субота, 22. новембар 2008.

Novi Apple MacBook

Nova generacija MacBook laptopova je napravljena od aluminijuma, izuzetnog je kvaliteta i vrlo moćne konfiguracije. Svaka sledeća generacija MacBook-a privlači sve više pažnje, a mi ćemo samo potvrditi da ovo nije slučajno ni nezasluženo. Apple stvarno zna kako se ovaj posao radi.

Pred nama je nova revizija ultra poznatog MacBook računara (ukoliko i dalje niste sigurni koji je to laptop, pogledajte bilo koji noviji film, i sve su šanse da ćete videti da neko od likova koristi laptop sa poznatim logom jabuke na poklopcu) koji donosi dovoljno noviteta da će i vlasnici prethodne generacije početi da razimšljaju o zameni. MacBook je kvalitetnije napravljen, brži i interesantniji nego ikada, a cena? Pa, cena je, kao i kod ostalih Apple uređaja koji se mogu kupiti kod nas, dosta visoka (praktično duplo veća od one u Americi). Da ne raspravljamo o tome zašto je to tako, tek verujemo da pravim zaljubljenicima u računare ni ovo neće predstavljati neki problem, kao ni Apple fanaticima (kojih ima i kod nas).

Apple MacBook sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Impresivan kvalitet izrade i dizajn, aluminijumska konstrukcija
  • Izuzetan 13.3" LED ekran
  • Vrlo dobra konfiguracija, Intel Core 2 Duo procesor na 2GHz, 2GB DDR3 memorije, NVIDIA 9400M grafika
  • Kompaktne dimenzije i mala težina
  • Odlična autonomija
  • Bogat paket softvera

Utisak kvare

  • Visoka cena za naše tržište

Specifikacija

Apple MacBook
  • Ekran: 13.3" TFT, 1280×800 piksela, LED pozadinsko osvetljenje
  • Procesor : Intel Core 2 Duo na 2GHz
  • Grafička karta: NVIDIA GeForce 9400M , koristi sistemsku memoriju
  • RAM memorija : 2GB DDR3 1066MHz
  • Hard disk: 160GB SATA, 5400rpm
  • Optički uređaj: slot in DVD±R/RW
  • Komunikacija : GLAN, IEEE 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate)
  • Portovi : 1x DisplayPort, 1x LAN, 2x USB, 1x Kensington lock, 1x MagSafe konektor za napajanje
  • Dimenzije: 325 x 227 x 24.1 mm
  • Težina: 2.04 Kg
  • Baterija: Li-Ion 4800 mAh
  • Dodatno: iSight 0.3MP Web kamera
  • Operativni sistem: Mac OS X v10.5 Leopard (Time Machine, Quick Look, Spaces, Spotlight, Dashboard, Mail, iChat, Safari, Address Book, QuickTime, iCal, DVD Player, Photo Booth, Front Row, Xcode Developer Tools)

Apple MacBook

Jedna od stvari koje se mogu pročitati o ovom laptopu verovatno najbolje govori o kvalitetu i tehnologiji koja stoji iza MacBook-a: Samo je Apple mogao da napravi ovakav laptop. U čemu je stvar? Celo kućište je napravljeno od aluminijuma, i to verovali ili ne istog komada aluminijuma. Napravljeni su zasebni delovi (donji, gornji i poklopac) koji se prvo posebnim procesom istanje, a zatim laserom naprave otvori. Na kraju, ovi delovi bivaju spojeni opet posebnim procesom koji obezbeđuje da linije spoja budu savršeno uklopljene i da se skoro i ne vide. Kao rezultat ovoga je došao i izuzetan kvalitet kućišta koje je spolja izbrušeno (zbogom otisci prstiju), veoma prijatno na dodir i prati Apple filozofiju koja spaja minimalizam i dizajn koji je praktično neprevaziđen. Novi MacBook možda najviše liči na MacBook Air, koji verovatno svi dobro znaju, a koji je i sam poznat po originalnom i impresivnom dizajnu.

Apple MacBook tastatura, touchpad i Web kamera

Tastatura je nalik na druge Mac tastature, sa malo većim razmakom između tastera nego kod klasičnih laptop računara, ali sa tasterima dovoljno velike površine da ne bude problema u kucanju. Sami tasteri su veoma kvalitetni, vrlo tihi i plitki, a ono što je posebno interesantno u ovom slučaju je i činjenica da je model sa testa pravljen za naše tržište o čemu govore naši karakteri koji su uredno i tačno naštampani. Još jedna zanimljivost se tiče pozadinskog osvetljenja tastature koga ovde nema, dok ga model sa procesorom na 2.4GHz ima što je neobično i nismo baš shvatili zašto je tako. Bilo kako bilo, sjajan 13.3" ekran čini da potpuno zaboravimo na osvetljenje tastature pošto je LED pozadisnko osvetljenje veoma jako i osvetljava i tastere. Naravno, poseban senzor ambijentalnog osvetljenja će automatski regulisati jačinu osvetljenja ekrana, što danas već viđamo i kod drugih proizvođača laptopova, a u pitanju je nešto što Apple koristi već odavno.

Apple MacBook sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Kao i kod ostalih MacBook laptopova, i ovde je minimalizam na delu. Sa prednje strane računara se nalazi samo udubljenje da bi se poklopac otvarao lakše (pri tome, osnova laptopa je dovoljno teška da se poklopac otvara jednom rukom bez potrebe da se pridržava donji deo), ali i jedna sakrivena LED lampica koja se pali kada laptop uđe u Sleep režim. Sa desne bočne strane se nalazi samo tanak prorez koji je otvor optičkog uređaja, bez ikakvog Eject tastera pošto se diskovi izbacuju pomoću softvera. Ovo rešenje nam se dosta dopada i voleli bi da ga vidimo i na nekim drugim ne-Apple modelima. Sa zadnje strane nema ničega, čak ni baterije koja je smeštena iza aluminijumskog poklopca sa donje strane. Sa leve bočne strane se nalaze svi ostali konektori, dva 3.5mm audio konektora (slušalice i mikrofon), dva USB i LAN port, MagSafe konektor za napajanje i minijaturni DisplayPort. Ovde se nalazi i indikator baterije koji je praktično sakriven i ne vidi se dok se računar ne upali.

Apple MacBook detalji sa bočnih strana i oprema

Iznad ekrana se nalazi i integrisana iSight Web kamera, dok je touchpad doživeo znatne izmene. Veće je površine i nema spoljnjih tastera, već je taster smešten ispod touchpada. Veća površina sada omogućava da se koriste napredne funkcije skrolovanja, zumiranja i slično sa jednim, dva, tri ili čak četiri prsta. Sve ovo radi prilično dobro i posle par minuta korišćenja izgleda toliko prirodno, da se pitamo zašto to nema svaki laptop (sasvim sigurno zbog zaštićenih patenata). Da promene nisu samo spolja, dokazuje i pogled po haubu. Naime, novi MacBook laptopovi dolaze u dve varijante, sa Intel Core 2 Duo procesorom na 2GHz (kao model sa testa) i 2.4GHz. Instalirano je 2GB DDR3 memorije i integrisana NVIDIA 9400M grafička kartica koja znatno unapređuje performanse koje se inače očekuju od integrisanih grafičkih kartica. Za komunikaciju su pored LAN-a zaduženi i Bluetooth i WiFi adapteri, što je sasvim dovoljno da sve opcije budu dobro pokrivene. Instalirana je baterija kapaciteta 4800mAh iz koje se može izvući do 5h rada, što je veoma impresivan podatak.

Rezime

Novi MacBook ima puno toga što nas je potpuno oduševilo, od napredne tehnologije izrade, aluminijumske konstrukcije, do inovativnih funkcija i veoma snažne konfiguracije. Malo je toga što se može navesti kao mana, a ako bi baš hteli da zakeramo, voleli bi da vidimo u pakovanju i adapter sa DisplayPort-a na D-Sub ili DVI (ovo se inače mora kupiti zasebno). Ne treba nikako zaboraviti da MacBook dolazi sa prilično bogatim softverskim paketom i da sigurno neće biti dodatnih investicija u tom pogledu. MacBook nema baš puno konkurencije, no činjenica je da je na našem tržištu njegovoj popularnosti najveći neprijatelj njegova cena.

Conclusion

New MacBook has many things that thrilled us, from advanced build technology, aluminum construction, to innovative function and powerful configuration. There are a few things that could be cited as defects but if we want to split hairs, it would be very nice to see adapter with DisplayPort on D-Sub or DVI (these things are available separately). We should not forget MacBook comes with rich software package and there would not be additional investments in that regard. We could say MacBook has no competition so the price is its biggest enemy at our market.