субота, 8. новембар 2008.

Microsoft Windows Azure OS

Ray Ozzie, glavni softverski arhitekta pri kompaniji Microsoft, nedavno je tokom svoje uvodne reči na PDC najavio „Windows Azure“. Windows Azure je hostovani paket servisa koji uključuje virtuelizovano računarstvo, skladišni prostor kao i sistem automatskog upravljanje servisima.

Ozzie navodi da su ovi alati kreirani da hostuju Microsoft-ove servise kao što je MSN, Xbox Live i Office Online. U teoriji, ukoliko je Azure dovoljno robustan za ove servise, on će biti više nego dobar za Microsoft-ove partnere i klijente. Windows Azure, koji je ranije nosio naziv „Red Dog“ sličan je Amazon-ovoj Web Services platformi ali je prilagođena servisima koje nudi kompanija Microsoft. Skladišne ponude se uglavnom poklapaju a one obezbeđuju načine za skladištenje manjih količina podataka (slično S3), „tables“ (slično SimpleDB) i nizova (slično SQS) u cloud računarstvu.

Računarski resursi zvuče kao blago ograničena forma Amazon-ovog EC2. Za sada cena nije poznata ali sigurno je da će biti zasnovana na modelu potrošnje te da bi na osnovu toga trebalo da bude veoma blizu Amazon-ovoj ponudi. Za sada još uvek nije jasno kako će računarski servisi uopšte raditi ali je najverovatnije da će programeri obezbediti Windows Server 2008 primere.

Ovi računarski servisi su predstavljeni u vidu stepenastog formata. U prvom izdanju obuhvatiće IIS7, .NET 3.5 kao i mogućnost rukovanja aplikacijama. Kasnije će programeri sigurno biti okupirani mogućnošću razvoja aplikacija kojima se ne upravlja. Platforma obezbeđuje veoma dobre administrativne alate za razvoj i upravljanje servisima.

Visual Studio integracija je veoma dobra, kao što se i može očekivati od Microsoft-a kada je u pitanju ovakva vrsta implementacije. Postoje šabloni za nekoliko cloud baziranih aplikacija a „objavljivanje“ aplikacija za Microsoft hosting okruženje je veoma jednostavno. Na veliki broj načina čini se da je Windows Azure odličan način da se uzme najbolje od Amazon-ovih i Google-ovih „cloud“ ponuda.

Očigledno je da Microsoft pokušava da obezbedi nivoe fleksibilnosti koje nudi Amazon kao i Web bazirane alate upravljanja kakve nudi Google AppEngine. Alati za upravljanje su već tradicionalno slaba tačka Amazon-a, a kompanija Microsoft će na ovaj način na naglasi da je veoma svesna te činjenice. Nažalost, Windows orijentisana priroda proizvoda ozbiljno ugrožava načine korišćenja servisa.

Moćni alati upravljanja su fantastični i oni predstavljaju najjaču karakteristiku na osnovu koje bi dalje trebalo da se gradi budućnost Microsoft-a na ovom polju. Microsoft je za sada imao odličnu saradnju sa postojećim Windows programerima ali i dalje ostaje mnogo toga što ova kompanija treba da uradi da bi dostigla kredibilitet Amazon-a ali i da bi preuzela jedan udeo na ovom tržištu.