субота, 22. новембар 2008.

AMD FireStream 9270 procesor

Kompanija Advanced Micro Devices je dodala dodatnu inekciju snage svojoj liniji FireStream grafičkih obradnih jedinica novim stream procesorom koji ima za cilj da poboljša kompanijinu ponudu kada je u pitanju računarstvo visokih performansi.

AMD je takođe proširio svoju softversku razvojnu opremu za programere kreirajući aplikacije za ovo rastuće polje. Kompanija je 13.novembra, istog dana i kada je predstavila svoj novi Shanghai procesor namenjen serverima predstavila i AMD FireStream 9270, grafički procesor opšte namene (GP-GPU) koji će biti konkurentan nVidia Tesla 10 grafičkom procesoru na tržištu računarstva visokih performansi (HPC).

AMD FireStream grafički procesori su deo kompanijine ponude koja ima za cilj da reši komleksne probleme kada je u pitanju HPC korišćenjem tehnologije koja je originalno razvijena za grafičko tržište. I dok su HPC i superračunari više bazirani na tradicionalnim CPU arhitekturama već godinama, nVidia i AMD su počeli svako za sebe da razvijaju nove generacije grafičkih procesora koji će aplikacijama omgoućiti da rade brže i uz višu efikasnost.

Za razliku od centralnih procesora, grafički procesori ili grafički procesori opšte namene sadrže stotine manjih stream obradnih jezgara i omogućavaju da softverski instrukcioni nizovi budu paraleleno pokrenuti, deleći informacije na manje delove čime se oobezbeđuje veći propusni opseg i bolje performanse za različite aplikacije bez oslanjanja na radne taktove. AMD FireStream je jedan od nekoliko ovakvih grafičkih procesora opšte namene koje je AMD predstavio HPC tržištu od novembra 2007 godine.

U mesecu junu kompanija je ponudila AMD FireStream 9250, koji nudi jedan teraflop ili 1 trilion kalkulacija po sekundi. Novim FireStream 9270 modelom, kompanija je poboljšala performanse na 1.2 teraflopa a kompanijini inženjeri su poboljšali mogućnosti grafičkog procesora da manipuliše performansama dvostruke preciznosti od 240 gigaflopa što FireStream 9270 omogućava da manipuliše kompleksnijim naučnim aplikacijama i da obrađuje podatke znatno brže.

AMD FireStream 9270 grafičke kartice su opremljene sa do 2GB GDDR5 memorije a za svoj rad troše 160W energije. AMD navodi da će FireStream 9270 koja će se na tržištu naći u decembru prodavati za oko $1500.

Ovi tipovi grafičkih kartica za HPC počinju da se sve viiše traže jer kreatori sistema traže nove načine da uvećaju performanse i bolje manipulišu masovnim potrebama za radnim okruženjima u poljima kao što su ekspoloatacija ulja i gasa, mehanički dizajn, finansijska i tradicionana nauka kao i polja istraživanja.

Pored FireStream ponude kompanije AMD i kompanija nVidia ima da ponudi nešto novo. U pitanju je Tesla serija grafičkh procesora koja je predstavljena nešto ranije i koja nudi performanse reda veličine 1 teraflopa. Očekuje se da će se i kompanija Intel uključiti na ovo tržište ali to će se dogoditi sledeće ili 2010 godine kada kompanija bude predstavila svoj Larrabee čip.

AMD svojom novom arhitekturom takođe podržava OpenCL, tip računarskog jezika koji omogućava da GPU bude programiran kao CPU. Ova tehnologija je podržana od širokog spektra kompanija kao što su AMD, Intel, nVidia, Apple i IBM.