понедељак, 15. децембар 2008.

Lian-Li Armorsuit


Impresivno Lian-Li kućište je namenjeno najzahtrevnijim korisnicima kao što su igrači. Celo je od aluminijuma koji pored ogromnih dimenzija omogućava da teži svega 10Kg. Ima sasvim dovoljno ventilatora da dobro rashladi praktično bilo kakvu konfiguraciju, uz veoma nizak nivo buke.

Kompanija Lian-Li nas je i do sada svaki put ipresionirala svojim kućištima, a konačno je došao red i na najbolji model iz ponude, Armorsuit. Ovo kućište ne namenjeno igračima i korisnicima visokih zahteva koji će naći načina da iskoriste ono što dobijaju. Ovo kućište spada u sam vrh trenutne ponude po svim parametrima, ali se ovo takođe oslikava i na cenu koja definitivno neće biti pristupačna velikom broju kupaca. Iako Armorsuit ne izgleda atraktivno kao neki od modela drugih pšroizvođača koje smo videli, ipak nas je impresioniralo i vrlo brzo postalo jedno od naših omiljenih kućišta.

Lian-Li Armorsuit PC-P80 sa prednje strane i bočne strane, konektori i detalji

Ključne karakteristike

  • Veličina kućišta znači da je na raspolaganju dosta prostora
  • Celo kućište je napravljeno od aluminijuma, zbog čega je impresivno mala težina za ove dimenzije
  • Tri 140mm vantilatora za ubacivanje hladnog vazduha, jeadn 140mm i jedan 120mm ventilator za izbacivanje toplog vazduha
  • Izuzetan kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Instalacija hard diskova ima više koraka nego što bi bilo poželjno

Specifikacija

Lian-Li Armorsuit PC-P80
  • Format: Super Full Tower
  • Uređaji: 12x 5.25" eksterno, 6x 3.5" interno
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: 3x140mm LED(800-1200 RPM)
  • Pozadi: 1x140mm LED(800-1200 RPM)
  • Gore: 2x230mm (2700RPM, 19dBA)
  • Dodatno: 4x USB, 2x audio, FireWire i eSATA konektori
  • Dimenzije: 220x633x610 mm
  • Težina: 10 Kg

Lian-Li Armorsuit PC-P80

Kućište je u potpunosti napravljeno od aluminijuma, pa uprkos gigantskim dimenzijama od 220x633x610 mm teži svega 10Kg. Ovo se najbolje vidi kada je trebalo podići kućište i kada smo bili veoma iznenađeni da je to moguće uraditi samo jednom rukom. Iako nije neuobičajeno da igrači sa sobom nose svoj računar, ne verujemo da će Armorsuit često napuštati svoju poziciju pošto je jednostavno prevelik. Celo kućište je crne boje, a aluminijum je mat, brušene završne obrade, a zbog pomalo oštrih linija nas najviše podseća na neki projekat Ruske (odnosno Tajvanske) vojske. Ovome možda najviše doprinosi ispust za vazduh sa gornje strane kućišta kome samo fali cev topa da slika bila kompletna. Na prednjoj strani ispusta stoje Power i Reset taster ali i četiri USB, FireWire, eSATA i zvučni konektori koji su zaštićeni poklopcem.

Lian-Li Armorsuit PC-P80 sa zadnje strane i detaljnije napred

Prednjom stranom dominira rešetkasta maska (aluminijumska naravno) koja i pokriva celokupnu površinu. Ovo su u stvari vrata koja se mogu podesiti da se otvaraju na desno ili levo, koja se drže zatvorenim pomoću mehanizma sa kugličnim ležajem. Oko celih vrata postoji dihtung koji će ublažiti vibracije i doprineti da kućište pored impresivnog hlađenja bude i dosta tiho. U vratima se nalaze instalirana čak tri 140mm ventilatora, što je ujedno i prvo ovakvo kućište, a kako ovo znači da se ogromna količina hladnog vazduha spolja upumpava u kućište, bitno je da postoji filter za vazduh koji je veličine prednjih vrata i lako se može izvaditi i oprati. U pomenutom ispustu za vazduh stoji još jedan 140mm ventilator koji izbacuje topao vazduh napolje, a pri vrhu prednje strane postoji i ugrađeni potenciometar kojim se reguliše broj obrtaja ova četiri ventilatora (od 800 do 1200 RPM).

Lian-Li Armorsuit PC-P80 unutrašnjost kućišta i detalji

Pogled na zadnju stranu kućišta otkriva da postoji jedan 120mm ventilator za izbacivanje toplog vazduha, čak četiri gumirana otvora za creva sistema vodenog hlađenja, kao i dodatna dva otvora za cirkulaciju vazduha. Zanimljivo je da ovo kućište ima čak 10 slotova za instalaciju kartica. Napajanje se postavlja u gornjem delu, a s obzirom na veličinu kućišta, i za ovo ima prostora na pretek, pa neće biti problem instalirati i najveća dostupna napajanje. Cela gornja stranica kućišta se može jednostavno skinuti za bolji pristup unutrašnjosti. Bočne stranice kućišta su pričvršćene sa po tri thumbscrew šrafa, a zanimljivo je i da postoje dodaci koji ublažavaju vibracije i buku, počevši od gumiranih stopa (može se dokupiti i aluminijumski set točkića) pa do gumiranih dodataka na samoj šasiji (na primer između same šasije i bočnih stranica). Kada se uključe, tek postaje jasno da su prednji i gornji 140mm ventilatori opremljeni plavim LED svetlima, što izgleda prilično atraktivno.

Lian-Li Armorsuit PC-P80 ležišta za 5.25" i 3.5" uređaje i detalji

Pogled u unutrašnjost otkriva dalje detalje, kao na primer da se tray za montažu matične ploče može vrlo lako izvaditi napolje. Iako ovo jeste vrlo korisno, više nam se dopada varijanta kada se ovaj tray po šinama izvlači pošto je i vraćanje na mesto sa instaliranom pločom, procesorom i ostalim komponentama dosta jednostavnije. Na sredini kućišta stoji aluminijumski stub koji ima ulogu da fiksira duže kartice, za šta ceo komplet metalnih šrafova i plastičnih držača dolazi u paketu. Ova cela skalamerija se može ako je potrebno i skinuti, za slučaj da vam ne treba dodatna sigurnost PCI kartica pune dužine. Postoji ukupno 12 ležišta za 5.25" uređaje i dve HDD fioke koje mogu primiti ukupno 6 hard diskova. Svaka fioka zauzima tri 5.25" ležišta. Za instalaciju hard diskova je potrebno prvo izvaditi fioku, postaviti šrafove na hard disk (dobijaju se i gumene podloške za smanjenje vibracija) i tek onda hard disk postavlja u fioku i fiksira. 5.25" uređaji se postavljaju pomoću nosača, a šteta je što kućište nije kompletno tool free pošto se i kartice fiksiraju šrafovima koji doduše jesu thumbscrew tipa.

Rezime

Ovo kućište osvaja simpatije pošto ima sve što treba zahtevnim korisnicima kao što su igrači i overklokeri, uz nesvakidašnji dizajn i vanserijski kvalitet. Uprkos impresivnom hlađenju, kućište radi prilično tiho, što nije slučajno već rezultat dodatnih napora koji su uloženi da se vibracije i buka svedu na minimum. Lakoća pristupa ključnim elementima kućišta i konfiguracije će biti cenjeni od strane korisnika koji često imaju potrebu da nešto menjaju i nameštaju. Iako postoji par stvari koje bi mi promenili, na primer jednostavnije montiranje hard diskova, Lian-li Armorsuite zaslužuje sve pohvale i konstataciju da ko bude mogao da ga sebi priušti neće sigurno zažaliti, već postati ponosni vlasnik jednog od najmoćnijih kućišta na tržištu.

Conclusion

This casing will conquer your sympathies because it has everything the most demanding users need and among them are hard-core gamers and overclockers. It offers unusual design and awesome quality. In spite of its impressive cooling feature, this casing is quiet thanks to additional efforts made to get vibration and noise at minimal level as it could be. The users who have needs to change something will appreciate easy access to all crucial casing elements and configuration. Although there are few changes we’d liked to see, i.e. simpler hard disc assembling, Lian-Li Armoursuite deserve all the praise and users who can afford it won’t be disappointed at all. They will become proud owners of one of the most powerful casing at the market.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2008.): 337€