субота, 8. новембар 2008.

Intel X25-M SSD hard disk

Intel je predstavio nove SSD hard diskove, a mi smo dobili priliku da vidimo kakav je model X25-M iz Mainstream serije. Iako se očekuje da cena bude dosta visoka (kao uostalom i kod ostalih SSD diskova), performanse su takve da dileme nema ni malo.

Iako je u žiži interesovanja predstavljena Nehalem platforma kompanije Intel, nekako manje zapaženo je prošlo predstavljanje nove generacije SSD (Solid State Drive) hard diskova koje je Intel ponudio. U pitanju su dve serije, Extreme i Mainstream SATA SSD diskovi, u 2.5" formatu (za Extreme seriju koja je SLC varijanta) i 1.8" i 2.5" formatu (za Mainstream seriju koja je MLC varijanta). Mi smo na test dobili model X25-M, 2.5" model Mainstream serije kapaciteta 80GB, koji je vrlo verovatno i najzanimljiviji model prosečnim korisnicima. Iako su SSD diskovi i dalje dosta skuplji od klasičnih, razlika se polako smanjuje a performanse su takve da svi oni koji traže maksimalne performanse a svesni su činjenice da je klasičan hard disk već odavno usko grlo sistema, praktično i nemaju izbora nego da se okrenu SSD tehnologiji. Sve veći broj proizvođača laptop računara se odlučuje da ugradi SSD diskove, pa i ne čudi rešenost velikih kompanija, kao što je Intel, da se ozbiljnije umešaju na tržište.

Intel X25-M

Ključne karakteristike

  • Impresivne performanse u odnosu na sve ostale SSD diskove koje smo testirali
  • Intel je MLC tehnologiju znatno unapredio i prevazišao ono što su do sada nudili SLC diskovi

Utisak kvare

  • Očekivano visoka cena

Specifikacija

Intel X25-M
  • Kapacitet: 80GB
  • Interfejs: SATAII
  • Format: 2.5"
  • Radna temperatura: od 0 do 70 stepeni Celzijusa

Intel X25-M

Za početak samo da objasnimo razliku običnih, "mehaničkih" hard diskova i SSD modela. SSD hard diskovi nemaju pokretnih delova, već koriste flash memoriju, pa je rezultat disk malih dimenzija, manje potrošnje i veće brzine pristupa podacima. Još jedna od velikih prednosti je veća otpornost na udarce i temperaturu. Na strani običnih diskova je trenutno brzina čitanja i upisa podataka (mada se SSD diskovi opasno približavaju), mnogo veći životni vek (SSD diskovi su deklarisani na oko 5 godina života, odnosno imaju ograničen broj ciklusa upisa) i na kraju ništa manje bitna cena koja je višestruko jeftinija (skoro 20 puta manja po 1GB).

E sad, da odmah objasnimo i razliku između SLC i MLC diskova. Ove skraćenice znače Single-Level Cell i Multi-Level Cell. Flash memorija se sastoji iz ovih ćelija, a kod SLC diskova jedna ćelija sadrži 1 bit podataka (0 ili 1) dok MLC ima 2 bita (00, 01, 10, 11). Poenta je da MLC diskovi daju duplo veći kapacitet po istoj ceni, dok su SLC diskovi brži, manje potrošnje energije i generalno pouzdaniji (životni vek im je duži, odnosno broj ciklusa pisanja/brisanja je 10 puta veći kod SLC diskova).

Intel X25-M sa bočne i zadnje strane, konektori

Da se vratimo na temu, Intel X25-M je SLC SSD disk, kapaciteta je 80GB i po onome što smo videli (pošto kod nas još uvek nije dostupan), cena bi trebala da bude u rangu ili za nijasnu veća od konkurencije. To međutim nije toliko strašno pošto ovaj disk nudi performanse koje definitivno prevazilaze ono što smo videli kod konkurenata. Intel navodi da X25-M pored većeg broja operacija po sekundi (IOPS - Input/Output operations per second) ovaj disk nudi i manju potrošnju ali i nešto veći životni vek od konkurentskih diskova.

Mi smo u HDTach programu odmah proverili šta se može očekivati, i dobili sledeće rezultate: Sequential Read/Write 200/80 MB/s, Burst Read 253.3MB/s, Average Read/Write 198.7/76.2MB/s, CPU 3%, Random access 0.1m. U odnosu na druge SSD diskove koje smo imali priliku da testiramo, ovo su mnogo bolji rezultati, pa čak i u odnosu na obične hard diskove. Kapacitet od 80GB se možda ne čini impresivnim, ali ovakav disk može biti odličan kao hard disk na kome će biti instaliran operativni sistem, što bi trebalo da se primeti već kod brzine podizanja sistema.

Rezime

Na kraju, pomenućemo da proizvođač garantuje da će disk raditi 5 godina sa 100GB podataka koji se upišu dnevno, što deluje kao prilično dobra stvar (pogotovo ako se zna da je industrijski standard 20GB/dnevno za pet godina rada), iako je garancija na sam hard disk svega 3 godine. Treba videti koliko će ovaj disk koštati kod nas, mada unapred treba znati da cifra neće biti mala. Sve to ipak nije toliko bitno ako su performanse imperativ, u kom slučaju ovaj Intel hard disk dobija sve preporuke.

Conclusion

At the end we’ll just say that manufacturer gives 5 year warranty for disk, that is, manufacturer guarantee this disk will work following five years with 100GB of data recorded on a daily basis, which seems to be very good thing (especially if we know industrial standard is 20GB/daily in five years of working), but warranty for hard disk is only 3 years. We need to see how much this disk will cost in our country although we need to be prepared for very high price. However, if your imperative is performances, in that case this Intel hard disk gets our full recommendation.