понедељак, 8. децембар 2008.

Razer DeathAdder


Fantastičan miš jedne od najpoznatijih kompanija za proizvodnju igračkih periferija. DeathAdder je fantastičan miš koji nudi izuzetne performanse i kvalitet izrade po prilično dobroj ceni za ovakav proizvod. Bez većih problema dobija sve naše preporuke.

Razer je kompanija koja je poznata igračima, po verovatno najkvalitetnijim igračkim periferijama koje se mogu kupiti. Mi ćemo početi druženje sa ovom kompanijom preko DeathAdder miša, koji je namenjen profi igračima i onima koji se tako osećaju. Ovaj miš zaista izgleda specijalno a po onome što smo videli i nije čudno što je toliko popularan. Postoji jako dobar razlog zašto se vlasnici Razer miševa kunu u njih, a mi ćemo probati da saznamo šta je to u pitanju. Jedna stvar je sigurna, a to je da je Razer jedna od onih kompanija koje postavljaju standarde kada su igrački kontroleri u pitanju, a DeathAdder (Smrtonosna Guja uopšte ne zvuči tako loše kad se malo bolje razmisli) najbolje govori ovome u prilog.

Razer DeathAdder

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna izrada
  • Odlična ergonomija, odgovara svim veličinama šake
  • Napredna podešavanja
  • Fantastične performanse
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Razer DeathAdder
  • Senzor: 3G Infrared maksimalne rezolucije 1800 dpi, podešavanje osetljivosti u realnom vremenu
  • Interfejs: Full USB (pozlaćeni konektor)
  • Broj tastera: 5 i scroll točkić
  • Karakteristike: 16-bit ultra-wide data path, 6400fps, 5.8 megapixel/s, 15g acceleration, 1ms response time, 1000Hz polling rate

Razer DeathAdder

DeathAdder je miš srednjih dimenzija (128x70x42.5 mm), tako da će odlično pasovati praktično svim desnorukim korisnicima bez obzira na veličinu šake i hvat. Poseban ergonomski dizajn je prilagođen držanju desnom rukom, bez obzira da li više volite da miš držite vrhovima prstiju ili celom površinom dlana. Gornja površina i bočne strane su napravljene od mat, hrapave plastike koja se odlično lepi za dlan i prste obezbeđujući odličan grip, dok su manje površine sa bočne strane od glossy plastike, što sve zajedno izgleda vrlo atraktivno. Kao detalji, među ovolikom crnom bojom se ističe beli scroll točkić i poznati Razer logo sa zadnje strane. Kada je miš uključen, pale se plave diode koje vrlo atraktivno osvetljavaju točkić i tastere, dok logo blago pulsira (osvetljenje se može po želji i isključiti direktno iz programa za podešavanje parametara miša).

Razer DeathAdder sa prednje i bočnih strana

Miš ima ukupno 5 tastera, dva standardna i scroll kao i dva tastera koja se pritiskaju palcem. Tasteri su veoma kvalitetni i sa dobrim otporom, a oni bočni su postavljeni tako da odlično odgovaraju i manjim i većim šakama. Moramo odmah reći da je uprkos nešto neobičnijem dizajnu prednjeg kraja miša koji je dosta širi od ostatka miša, navikavanje traje dosta kratko i da se već posle par sati igranja postaje kao nastavak ruke. Primetili smo da su Ultraslick teflonske stope pozicionirane na same ivice miša kao i da su nešto veće površine od proseka, pa miš veoma glatko klizi po podlozi. USB kabl (u pitanju je 2.0 interfejs pune brzine) je sasvim dovoljno dugačak (213cm) i ima pozlaćeni konektor. Još jedna sitnica nam je privukla pažnju, a to je da je pozicija senzora tačno u središtu miša, čime se postiže najbolja kontrola, odnosno najkraće vreme potrebno za pomeranje kursora.

Razer DeathAdder sa zadnje i bočnih strana, donja strana

Senzor koji je instaliran na ovaj miš je infracrveni Razer Precision treće generacije, rezolucije 1800DPI. Iako postoje igrački miševi sa bržim senzorima (čak i sam Razer ima modele od 2000DPI i čak 4000DPI), ono što ovaj senzor radi je analiza podloge u realnom vremenu, kako bi se eliminisao njen negativni uticaj na ubrzanje i kretanje kursora. Softver Razera je takođe dosta poznat i u njemu možete raditi bukvalno sve, od onog standardnog mapiranja funkcija tastera (i to svih tastera u ovom slučaju), menjanje rezolucije (450/900/1800DPI) i Pooling Rate-a (125/500/1000MHz), ali i podešavanja ubrzanja i to odvojeno po X i Y osi, kao i zasebno podešavanje ponašanja miša u operativnom sistemu i igrama, kao i do 5 različitih profila koji se mogu sačuvati. Kao što smo i pomenuli, moguće je i definisati ponašanje plavog osvetljenja, odnosno po želji upaliti i ugasiti lampice.

Rezime

U igrama, miš se ponaša izuzetno brzo i precizno, a da budemo potpuno iskreni, vrlo je teško uočiti neku razliku u odnosu na modele sa senzorom veće rezolucije. Miš je radio savršeno bez obzira na pokušaje da ga zbunimo naglim i brzim potezima, jednotsavno, šta god da mi pokušali, on je radio podjednako dobro. Nema se mnogo toga dodati osim da je DeathAdder jedan od sasvim sigurno najboljih igračkih miševa na tržištu. Cena za ovako dobar miš i nije visoka, pa i sa te strane dobija zaista sve pohvale.

Conclusion

This mouse is very fast and precise in games and to be honest it is very hard to notice any difference in relation to models with bigger sensor resolution. Mouse was working perfectly although we tried to confuse it with sudden and quick moves. Whatever we tried to do it was working perfectly. There is not much to say except DeathAdder is the best gaming mouse at the market. Its price isn’t high so we’ll give it all our recommendation.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, decembar 2008.): 42€