недеља, 16. новембар 2008.

AMD unapređuje softver za grafiku

Kompanija AMD je pre nekoliko dana najavila da će počevši od sledećeg meseca izdavati za preuzimanje besplatni ATI Catalyst driver update koji trenutno otključava nove ATI Stream mogućnosti akceleracije koje su već ugrađene u milione ATI Radeon grafičkih kartica.

ATI Stream je set naprednih hardverskih i softverskih tehnologija koje omogućavaju grafičkim procesorima, izrađenim od strane kompanije AMD, usaglašen rad sa centralnim procesorom sistema sa ciljem ubrzanja aplikacija nezavisno od same grafike. Kao rezultat primene ovih tehnologija dobro balansirane platforme imaju mogućnost izvršenja zahtevnih računarskih zadataka brže nego ikada.

ATI Stream omogućeni softverski naslovi za zabavu, igre i produktivnost su izdati ili će biti od strane rastuće liste nezavisnih proizvođača softvera uključujući kompanije kao što su ArcSoft i CyberLink. Da bi korisnicima omogućili trenutnu korist od korišćenja ATI Stream softvera, AMD takođe planira da izda u decembru kao besplatnu verziju za preuzimanje ATI Avivo alat za video konvertovanje.

Ova intuitivna, laka za korišćenje aplikacija omogućava transkodovanje video sadržaja visoke definicije za čak 17 puta brže nego kada se koristi sam centralni procesor u testovima u kojima je učestvovala ATI Radeon HD 4850 grafička kartica. ATI Stream je jedan od najboljih primera snage Fusion-a i najava od pre nekoliko dana je prvi važni korak u ideji da se ova napredna, nova tehnologija načini mainstream-om rekao je Rick Bergman, viši potpredsednik i generalni menadžer Graphics Products Group, AMD.

„Za milione ljudi koji su već kupili neku od kartica HD 4000 serije ovo je još jedan način da im se zahvalimo i pomognemo im da izvuku maksimum iz novca koji su uložili. Za one koji se još nisu odlučili za kupovinu nekog od pomenutih proizvoda ovo je još jedan razlog da se odluče, dodao je Bergman. ATI Radeon grafički procesori kompanije AMD su već prisutni u milionima personalnih računara širom sveta i svi oni koriste ATI Catalyst softverske drivere.

U proteklih 12 meseci različite verzije ATI Catalyst paketa drivera bile su preuzete 48 miliona puta. Sledeću verziju ATI Catalyst driver-a (8.12) AMD je počeo da distribuira u beta verziji svojim partnerima kada su u pitanju hardverske i softverske tehnologije za svrhe testiranja, dok bi konačna verzija trebala da bude izdata i spremna za preuzimanje oko 10. decembra. Kada se instalira ovaj driver će automatski uključiti ATI Stream akceleracione mogućnosti u okviru svake od ATI Radeon HD 4000 serije grafičkih kartica.

Ovo će imati trenutni efekat pa će svaka ATI Stream omogućena aplikacija raditi brže, bez ikakve potrebe da sami korisnici vrše ikakva podešavanja odnosno omogućavanje tehnologije. Kao što je bio slučaj i sa prethodnim paketima ATI driver-a korisnici će imati mogućnost da prema svojim potrebama prilagode opcije koje će instalirati. Korisnici zatim mogu da preuzmu i instaliraju besplatni ATI Avivo Video konvertor.

U testovima koji su izvršeni korišćenjem ovog alata, AMD-ovo grafičko rešenje je bilo u stanju da izvrši konvertovanje jednog časa video sadržaja u format koji odgovara portabl plejerima za svega 12 minuta. U kombinaciji sa grafičkim rešenjima Radeon HD 4000 serije ATI Avivo video konvertor omogućava video konverziju i za duplo kraći vremenski period nego što je to slučaj kod konkurentskih rešenja.

Sve veći broj nezavisnih kreatora softvera takođe nastoji da obezbedi ATI Stream omogućene aplikacije, uključujući ArcSoft, vodećeg provajdera inovativnih tehnologija za digitalne slike i multimedijalna rešenja. Kompanija planira da tokom sledećeg meseca obezbedi update za svoju TotalMedia Theatre aplikaciju koja će uključiti ArcSoft SimHD, novi tip tehnologije post obrade koji korisnicima omogućava da zahvaljujući ATI Stream tehnologiji kao rezultat obrade dobiju sadržaje koji su po kvalitetu bliski sadržajima visoke definicije.

Takođe i kompanija CyberLink planira da izvrši optimizaciju svog nagrađivanog softvera za video editovanje PowerDirector 7, tako da omogući korišćenje ATI Stream tehnologija. Nova verzija ovog softvera bi trebala da se pojavi početkom sledeće godine i doneće unapređenu funkcionalnost koja čak prevazilazi onu koju donosi Avivo Video konvertor.