петак, 28. новембар 2008.

Canon PowerShot SX110IS

Novi Canon ultra zum aparat namenjen početnicima i naprednim amaterima. Kvalitet izrade je vrlo dobar, a snimljene fotografije sjajne. Optički zum od 10x i stabilizacija slike će doprineti da se dobiju fotografije kojih se niko neće postideti.

Pripadnik nove Canon SX serije aparata, SX110IS je model primarno namenjen početnicima, kao pravi porodičan aparat. Neke od njegovih osobina ga čine vrlo sličnim poznatoj A seriji (mogućnost manuelnog podešavanja svih parametara slikanja), no optika ga čini daleko interesantnijim pošto je u pitanju aparat sa 10x optičkim zumom. Sa rezolucijom od 9MP i sjajnim ekranom dijagonale 3", mislimo da će ovaj aparat vrlo lako pronaći svoju poziciju među konkurencijom.

Canon PowerShot SX110IS sa prednjih i bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Ultra zum objektiv sa 10x optičkim zumom, optička stabilizacija slike
  • Dosta brz rad za ovu kategoriju aparata
  • Vrlo dobar 3" LCD ekran visoke rezolucije
  • Snimljene fotografije su izuzetno dobre

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Canon PowerShot SX110IS
  • Rezolucija: 10 megapiksela, 1/2.3" senzor (3456x2592 px)
  • Objektiv: ISO 80-1600, Optički zum 10x, f/2.8-4.3 (35mm film ekvivalent: 36-360mm)
  • Memorija: SD/SDHC Memory Card, MultiMediaCard, MMC Plus Card, HC MMC Plus Card
  • Baterije: 2x AA baterije
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 3" LCD (230.000 px)
  • Video: 640x480 @ 30fps
  • Procesor: DIGIC III

Canon PowerShot SX110IS

Sa dimenzijama od 110.6x70.4x44.7 mm i težinom od 300g (uključujući i dve AA baterije) ovaj aparat ne spada u previše kompaktne modele. Sa druge strane, veličina objektiva je takva da će mnogi biti vrlo zadovoljni što 10x zum mogu spakovati u džep od jakne. Iako je napravljen od plastike, kvalitet izrade je veoma dobar, svi delovi i ivice odlično uklopljeni, a svi pokretni delovi deluju robustno i vrlo čvrsto. Iako s desna strane nema malo ozbiljnijeg rukohvata, aparat sasvim solidno leži u ruci, mada je moguće da će korisnicima sa malo većim šakama trebati malo više vremena za navikavanje. Za svaki slučaj, postoji metalna alkica za koju se pričvršćuje traka za nošenje oko zgloba ruke.

Canon PowerShot SX110IS sa prednje strane, kontrole sa gornje strane

Sa gornje strane aparata se nalaze taster za uključivanje, okidač sa zum prstenom-polugon i plastični Mode točkić sa kojim se bira režim rada aparata. Tu su Auto, Program AE, Shutter Priority AE, Aperture Priority AE, Manual, Easy, Portrait, Landscape, Night Snapshot, Kids & Pets, Foliage, Special Scene i Movie. Ukupno postoji 12 različitih setovanja kojima se pristupa sa Mode točkića i preko Scene posebnog menija, a najinteresantniji je verovatno Easy gde je slikanje još jednostavnije od Auto moda, a koristi se iSAPS (intelligent Scene Analysis based on Photographic Space) algoritam analize scene, gde se svi parametri podešavaju automatski za najbolje moguće rezultate. Ovo je namenjeno apsolutnim početnicima i sigurno je da će biti jedna od najčešće korišćenih opcija.

Canon PowerShot SX110IS ekran, kontrole, konektori i otvor za baterije

Sa bočne strane aparata se nalazi poklopac ispod koga su mini USB data konektor (za A/V povezivanje) i konektor za napajanje, dok se sa donje strane nalazi poklopac za dve AA baterije (u pakovanju dolaze dve alkalne ali i punjač sa dve dopunjive) i memorijsku karticu (podržani su SD/SDHC Memory Card, MultiMediaCard, MMC Plus Card i HC MMC Plus Card formati). Sa zadnje strane, nalaze se manje više standardne Canon kontrole, Direct Pint sa leve strane iznad ekrana, i Playback taster sa gornje desne, rotacioni taster (istovremeno ima i funkciju četvorosmernog tastera) sa dodatna četiri tastera (po dva iznad i ispod). Od novina je to svakako rotacioni taster po ugledu na mnogo naprednije modele ali i zaseban Face Detection taster pa se više ne mora u tri koraka ova opcija isključivati i uključivati.

Canon PowerShot SX110IS sa prednje i bočne strane, oprema

Na LCD ekranu dijagonale 3" je slika veoma dobra i svetla i vidi se čak i po suncu, a rezolucija ekrana je 230.000 piksela, dakle u rangu ekrana na Ixus modelima. Optika ipak igra najbitniju ulogu, a ugrađeni objektiv pokriva raspon od 36 do 360mm u 35mm ekvivalentu sa otvorom blende od f/2.8 do 4.3, što bi trebalo da donese prilično dobar kvalitet fotografija. AF radi prilično dobro i brzo (interesantno, manuelni fokus se podešava rotacionim tasterom), sa dodatnom narandžastom lampicom koja pomaže u uslovima slabijeg osvetljenja. Aparat ima i optičku stabilizaciju slike koja puno znači pogotovo kod ultra zoom objektiva. Face Detection može prepoznati do 9 lica u kadru, što je takođe vrlo korisno. Ugrađeni blic je dosta dobar, sa vremenom punjenja oko 9s, generalna brzina rada aparata je vrlo dobra, pogotovo start up koji je oko 2s, što je vrlo dobar rezultat za ultra zoom aparat.

Rezime

Kvaitet snimljenih fotografija je veoma dobar, odlične oštrine i veoma dobrih boja što i nije ništa novo za Canon. Senzor rezolucije 9MP je u stanju da zabeleži vrlo visok nivo detalja, i u svojoj klasi ovaj aparat definitivno beleži veoma impresivne rezultate. Po pitanju šuma na većim ISO vrednostima, i ovde nema puno mesta za zamerke, do ISO 800 slike imaju veoma malo šuma, što je opet vrlo dobar rezultat. Po svemu što smo videli, model SX110 stvarno ima šta da ponudi i ko god da se odluči za njegovu kupovinu ne može pogrešiti. Baz obzira da li su u pitanju početnici ili napredni amateri, SX110 ima dovoljno opcija uz kvalitet slike koji ne treba nikako zanemariti.

Conclusion

Quality of taken pictures is very good with excellent sharpness and vivid colors but that isn’t anything new when we are talking about Canon. 9MP resolution sensor will enable high level of details and very good results for this device. Noise level with greater ISO value is beyond reproach because up to ISO 800 pictures have low noise level and that is a great result. Overall, SX110 model has lot to offer and if you decide to buy it, that would be no mistake at all. Regardless whether we talk about absolute beginners or advanced amateurs, SX100 has plenty of options with picture quality, which should not be ignored.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 285€