среда, 19. новембар 2008.

Canon PowerShot E1

Canon PowerShot aparat namenjen početnicima i to po našem mišljenju nežnijem polu i nešto mlađim korisnicima. Dizajn je pomalo retro, sa plastikom koja nije baš najkvalitetnija. Slike su sa druge strane sasvim pristojne i osim štampe u visokim rezolucijama, zadovoljiće sve ostale potrebe.

Canon PowerShot E1 je potpuno nova serija popularnih Canon aparata koja je na prvi pogled kreirana za lepši pol. Nova kategorija je namenjena generalno početnicima i onima koji su tek uplovili u vode digitalne fotografije, odnosno E1 model kao prvi kupljeni digitalni aparat. Šta je ono što kupci ovog aparata mogu da očekuju? Canon već jako dobro poznat DigicIII procesor za obradu slike koji koriste i višestruko skuplji aparati, solidna optika i ekran koje smo takođe već upoznali na drugim modelima, i na kraju telo aparata koje je dosta različito od svih dosadašnjih Canon kamera. Sa namerom da tržištu ponudi što jeftiniji entry level model, kućište je napravljeno od plastike koja je definitivno ispod onoga na šta nas je Canon navikao.

Canon PowerShot E1 sa prednjih i bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Dosta kompaktne dimenzije
  • 10MP, 2.5" LCD ekran
  • 4x optički zum, Face Detection i Image Stabilisation
  • Sasvim solidan kvalitet fotografija za štampu do srednjih dimenzija

Utisak kvare

  • Plastika od koje je napravljen nije vrhunskog kvaliteta
  • Zbog dimenzija senzora i rezolucije, fotografije neće biti pogodne za štampu u velikom formatu

Specifikacija

Canon PowerShot E1
  • Rezolucija: 10 megapiksela, 1/2.3" senzor (3648 x 2736 px)
  • Objektiv: ISO 80-1600, Optički zum 4x, 6.2-24.8mm f/2.7-5.6 (35mm film ekvivalent: 35-140mm)
  • Memorija: SD/SDHC Memory Card, MultiMediaCard, MMC Plus Card, HC MMC Plus Card
  • Baterije: 2x AA baterije
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 2.5" LCD (115.000 px)
  • Video: 640 x 480 @ 30fps
  • Procesor: DIGIC III

Canon PowerShot E1

Canon PowerShot E1 se može kupiti u tri kolorne varijante, plava (kao sa testa), roze i bele, pa iako i dalje stoji konstatacija da će ovaj aparat biti zanimljiviji nežnijem polu, mislimo da će se i mlađim populacijama svideti pomalo retro dizajn. Sam dizajn dosta beži od modernih linija nekih novijih Ixus modela, ali je i kvalitet upotrebljene plastike daleko od Ixusa. Naime, da bi se što više uštedelo, kompromis je morao negde da bude napravljen, a to je upravo plastika koja je korišćena. Da budemo ovde precizniji, aparat neće škripati niti krckati, ali ko god je ikada imao Canon aparat u rukama, biće ne baš pozitivno iznenađen osećajem koji se ima kada se drži E1 u rukama. Zbog ovoga, PowerShot deluje pomalo kao da je u pitanju dečija igračka, što opet nekome može biti i dobra stvar. Vrlo verovatno je da će se dosta roditelja odlučiti da svojoj deci pazari jedan ovakav aparat, ali po našem mišljenju negde do 5. razreda osnovne škole.

Canon PowerShot E1 sa prednje strane, kontrolei

Spolja gledano, dimenzije aparata su vrlo kompaktne i E1 je jedan od najmanjih PowerShot modela do sada, sa izbočinom sa desne strane koja služi da se aparat lakše uhvati desnom rukom. Plastika od koje je napravljen aparat je dosta glatka, što neće olakšati držanje. Za napajanje, aparat koristi dve baterije AA veličine i u pakovanju dolaze dve alkalne, a mi najtoplije preporučujemo da što pre investirate u punjač i neke dobre dopunjive baterije. Pregrada za baterije se nalazi sa donje strane, a tu je i ležište za memorijsku karticu. Ova pregrada se malo teže otvara, pa treba voditi računa da se ne ošteti primenom malo jače sile. Odmah pored je i plastičan navoj za stativ. Sa desne bočne strane aparata se nalazi i plastični poklopac ispod koga je mini USB konektor (za napajanje i audio/video konekciju) kao i zaseban konektor za napajanje. Sa gornje strane aparata se nalazi Power taster koji je malo uvučen u kućište, Mode točkić za biranje režima slikanja i okidač oko koga je i zum prsten. Aparat ima 4x optički i 4x digitalni (koji po pravilu uvek isključimo u meniju zbog lošeg uticaja na kvalitet slike) zum. Motor zuma je relativno tih i solidno precizan, a ugrađena optika pokriva opseg od 35mm do 140mm u 35mm ekvivalentu, dakle neki prosek u ovoj kategoriji. Aparat ima ugrađeni blic, bez konektora za dodatni, i sa prednje strane lampicu za pomoć u fokusiranju kada je mračnije.

Canon PowerShot E1 zadnja i bočne strana, oprema

Sa zadnje strane, pored optičkog tražila (dobra je odluka da se ne izostavi) stoji i 2.5" LCD ekran rezolucije 115.000 piksela (tačno polovina rezolucije ekrana koji koriste Ixus modeli). Od kontrola, tu su Playback taster, četvorosmerni taster sa Function/Set prečicom u sredini i dodatna četiri tastera (Face Detection, Direct Print, Display i Menu). Kontrole su sasvim logične a meni nalik na druge Canon modele, što znači vrlo intuitivan i krajnje lak za savladati. Aparat koristi senzor od 10MP i ima ukupno 17 režima slikanja, uključujući snimanje video materijala i predefinisane profile za određene situacije: Auto, Easy, P, Portrait, Landscape, Special Scene (Night Scene, Foliage, Snow, Beach, Sunset, Fireworks, Aquarium, ISO 3200), Indoor, Kids & Pets, Night Snapshot. Postoji i My Colors opcija gde sliku možete provući kroz neki od kolornih filtera. Što se videa tiče, aparat može snimati u 640x480 piksela sa 30fps-a, što je i neki prosek za ovu kategoriju aparata. Zanimljivo je da pored ostlih opcija postoji i Image Stabilisation mogućnost koja će ublažiti efekte drmanja ruke i aparata kod slikanja, i to čak u tri varijante: Continuous, Shoot Only, Panning. Nama se dosta dopala Face Detection opcija koja je veoma korisna kada se subjekti a koja se može isključiti veoma jednostavno na pritisak jednog tastera.

Rezime

Brzina rada ovog modela je sasvim dobra, sa napomenom da jedino ponovna priprema blica ume da potraje. Što se kvaliteta slike tiče, kao što se i može pretpostaviti sa odnosom veličine senzora i broja megapiksela, malo se gubi na detaljima i generalno je primetno malčice više šuma, što ima efekta jedino kod razvijanja slika u nekim većim dimenzijama, dok za prosečnu upotrebu neće predstavljati neki veći problem. Kao aparat za početnike, PowerShot E1 nudi prilično dobar set opcija, pa čak i za one koji hoće malo da eksperimentišu sa malo naprednijim podešavanjima. Ono što se takođe može reći je i da razlika u ceni modela E1 i nekih od Ixusa prethodne generacije i nije toliko velika, te da možda treba malo bolje pogledati trenutnu ponudu. Sa druge strane, kao prvi digitalni aparat, PowerShot E1 deluje kao sasvim dobar izbor i osim plastike koja nas nije oduševila, malo toga se ima zameriti.

Conclusion

Working speed of this model is very good, recharging the flash is the only thing that could last little longer but that’s ok too. As you can assume based on sensor size and pixel number, the quality isn’t so good and you will notice a certain noise level. That is obvious in some cases with great dimension pictures while for average use that won’t be problem at all. As a device meant for entry-level users PowerShot E1 offers very good set of options, even for the ones who likes experimenting with more advanced settings. Difference in price among E1 and some other previous generation Ixus isn’t so big and it is good thing to examine actual offers. On the other hand, as a first digital device, PowerShot E1 is excellent choice and it is beyond reproaches, except plastic parts we do not like.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 193€