Oko ležišta za procesor ima dovoljno prostora i za neke veće kulere ako se ukaže potreba, stim što uvek savetujemo da se dobro izmeri i proveri da li kuler staje na predviđeno mesto. Hlađenje je potpuno pasivno, sa dva aluminijumska hladnjaka, i nismo primetili da ima bilo kakvih problema sa grejanjem pošto se čipset i ne zagreva previše. Konektori za napajanje su dobro pozicionirani, uz samu ivicu ploče, a SATA konektori iako nisu zarotirani i položeni na ploču ipak neće smetati pošto su i oni sklonjeni u sam ćošak ploče.

Gigabyte EP43C-DS3 sa bočne strane, ležište procesora, sistem hlađenja

Memorijski slotovi su lepo obeleženi bojom, i neće biti teško instalirati odgovarajuću memoriju. Ova ploča ima jedan PCI Express x16 slot za grafiku (PCI 2.o interfejs) i po tri PCIe x1 i obična PCI slota. Ova matična ploča prati Gigabyte Ultra Durable 2 dizajn sa kvalitetnijim komponentama kao što su vrlo kvalitetni aluminijumski Solid State kondenzatori proizvedeni u Japanu, sa gotovo duplo dužim životnim vekom od prosečnih kondenzatora. Ovo pruža stabilno napajanje procesoru i ostalim komponentama sistema, a samim tim obezbeđuje stabilan rad celog računara. Naprednije korisnike će zanimati da znaju da postoji poseban kontroler na ploči koji reguliše voltažu procesora i North Bridge čipa, što znači da se mogu fino podesiti vrednosti napona kako bi se dobio što bolji odnos performansi i stabilnosti sistema.

Gigabyte EP43C-DS3 PCI i memorijski slotovi, SATA i ATA konektori

Ne treba nikako ni zapostaviti uštedu energije, a Gigabyte Dynamic Energy Saver Advanced tehnologija upravo tu igra veoma bitnu ulogu. Na nivou hardvera je podržan takozvani Dynamic 6-Gear Switching. Ovo znači da se u zavisnosti od opterećenja procesora reguliše i njegova potrošnja (vrlo slično menjaču i brzinama u automobilu), pa tako kada procesor nije opterećen, potrošnja se automatski smanjuje. Nije loše ovde spomenuti i da ova tehnologija zahteva nove 45nm Intel procesore da bi bila aktivna. Gigabyte matične ploče takođe koriste i DualBIOS tehnologiju sa dva fizička BIOS čipa na ploči, a u slučaju da jedna verzija iz nekog razloga ne može da se učita, druga se automatski kopira i aktivira. Valja pomenuti i integrisanu 8-kanalnu zvučnu karticu sa analognim 3.5mm i S/PDIF optičkim i koaksijalnim konektorima.

Rezime

U radu se ploča pokazala sasvim dobro, stabilno i bez nekih primećenih problema. Podešavanja u BIOS-u sasvim sigurno neće oduševiti ozbiljnije overklokere, no za početnike se mogu pokazati i više nego adekvatna. Performanse odnosno brzina rada je u rangu drugih matičnih ploča sa P43 čipsetom, bez nekih većih oscilacija u pokazanim rezultatima.

Conclusion

Motherboard works smoothly, stabile, and without problems. BIOS settings definitely will not stir up serious overclockers, but for beginners it will be adequate. Performances, that is working speed is in the line of the other motherboards with P43 chipset without big oscillations within results.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, novembar 2008.): 82€