уторак, 30. децембар 2008.

Cooler Master V8

Ovaj hladnjak poznatog proizvođača ima oznaku V8 zbog čak 8 heat pipe cevi. Ostatak čine čak četiri odvojena aluminijumska hladnjaka i sjajan 120mm ventilator promenljivog broja obrtaja. Performanse hlađenja kao i nivo buke koju stvara ga smeštaju među najefikasnije modele na tržištu.

Imamo priliku da vidimo sledeću generaciju Cooler Master hladnjaka, a počećemo sa modelom V8. Ovaj hladnjak je namenjen entuzijastima i naprednijim korisnicima, što je jasno već na prvi pogled. Kako je univerzalnog dizajna, odgovaraće bilo kom AMD ili Intel sistemu, a ono što je bitno za sve koji planiraju da sastave konfiguraciju sa novim Intel Core i7 procesorima je da se dodatak za Socket 1366 postoji, ali se kupuje odvojeno. Nadamo se da će već u nekoj sledećoj seriji ovih hladnjaka on doći u pakovanju kako ne bi predstavljao dodatan trošak.

Cooler Master V8 sa bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Dizajn sa 4 odvojena aluminijumska hladnjaka i 8 bakarnih heat pipe cevi
  • Univerzalni dizajn omogućava kompatibilnost sa svim Intel i AMD socketima
  • Sjajne performanse hlađenja
  • 120mm ventilator promenljivog broja obrtaja obezbeđuje vrlo tih rad

Utisak kvare

  • Adapter za Intel LGA 1366 podnožje se mora posebno kupiti

Specifikacija

Cooler Master V8
  • Podnožje: Intel LGA775, LGA 1366 (adapter se kupuje posebno), AMD AM2, AM2+, 940
  • Dimenzije: 120x128x161.1 mm
  • Materijal: 8 bakarnih heat pipe cevi (6mm prečnika) i baza, aluminijumski hladnjak
  • Ventilator: 120x120x25 mm (PWM + VR kontrola obrtaja), Rifle Bearing, 69.69CFM, 800 - 1800RPM pri 17-21dBA
  • Težina: 865g

Cooler Master V8

Sa dimenzijama od 120x128x161.1 mm i težinom od 865g, ovaj kuler definitivno ne spada u kompaktne modele, čak naprotiv. Ovo kažemo pošto treba voditi računa kod kupovine o tome da li će bez problema stati na ploču i u kućište pošto zaista zahteva dosta prostora zbog dizajna koji smešta poveći 120mm ventilator u samu sredinu. Oznaka V8 nije slučajna pošto postoji čak 8 bakarnih heat pipe cevi prečnika 6mm (dakle nešto širih od proseka). Osnova hladnjaka je napravljena takođe od bakra, dok su rebra aluminijumska. Odmah da prokomenterišemo dizajn, postoje ukupno četiri dela hladnjaka odnosno četiri zasebna hladnjaka, po dva sa svake strane. Spoljni hladnjaci su zarotirani tako da su rebra unutrašnjih i spoljašnjih hladnjaka okrenuta pod uglom od 90 stepeni. Možda će biti malo jednostavnije da kažemo da su hladnjaci sa unutrašnje strane postavljeni tako da su im rebra u horizontali, dok su rebra spoljašnjih hladnjaka vetikalna.

Cooler Master V8 sa bočne i donje strane

Heat pipe cevi su raspoređene tako da svaki spoljni hladnjak ima po dve heat pipe cevi, dok oni unutrašnji dele preostale četiri. Ovakav raspored obezbeđuje maksimalnu disipaciju toplote, a o efikasnosti najbolje govori podatak da je hladnjak sertifikovan za rad sa procesorima deklarisanim na 180W. Za montažu procesora je potrebno izvaditi matičnu ploču iz kućišta pošto procedura, bez obzira na socket, zahteva montažu metalne pločice sa poleđine ploče. Iako je ova metoda možda malo kompleksna, ipak je rezultat maksimalno stabilan i fiksiran hladnjak, što nije za potcenjivanje (pogotovo ako se imaju u vidu dimenzije). Ventilator koji se nalazi u sredini je prečnika 120mm, od crne plastike i sa crvenim diodama, i izgleda vrlo atraktivno kada se uključi. Broj obrtaja varira od 800 do 1800 RPM uz maksimalno 21dBA, a kontrola može biti ili automatska pomoću PWM kontrolera (ventilator ima PWM 4-pinski interfejs) ili pomoću VR potenciometra za kontrolu obrtaja koji se montira sa zadnje strane kućišta u slobodan slot.

Rezime

Prvo ćemo prokomentarisati buku ovog hladnjaka, na 800 obrtaja u minuti, ventilator se praktično ne čuje, odnosno ukoliko imate neki drugi ventilator u kućištu definitivno ćete teško moći da izdvojite zvuk modela V8. Na maksimalnih 1800 obtaja u minuti, zvuk je glasniji ali sasvim podnošljiv i definitivno niži od proseka hladnjaka ove kategorije. Po pitanju performansi hlađenja, V8 zaslužuje samo pohvale. Na minimalnom ali i maksimalnom broju obrtaja, V8 se plasira među najbolje dostupne hladnjake pri čemu su i dalje prilično slabije čuje od većine konkurencije.

Conclusion

For starters, we shall comment on this cooler noise at 800rpm. The fan is almost inaudible so if you don’t have some other fan in your casing you will not be able to set aside sound of V8 model. At maximum 1800 rpm, the sound is getting louder but it is bearable and definitive lower than with average fans of this category. When we talk about performances and cooling, V8 deserves all the praise. At minimal and maximal number of revolution, V8 is one of the best coolers there is with low noise level.