понедељак, 3. новембар 2008.

Predstavljeni Windows 7 i Web Office

Kao što je već svima poznato kompanija Microsoft je poseban akcenat stavila na Windows 7 u toku njihove PDC 2008 konferencije u toku koje je najavljeno i predstavljanje Windows 7 pred-beta izdanje.

Zvanični predstavnik Microsoft-a navodi da je Windows 7 dizajniran tako da svakodnevni rad učini bržim i jednostavnijim te da se obezbede nove mogućnosti za korisnike. Windows 7 će usmeravati i pojednostavljivati zadatke koje ljudi najčešće rade. Unapređena navigacija, novi taskbar kao i usmereni korisnički interfejs još više približavaju pristup uobičajenim resursima.

Windows 7 će pružiti mnogo više izbora u načinu na koji su korisnici u interakciji sa njihovim računarima, kao što su multitouch gestovi. Uz Device Stage, Windows 7 će ljudima omogućiti da dobiju više od uređaja koji koriste, kao što su foto-aparati, telefoni i štampači.

Windows 7 će takođe da olakša upotrebu kućnih audio-video sistema kao i drugih mrežnih medija za reprodukciju muzike, za gledanje video sadržaja i pregled fotografija koje se nalaze na Windows baziranom računaru. Novi Windows 7 će ponuditi više opcija nego ikada u cilju prilagođavanja i personalizovanja Windows baziranih računara sa stilovima koji odgovaraju ličnostima korisnika.

Pored toga, kompanija Microsoft je po prvi put prikazala svoje nove Web aplikacije za Office koji predstavlja pojednostavjenu verziju Microsoft Office Word-a, Excel-s, PowerPoint-a i OneNote koji se koriste u okviru standardnih Web pretraživača. Kompanija je pokazala kako bilo ko može iskoristiti sve što pružaju Web, PC i verzije namenjene mobilnim uređajima Office-a za editovanje dokumenata i njihovu izmenu bez potrebe da dođe do gubitka kompatibilnosti.

Na kraju, Microsoft će ući u veliku konkurentsku bitku sa Google-om kada je reč o online office aplikacijama. Pored Windows 7, svi učesnici na PDC događaju dobili su pred-beta izdanje Windows Server 2008 R2 koje obezbeđuje veliki broj unapređenja za Windows Server 2008, uključujući migraciju virtuelnih računara, mogućnosti uštede električne energije kao i razvojne karakteristike za kreiranje i hostovanje aplikacija i usluga sledeće generacije.

Učesnicima konferencije je podeljen rani build (6801) Windows-a 7 ali im je prikazan i nešto kasniji (6933) koji sadrži update-ove vezane za korisnilki interfejs kao i redizajnirani i bolje urađeni Taskbar. Steven Sinofsky, viši potpredsednik za Windows i Windows Live inženjersku grupu i Mike Nash čija odgovornost je upravljanje Windows proizvodima naglasili su da kompletan softver i hardver koji radi sa Windows Vista-om će raditi i sa Windows 7 operativnim sistemom.

Pored toga, verzija jezgra će ostati nepromenjena odnosno 6.1 što bi trebalo da spreči neke probleme sa starijim softverom koji nije ažuriran da radi sa novom verzijom. U novom Windows-u 7, Taskbar tasteri su veći ali zauzimaju manji horizontalni prostor i uključuju uređaje (štampače, skenere itd) kao i aplikacije.

Ukoliko miš prevučete peko nekog od Taskbar tastera pojaviće vam se horizontalni preview thumbnail svakog od dokumenata koji je otvoren u okviru aplikacije. Taskbar tastere možete prevlačiti širom ovog bar-a, pozicionirajući ih onako kako želite umesto onako kako operativni sistem smatra da treba da budu pozicionirani.

Kod Windows-a 7 i Start meni i taskbar tasteri iskorišćavaju prednost iz karakteristike koju Microsoft naziva „Jump liste“. U okviru njih, kada prevučete miš preko neke od aplikacija u taskbaru ili tastera u okviru start menija pojavljuje se prozorčić sa „kontekstualnim zadacima“ koje pomenuta aplikacija može da izvrši, a programeri takođe mogu da programiraju u stavkama koje se pojavljuju na listi.

Tako na primer program za prikazivanje slika može ponuditi „Slideshow“ kao jedan od izbora na Jump listi. Novo u Windows Explorer-u je koncept Biblioteka. U pitanju su virtuelni direktorijumi koji mogu postojati duž višestrukih direktorijuma i čak višestrukih umreženih računara. Podrazumevane biblioteke su za direktorijume Documents, Downloads, Music, Pictures i Videos. Tako na primer ukoliko radite na laptop računaru možete slušati muziku koja je uskladištena na hard drive-u vašeg kućnog desktop računara i još mnogo toga.