четвртак, 18. децембар 2008.

Geil EVO Cyclone

Geil-ov aktivni hladnjak za memoriju se saastoji od masivnog aluminijumskog hladnjaka i LED ventilatora prečnika 50mm. Postoje senzori temperature i broja obrtaja ventilatora, što LED ventilator i ispisuje dok radi. Veoma dobre performanse hlađenja.

Geil je dobro poznato ime kada je memorija u pitanju, pa ne čudi previše što je vrlo inovativan proizvod vezan za memoriju došao pod tim imenom. Geil EVO Cyclone je aktivni hladnjak za memoriju koji ima zadatak da maksimalno efikasno ohladi zagrejane memorijske module. Naravno, Geil je otišao i korak dalje, pa je ugradio vrlo neobičan LED kuler koji je u stanju da prikaže neke vrlo korisne informacije. Ovakav kuler definitivno nije za prosečne korisnike, već za one koji vole da zaista imaju posebno parče hardvera koje će im pomoći da dobiju što bolje performanse.

Geil EVO Cyclone

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse hlađenja
  • Senzor temperature i broja obrtaja ventilatora
  • LED ventilator koji prikazuje informacije dok radi
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Geil EVO Cyclone
  • Dimenzije: 146 x 52.6 x 106mm
  • Težina: 135g
  • Ventilator: 50mm (4.04CFM, 3400RPM +/- 10%, 21dBA)
  • Dodatno: LED Display (Geil logo, ime proizvoda, fan RPM i temperaturu)

Geil EVO Cyclone

Na prvi pogled, EVO Cyclone ne izgleda previše kompaktno ni zgodno za montažu. Kada se samo zamisli matična ploča sa nekim povećim kulerom koji je već montiran, nije baš najjasnije kako se Cyclone uklapa. Međutim, priča je upravo obrnuta pošto je hladnjak tako konstruisan da će zapravo zauzeti prostor iznad memorije sa bukvalno par milimetara sa svake strane bočne. U pakovanju dolazi već sastavljen ceo hladnjak sa montiranim ventilatorom, dva univerzalna metalna držača i četiri šrafa koja drže celu konstrukciju. Možda i neočekivano, ovo se sve montira za par minuta bez imalo muke, a ono što se može uočiti je da će, u zavisnosti od veličine grafičke kartice, biti potrebno izvaditi karticu iz slota pre montaže kulera. Zgodno je što metalni drži imaju više proreza, pa se ceo hladnjak može postaviti na različitim visinama, čak i na memoriju koja već ima svoje zasebne hladnjake. Za povezivanje na matičnu ploču se koristi 3-pinski konektor.

Geil EVO Cyclone detaljnije

Cela stvar se sastoji od aluminijumskog hladnjaka, metalnog okvira i ugrađenog 50mm ventilatora. Moglo je da ostane samo na tome, ali su se u Geil-u dosetili da postave temperaturni senzor koji meri temperaturu između memorijskih modula i hladnjaka (sa donje stane Cyclon-a), senzor koji očitava broj obrtaja ventilatora ali i poseban LED ventilator. U čemu je ovde trik? Na ventilatoru se nalazi LED svetla koja, dok se on okreće, ispisuju Geil logo i EVO/Cyclone naziv u jednom modu, i temperaturu memorije i broj obrtaja (očitavne u realnom vremenu) u drugom. Jasno je da će u ovome uživati samo vlasnici kućišta sa providnom stranicom, ili oni koji drže matičnu ploču sa svim komponentama na stolu, bez kućišta. Ono što je nas impresioniralo jeste efikasnost pošto su razlike u temperaturi i do 10 stepeni, što nije ni malo zanemarljivo.

Rezime

Ventilator sa 50mm prečnika i prosečnih 3400RPM-a ne zvuči toliko glasno, po specifiikaciji svega 21dBA. Ovaj Geil hladnjak donosi veoma dobro i efikasno hlađenje memorijskih modula uz atraktivan dizajn i neke vrlo napredne i ataktivne funkcije. Iako ovako nešto nije namenjeno prosečnom korisniku, oni kojima je stalo do maksimalnih performansi teško da imaju bolju alternativu.

Conclusion

50mm diameter fan with average 3400rpm doesn’t sound too loud, it produce only 21dBA according to the manufacturer. This Geil cooler brings very good and efficient cooling of memory modules with an attractive design and some other advanced and attractive functions. Although something like this isn’t meant for average users, those who cares about maximal performances have no other option.