уторак, 2. децембар 2008.

Toshiba 2.5'' eksterni diskovi

Toshiba u ponudi ima tri modela kapaciteta 160GB, 250GB i 320GB. Praktično jedina razlika u odnosu na brojnu konkurenciju je dizajn pošto su performanse, uslovljene brzinom USB 2.0 interfejsa, skoro identične.

Imali smo priliku da testiramo veći broj eksternih hard diskova formata 2.5", a Toshiba se uključuje u trku sa tri svoja modela kapaciteta 160GB, 250GB i 320GB. U pitanju su SATA hard diskovi koji koriste USB 2.0 interfejs za povezivanje sa računarom. Toshiba modeli ne donose mnogo toga novog u odnosu na brojnu konkurenciju i osnovne razlike se odnose na dizajn odnosno spoljašnji izgled. Uprkos tome, interesovanje za ove minijaturne diskove ne jenjava, a povećana konkurencija utiče samo na smanjenje cena, što krajnjim kupcima može samo odgovarati.

Toshiba 2.5" hard diskovi

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Kvalitetna izrada
  • Jednostavna instalacija i upotreba

Utisak kvare

  • Performanse praktično identične ostalim eksternim 2.5" USB modelima

Specifikacija

Toshiba 2.5" hard diskovi
  • Kapacitet: 160GB, 250GB, 320GB
  • Format: 2.5” SATA
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 127x81.3x16.5mm
  • Težina: 155g

Toshiba 2.5" hard diskovi

Sva tri modela spolja izgledaju potpuno identično, sa jedinom razlikom u vidu boja šara sa gornje strane. Kućište je napravljeno od glossy crne plastike sa belim, crvenim ili zeleno-žutim šarama. Kako je površina ispolirana do visokog sjaja, preporučujemo kupcima da što pre nađu odgovarajuću futrolu kako bi zaštitili disk od ogrebotina i habanja. Jedino što se može uočiti spolja je jedna statusna LED lampica i mini USB konektor sa zadnje strane. Kućište diska je sa donje strane blago zaobljenih ivica, dok je gornja ploča potpuno ravna, a ono što je dobro je da je kućište veoma kvalitetno izrađeno i da deluje kao da je napravljeno od jednog komada plastike. Hard diskovi formata 2.5" se generalno ne greju puno, pa tako ovde nema otvora za hlađenje koji bi narušio pomlao monolitni dizajn Toshiba diskova.

Toshiba 2.5" hard diskovi

Povezivanje sa računarom je vrlo jednostavno i svodi se na priključenje miniUSB konektora na hard disk i zatim i drugog kraja kabla sa običnim USB konektorom na slobodan USB port računara. Disk će raditi bez ikakvih problema na većini operativnih sistema, a kako je u pitanju USB interfejs, neće biti potrebno instalirati dodatne drajvere. Računar prepoznaje hard disk i bez restarta je sve spremno za korišćenje bukvalno u par sekundi. Ugrađeni hard diskovi imaju 8MB keš memorije i okreću se na 5400rpm-a, što obezbeđuje performanse koje su rame uz rame sa modelima koje smo već testirali. Brzina transfera podataka je kao i u prethodnim slučajevima ograničena brzinom (odnosno u ovom slučaju bolje reći sporosti) USB 2.0 interfejsa. Verovatno je pitanje vremena kada će se pojaviti i eSATA eksterni diskovi 2.5" formata koji će rešiti i ovaj problem.

Rezime

Sva tri Toshiba modela imaju dosta dobre performanse, praktično u liniji sa drugim eksternim USB modelima, i jedino na osnovu čega kupci mogu napraviti izbor je različit dizajn i trenutna cena. Što se ostalog tiče, ovi diskovi zaista ne nude ništa novo. To naravno ne znači da ih ne treba pogledati, naprotiv.

Conclusion

All three Toshiba models have rather good performances in line with other external USB models and the two things over which users could hesitate are different design and actual price. Overall, these disks do not offer anything special. That doesn’t mean you should look at them at all, au contrary.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.):
Toshiba external 2.5" hard disk 160GB 75€
Toshiba external 2.5" hard disk 250GB 95€
Toshiba external 2.5" hard disk 320GB 120€