петак, 7. новембар 2008.

FSC Amilo XA 3530

Veoma atraktivan dekstop replacement laptop kompanije Fujitsu Siemens. Sa vrlo snažnom AMD platformom, ovaj laptop ima i odličnu autonomiju što je već dosta pohvalno. Sve ostalo je na mestu WiFi, Bluetooth, čitač memorijskih kartica, Web kamera. Za one najzahtevnije korisnike, ovaj laptop pruža sve što mogu tražiti.

U kategoriji desktop replacement modela se nalaze laptop računari sa dijagonalom ekrana od 17", i dovoljno moćnom konfiguracijom da potpuno zamene desktop računar. Amilo XA 3530 je po tom kriterijumu punokrvni desktop replacement, sa dizajnom koji ga definitivno izdvaja iz konkurencije. Ukoliko spadate u kategoriju korisnika koji računar koriste za ozbiljan rad, igranje i multimediju, definitivno treba videti šta nudi XA 3530 pošto je Fujitsu Siemens stvarno dosta toga upakovao u ovaj model, po ceni koja je sasvim adekvatna ovako kopletnoj konfiguraciji.

FSC Amilo XA 3530 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Neobičan dizanj koji deluje dosta futuristički
  • Vrlo snažna konfiguracija sa AMD platformom
  • ATI Mobility Radeon HD 3650 i HD3200 u Hybrid Graphics režimu obezbeđuju prilično dobre performanse
  • Integrisana Web kamera, čitač memorijskih kartica za 15 formata
  • Odlična autonomija za desktop replacement laptop
  • Ukupno 640GB na raspolaganju

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

FSC Amilo XA 3530
  • Ekran: 17" TFT WXGA+ BrilliantView, 1440x900 piksela
  • Procesor: AMD Turion X2 Ultra ZM-80 (2.1GHz, FSB 1800MHz / HyperTransport 3.0, 2MB L2)
  • Ram memorija: 4GB DDR2 800MHz
  • Grafika: ATI Mobility Radeon HD 3650 / Hybrid Graphics (512MB GDDR3 VRAM, do 1860MB sa deljenjem sistemske memorije)
  • Hard disk: 2x 320GB SATA RAID
  • Optički uređaj: SATA SuperMulti DL DVD
  • Komunikacija : GLAN, WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.1
  • Portovi : Audio-in, Headphones, Mic-in, Line-out (S/PDIF), 3x USB, FireWire, eSATA, D-sub, HDMI, LAN, ExpressCard
  • Dimenzije: 398x295x37/44 mm
  • Težina: 3.6 Kg
  • Baterija: Li-Ion 4800 mAh
  • Dodatno: 15-u-1 čitač kartica (SD, miniSD, MicroSD, SDHC, MS, MS Duo, MMC, RS-MMC, MMC Micro, MSPRO, MS-PRO Duo, MS-Pro HG, MS-Pro HG Duo, M2, xD), 1.3MP Web kamera
  • Operativni sistem: Windows Vista Home Premium

FSC Amilo XA 3530

Ovaj laptop teško da neće privući pažnju pošto izgleda veoma neobično i pomalo podseća na neki rekvizit iz Star Trek serijala. Kombinacija bele i crne boje i oštre linije kućišta ne liče ni na jedan laptop koji smo ranije videli, a kao što je obično slučaj sa originalnim dizajnom, nekome će se vrlo svideti a nekome neće ni malo. Bela plastika je glossy završne obrade ali zbog boje se neće videti otisci prstiju, što je svakako dobra vest. Tastatura je takođe bele boje, što nam se i ne dopada previše pošto se lako zaprlja. Tastatura je inače spill-proof odnosno otporna na prolivenu tečnost, kvalitet tastera je prilično dobar mada su malo oštrijih ivica od klasičnih laptop tastera. Pod jačim pritiskom, tastatura se zanemarljivo ugiba, a hod tastera je dosta plitak i tih. Pošto je ovo 17" model, tastatura je pune veličine i sa numeričkim delom. Dodatni multimedijalni i sistemski tasteri su smešteni odmah iznad tastature i u pitanju su tasteri osetljivi na dodir sa pozadinskim osvetljenjem.

FSC Amilo XA 3530 tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Ekran je dijagonale 17" i rezolucije 1440x900 piksela, što je i najčešća rezolucija ove dijagonale. Slika je dosta dobra, odličnih boja i vrlo prijatna za gledanje, a što se uglova vidljivosti tiče, oni su kao i obično nešto uži nego kod regularnih monitora. Iznad ekrana se nalazi integrisana 1.3MP Web kamera koja je u stvari Logitech QuickCam koja daje prilično dobru sliku, širi ugao, autofokus i vrlo dobre rezutate pri slabijem svetlu. Integrisan je i dual-array mikrofon, što znači da možete chatovati bez potrebe da priključite poseban headset. Za zvuk je zadužena Realtek ALC888 zvučna kartica, sa 2.1 sistemom zvučnika. Dva satelita snage od po 2W se nalaze iznad tastature sa leve i desne strane, dok je subwoofer jačine 3W postavljen na donju stranu laptopa. Zvuk je definitivno glasniji i bolji od proseka, pa će gledanje filmova i igranje zvučati prilično dobro.

FSC Amilo XA 3530 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane se nalazi klizni taster za otvaranje poklopca laptopa, tri sistemske diode, tri 3.5mm audio konektora, otvor čitača memorijskih kartica i IR prijemnik za daljinski upravljač (ne dolazi u pakovanju). Sa desne strane laptopa je smešten optički uređaj i tri USB porta od kojih su dva jedan iznad drugog što će možda biti nezgodno ako se priključi neki deblji USB flash disk recimo, koji bi efektivno i blokirao drugi port. Sa zadnje strane su smešteni konektor za napajanje, LAN port i analogni D-Sub i digitalni HDMI video konektori. Sa leve bočne strane se nalaze otvor za hlađenje eSATA i FireWire konektori, ExpressCard slot i 3.5mm S/PDIF audio izlaz. Na raspored konektora nema nekih posebnih zamerki osim pomenute stvari vezane za USB portove. Sa donje stranice laptopa se nalaze gumirane stope niskog profila, pa će stojati prilično čvrsto na stolu ali i dovoljno daleko od podloge da bi ugrađeni subwoofer mogao dobro da se čuje.

FSC Amilo XA 3530 detaljnije sa bočnih strana

Laptop koristi AMD platformu koja je bazirana na AMD 780G čipsetu (uz dodantni AMD SB700), zajedno sa AMD Turion X2 Ultra ZM-80 procesorom koji radi na 2.1GHz. Sa instaliranih 4GB brze DDR2 800MHz memorije, ovo je sasvim dovoljno da instalirani Microsoft Vista Home Premium operativni sistem radi vrlo živahno. Grafički podsistem je dosta snažan uz integrisanu ATI Radeon HD 3200 grafičku karticu koja koristi sistemsku memoriju ali i zasebnu ATI Mobility Radeon HD 3650 koja ima sopstvenih 512MB memorije na raspolaganju. AMD PowerXpress tehnologija omogućava da ove dve kartice rade zajedno kada je to potrebno zbog zahtevnih 3D aplikacija ili igara, ali i da se kada nije potrebna snažnija kartica isključi kako bi se produžila autonomija. Instalirana su čak dva hard diska kapaciteta po 320GB u RAID 1 režimu tako da je korisniku dostupno ukupno 640GB prostora, što je prilično impresivno za laptop računar. Za komunikaciju su zaduženi gigabitni LAN adapter, WiFi (podržava i 802.11n) i Bluetooth 2.1 moduli, pa samo fali modem da priča bude kompletna.

Rezime

Performanse ovog laptopa su veoma dobre, praktično u svakom pogledu i na to se nema šta prigovoriti. Interesantna nam je bila opcija Silent Mode koja na pritisak tastera gasi ventilatore i downclockuje procesor kako bi laptop radio bukvalno bešumno. Grafika je dosta snažna i u stanju da lepo pokrene novije igre u native rezoluciji, ali postoji jedna napomena. Ne treba pokušavati eksperimente sa instalacijom Windows XP verzije operativnog sistema pošto ne postoje drajveri za grafiku koji rade kako treba. Na samom kraju, pomenućemo i bateriju kapaciteta 4800mAh koja obezbeđuje oko 2h20min pod punim opterećenjem i 3h15min u mirovanju. Za računar ekrana od 17" i ovakvih performansi, ovo su i više nego dobri rezultati.

Conclusion

Performances of this laptop computer are great in every way and that is beyond reproach. Silent Mode option is very interesting one. Namely, after pressing of a button this function switches off the fans and downclock processor so laptop could be noiseless. It has powerful graphic and it is capable to run most demanding games in native resolution but there is one catch. Do not try to experiment with installation of Windows XP operative system because there aren’t graphic drivers working properly. At the end, we shall mention 4800mAh capacity battery that could provide 2 hrs and 20 minutes of working under heavy loading and 3 hrs and 15 min in stand-by mode. Bearing in mind the fact we are talking about 17’’ screen and computer with these performances, these are very good results.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 941€