четвртак, 13. новембар 2008.

Samsung 2263DX

Veoma neobična kombinacija 22" Wide i dodatnog 7" UbiSync monitora. Dodatni monitor se može postaviti u bilo koji položaj zahvaljujući veoma zgodnom nosaču. Kao bonus, veliki monitor ima integrisanu Web kameru, mikrofon i zvučnike.

Samsung je ponudio vrlo zanimljiv proizvod koji kombinuje dva ekrana, standardni 22" i dodatni 7". U čemu je konkretno stvar? Na monitor dijagonale 22" je montiran zglob koji drži nosač za dodatni 7" monitor. Čemu služi ovaj dodatni monitor? Sasvim je izvesno da će se na njemu držati kombinacija RSS feedova, vremenske prognoze, stanja akcija na berzi, dodatnih alata u profesionalnim programima za obradu slike, IM klijenti, i u suštini lista može biti stvarno dugačka. Jedno je sigurno, a to je da ovakvo rešenje nudi izuzetnu funkcionalnost kakvu ni jedan jedini monitor na tržištu nema. Zbog ovoga, Samsung zaslužuje sve pohvale za inovativnost.

Samsung SyncMaster 2263DX sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Dodatni UbiSync 7 monitor dijagonale 7" se može postaviti u praktično bilo koji položaj
  • Ugrađena Web kamera, mikrofon i zvučnici
  • Oba monitora imaju prilično dobru sliku
  • Vrlo praktično rešenje za veliki broj aplikacija koje se mogu držati na sekundarnom monitoru

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Samsung SyncMaster 2263DX
  • Dijagonala: 22" wide + 7" wide
  • Rezolucija : 1680x1050 piksela (22"), 800x480 piksela (7")
  • Osvetljenje : 300cd/m2 (22"), 200cd/m2 (7")
  • Kontrast : 1000:1 odnosno 8000:1 DC (22"), 400:1 (7")
  • Vreme odziva : 5ms (22"), 30ms (7")
  • Ugao vidljivosti : 170/160° (22"), 140/140° (7")
  • Ulaz : D-Sub, DVI, HDMI (22"), USB (7")
  • Dodatno: Zvučnici, 3MP Web kamera

Samsung SyncMaster 2263DX

Osnova cele priče je manje više standardni 22" Wide monitor koji dolazi u prepoznatljivo Samsung izdanju. Crne je boje i od glossy plastike visokog sjaja sa prednje strane, sa horizontalnom donjom ivicom od providne plastike. Dosta nas podseća na neke ekskluzivnije modele koje smo već imali priliku da vidimo. Postolje ovog monitora omogućava standardno tilt podešavanja ugla nagiba (od 5 stepeni unapred do 20 stepeni unazad) ali i swivel rotaciju osnove. Sa zadnje strane, postavljen je zglob sa nosačem na čiji se vrh postavlja dodatni 7" monitor koji Samsung zove UbiSync 7. Ovaj zglob se može rotirati oko svoje osnove, pa se UbiSync može postaviti u praktično bilo koji položaj, pogotovo ako se zna da je on sa svojim nosačem povezan zglobom koji mu omogućava slobodnu rotaciju.

Samsung SyncMaster 2263DX sa bočne strane, postolje, UbiSync 7 i Web kamera

Ukoliko je to potrebno, UbiSync 7 se može skinuti sa nosača i postaviti na sto kao digitalni ram, u vertikalnom ili horizontalnom položaju. Monitor sa zadnje strane ima analogni D-Sub i digitalne DVI u HDMI konektore, jedan USB konektor i ugrađeni 2-portni hub, i na kraju dva 3.5mm audio konektora, za slušalice i mikrofon. Ovaj monitor ima i ugrađene zvučnike koji su sakriveni ispod donje ivice okvira ekrana, ali i Web kameru rezolucije od čak 3MP. Integrisana kamera je prilično dobra i u kombinaciji sa zvučnicima i mikrofonom koji je takođe ugrađen je potpuno multimedijalno rešenje. Dodatni UbiSync 7 monitor se povezuje USB kablom pošto nema klasičan video ulaz. Naime, on ima integrisanu grafičku karticu koja radi u kombinaciji sa DisplayLink softverom koji je potrebno instalirati. Kontrole glavnog monitora se nalaze ispod ekrana, a u pitanju su touch tasteri a Touch taster ima i LED osvetljenje, a jedina zamerka koju imamo se odnosi na otiske prstiju, za šta dolazi i posebna mikrofiber krpica.

Samsung SyncMaster 2263DX konektori, zglob na monitoru i dodatnom ekranu

Što se menija tiče, to je standardni Samsung meni sa uobičajenim MagicColor i MagicBright3 opcijama, a treba između ostalog pomenuti i opciju Color Effect koja omogućava da celu sliku provućete kroz neki od kolornih filtera. Što se same slike tiče, 2263DX pruža sliku veoma nalik na neke od prethodnih Samsung modela, što i ne čudi mnogo pošto je u pitanju ekran iste serije, dakle oštra i vrlo za oko prijatna slika, minimalne nepravilnosti primećene u testu gradijenta sive boje, i minimalnog probijanja osvetljenje na gornjoj i donjoj ivici. Uglovi gledanja i odziv su odlični za sve primene. Mali, UbiSync 7 ekran ima takođe veoma dobru sliku, nešto slabije uglove vidljivosti i mnogo sporiji odziv, no to nije problem pošto teško da će neko igrati igre na njemu.

Rezime

Ova kombinacija dva monitora nam se čini vrlo zanimljivom, i verujemo da će biti dovoljno korisnika koji isto to misle da bi cela stvar zaživela na pravi način. Ono što bi Samsung mogao da uradi da pomogne u tome je da ponudi UbiSync monitore odvojeno, uz mogućnost da se montiraju na svaki njihov regularni model. U tom slučaju, verujemo da bi se mnogi odlučili da provere i vide kako to radi. Jedna stvar je sigurna, a to je da se teško mogu razočarati.

Conclusion

This 2 screen combination is very interesting and we believe many users will find it amusing and interesting, so we can say this will survive at the market probably. The only thing Samsung company could do here is to offer these UbiSync screens separately with possibility to use it with each their regular model. In that case, we believe many people will decide to try them out. One thing is sure – you cannot make mistake with these models.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, novembar 2008.): 410€