среда, 24. децембар 2008.

Olympus SP-565 Ultra Zoom


Veoma kompaktan Ultra Zoom aparat sa 20x optičkim zumom, prilično dobrim kvalitetom snimljenih fotografija i sasvim solidnom cenom. Korisnici koji ne žele da investiraju u neki DSLR i razmišljaju puno o objektivima, a žele da imaju Ultra Zoom objektiv bi definitivno trebali da pogledaju ovaj Olympus model.

Olympus SP-565 Ultra Zoom je nešto jeftinija verzija modela 570 UZ, smešten u malo manje kućište napravljeno od plastike, manjim ekranom iste rezolucije i sa dosta opcija svog starijeg brata. Ono što je međutim ostalo isto je 20x objektiv i TruePic III procesor za obradu slike, što znači da se mogu očekivati prilično slične performanse. Ovaj aparat je primarno namenjen početnicima i naprednim amaterima koji traže ultra zum model, a po onome što smo videli, ipak će se više dopasti onima koji ne vole mnogo vremena da provedu u podešavanju raznih opcija, već da upale aparat i zabeleže neki dragocen trenutak.

Olympus SP-565 UZ sa prednje i bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Dosta kompaktne dimenzije za 20x Ultra Zoom aparat
  • Odlična autonomija
  • Prilično dobar kvalitet slike
  • Odlična optika za ovu cenu

Utisak kvare

  • Primećen shutter lag
  • Pri slabijem osvetljenju, autofokus ume da pogreši

Specifikacija

Olympus SP-565 UZ
  • Rezolucija: 10 megapiksela, 1/2.33" senzor (3648 x 2736 piksela)
  • Objektiv: ISO 64-6400 (5MP rezolucija), Optički zum 20x, f/2.8-4.5 (35mm film ekvivalent: 26-520mm)
  • Memorija: xD, MiroSD
  • Baterije: 4x AA baterije
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 2.5" LCD (230.000 px)
  • Video: 640x480 @ 30fps
  • Procesor: TruePic III

Olympus SP-565 UZ

Sa dimenzijama od svega 116x83.3x80.8 mm i težinom od 373g (bez baterija i kartice), SP-565 UZ deluje prilično kompaktno za jedan 20x ultra zum model, kada mu je objektiv uvučen. Poklopac objektiva nije previše kvalitetan, ali se kanapčićem može vezati za telo aparata, što je dosta korisno. Prvo što uočavamo je da ovaj model nema eksterni konektor za blic, već samo ugrađeni. Sa pozitivne strane, kada se otvori, dosta je odaljen od tela aparata i neće se desiti da ga zakloni objektiv. Odeljak za baterije se nalazi sa donje strane, u rukohvatu, a za napajanje se koriste četiri baterije AA veličine. Četiri dopunjive baterije većeg kapaciteta (2500mAh) će obezbediti blizu 600 fotografija, što je veoma impresivna brojka. Nije nam se dopao plastični navoj za stativ, ali su zato poklopci pregrade za memorijske kartice i mini USB i A/V konektore veoma kvalitetni i deluju dosta robustno.

Olympus SP-565 UZ sa bočnih strana

Iako prilično dobro leži u ruci, sigurno je da bi bilo mnogo bolje da je rukohvat malo veći pošto se aparat malo teže može držati jednom rukom kada je objektiv potpuno izbačen. Detalji aparata su napravljeni od metala, kao što je zum prsten i glavni Mode Dial, što daje veoma pozitivan utisak kvaliteta celog aparata. Sa zadnje strane aparata se nalazi 2.5" LCD ekran rezolucije 230.000 piksela koji je dosta dobar, ali na njemu ostaju otisci prstiju dok je po suncu prosečno čitljiv, dakle u rangu onoga što se obično i sreće na digitalnim aparatima. Pored četvorosmernog funkcijskog tastera, postoje i dodatnih šest tastera. Meni je dosta dobar i brz, sa relativno intuitivnim opcijama, mada smo i primetili da su neke od opcija pomalo zavučene (na primer podešavanje opcija za AF). Ovo je međutim nešto što teško da može zasmetati manje iskusnim korisnicima kojima je ovaj model i namenjen.

Olympus SP-565 UZ kontrole

U radu, SP-565 UZ se pokazao solidno brzo, od trenutka pritiska Power tastera do spremnosti za rad protekne ispod 2s što je za Ultra Zoom model odlično vreme. Ono što nam se nije previše dopalo je shutter lag koji iznosi pola sekunde. Aparat pred snimanja u JPG formatu podržava i RAW, a vreme snimanja svake fotografije iznosi oko 2.5s za JPG i oko 5s za RAW slike. Zum radi vrlo brzo, ali bi kontrole mogle biti za nijansu preciznije, pošto se lako može desiti da se preskoči željena daljina. Aparat podržava ISO osetljivost od 64 pa čak do 6400 u kom slučaju obara rezoluciju slike na 5MP. Kao što se i očekuje, iznad ISO 400 šum postaje dosta primetan i tada će biti malo teže odštampati ih u većem formatu. Slike su generalno dosta dobrog kvaliteta, ali smo primetili da aparat u uslovima slabije vidljivosti ume da "omaši" autofokus. Manuelni fokus je moguć, ali na žalost ne preko prstena ono objektiva već pomoću tastera sa zadnje strane, što iskusnijim korisnicima sigurno neće biti previše interesantno.

Rezime

Aparat ima sasvim dovoljno opcija da se će i oni iskusniji imati šta da rade, pa tako na primer ima čak 6 AF režima: Spot AF, Face Detection AF, Full-Time AF, Selective AF, Target AF i Predictive AF. Kod Ultra Zoom aparata je stabilizacija slike bitna stvar, a SP-565 UZ ima Dual Shakeproof CCD-shift i high ISO stabilizaciju, što se pokazalo kao sasvim dovoljno. Pomenućemo da postoje dva Macro režima, običan i Super Macro (fokus na 1cm), a Face Detect prepoznaje do 16 lica u kadru. U kontinualnom modu slikanja, dostiže brzinu od 13.5fps-a, ali se rezolucija slike automatski spušta na 3MP. Zanimljivo je recimo da postoji i Bird Shooting Mode koji kombinuje odgovarajući AF režim sa kratkom ekspozicijom. Što se videa tiče, podržana je rezolucija od 640x480 piksela u 30fps-a, ali maksimalna veličina fajla je 2GB, bez obzira na kapacitet kartice. Podržane su inače xD kartice ali uz odgovarajući adapter i MicroSD. U toku snimanja, radi samo digitalni zum, što je bilo i očekivano. Ukupno gledano, SP-565 UZ donosi odlične performanse po pitanju brzine i kvaliteta fotografija u svojoj klasi, uz cenu koja će odgovarati prosečnom džepu.

Conclusion

This device offers numerous options so the most advanced users will be pleased too. It provides 6 AF modes: Spot AF, Face Detection AF, Full-Time AF, Selective AF, Target AF, and Predictive AF. With Ultra Zoom image stabilization is the most crucial thing and SP-565 UZ has Dual Shakeproof CCD-shift and High ISO stabilization. We need to mention there are two Macro modes, regular one and Super Macro (1cm focus), and Face Detect recognize up to 16 faces in a frame. In continual mode of taking pictures, it develops 13.5fps speed but picture resolution is automatically getting down to 3MP. It is very interesting to say Bird Shooting Mode is available too, which combine appropriate AF mode with short exposition. When it’s about videos, 640x480 resolution is supported with 30 fps but maximum file size is 2GB regardless to card capacity. xD cards are supported too but you need appropriate adapter and MicroSD. Only digital zoom is active during recording and that is not strange at all. Overall, SP-565 UZ brings good performances when it’s about speed and quality of pictures in its own class with the price that will be suitable for every pocket.