четвртак, 11. децембар 2008.

Cooler Master ATCS 840


Impresivno novo kućište kompanije Cooler Master je namenjeno korisnicima koji zahtevaju maksimalne performanse hlađenja i dovoljno prostora za bukvalno bilo kakvu konfiguraciju. Celo je napravljeno od legure aluminijuma, a proizvođač je puno pažnje posvetio detaljima.

Kao ponovo oživljavanje ATSC (Active Thermal Convention System) linije kućišta koje je Cooler Master predstavio daleke 1999. godine, ATCS 840 predstavlja najnovije kućište Cooler Master-a koje će bez ikakve sumnje privući pažnju domaćih zaljubljenika u hardver. Ovo kućište je napravljeno od aluminijuma, što ima uticaja na performanse hlađenja ali i ukupnu težinu koja zbog veličine kućišta iznosi 13.25Kg. Cooler Master je puno pažnje obratio na detalje, od opcija vezanih za hlađenje pa do sitnica koje će korisnicima dosta olakšati rad. Ovo kućište je namenjeno nešto naprednijim korisnicima, primarno igračima i overklokerima koji će realno umeti da iskoriste sve mogućnosti koje ATSC 840 nudi.

Cooler Master ATCS 840 sa prednje strane i bočne strane, konektori i detalji

Ključne karakteristike

  • Celo kućište je napravljeno od aluminijuma
  • Velike dimenzije omogućuju da se instalira bilo kakva konfiguracija
  • Izuzetno napredno rešeno hlađenje, tri ventilatora od 230mm, jedan od 120mm, uz mogućnost dodavanja još četiri od 120mm
  • Tool free instalacija 3.5" i 5.25" uređaja
  • Mogućnost instalacije vodenog hlađenja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Cooler Master ATCS 840
  • Uređaji: 6x 5.25" eksterno, 1x 3.5" eksterno, 6x 3.5" interno
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: 1x230mm (1700RPM, 19dBA)
  • Pozadi: 1x120mm (1200RP, 17dBA)
  • Gore: 2x230mm (2700RPM, 19dBA)
  • Opciono: Dole 1x120mm, 2x120mm HDD, air duct 1x120mm
  • Dodatno: 4x USB, 2x audio, FireWire i eSATA konektori
  • Dimenzije: 243x580x630 mm
  • Težina: 13.25 Kg

Cooler Master ATCS 840

U ponudi su dve verzije ovog kućišta, u prirodnoj srebrnoj boji aluminijuma i u crnoj boji, kao što je bio primerak sa testa. Ovo kućište je veoma jednostavnog dizajna i vizuelno podseća na neke od Centurion modela. Kada se malo bolje pogleda, jasno je da praktično nema ničega što je višak i što bi moglo narušiti pomalo monolitni izgled. Sa prednje strane stoje samo maske za 5.25" uređaje i poveći štitnik od prašine sa Cooler Master logom. Pri vrhu kućišta postoji i neupadljivi ATCS logo, što je praktično sve što se na prvi pogled i vidi. Za slučaj da se još uvek koristi floppy disk ili možda interni čitač memorijskih kartica 3.5" formata, u pakovanju dolazi i posebna maska adapter za to. Na gornjoj stranici kućišta stoje Power i Reset tasteri koji su takođe metalni, kao i HDD i Power statusne diode. Svi konektori su zgodno postavljeni na malom panelu koji otvara na lagan pritisak pomoću opruge. Vrlo jednostavno i vrlo atraktivno.

Cooler Master ATCS 840 sa bočne i zadnje strane

Kada pogledamo kućište sa zadnje strane, možemo videti dve stvari, prva je da postoje dva ležišta za napajanje, gore i dole. Druga stvar je da postoji jedna ručka koja služi za vađenje postolja za matičnu ploču. Veoma jednostavnim postupkom (potrebno je skinuti bočne stranice odvrtanjem thumbscrew šrafova i zatim šrafcigerom odvrnuti par običnih šrafova da bi se tray oslobodio), tray se vadi napolje po vođicama sa gornje i donje strane. Postoji još par detalja na koje treba obratiti pažnju, kao što je to da se kartice (postoji standardnih 7 pozicija) fiksiraju šrafljenjem sa spoljne strane. Za slučaj da želite da instalirate kuler za procesor koji zahteva montažu mehanizma za fiksiranje sa poleđine matične ploče, na tray-u postoji otvor tako da možete bez ikakvih problema menjati kuler bez skidanja ploče. Dizajn unutrašnjosti kućišta je takav da ima na pretek prostora za sakrivanje i provlačenje kablova, pa ni jedan jedini kabl ne mora stajati znad matične ploče.

Cooler Master ATCS 840 unutrašnjost kućišta i detalji

Kako je kućište prilično velikih dimenzija, prostora u unutrašnjosti ima sasvim dovoljno da i posle ugradnje svih komponenti hlađenje bude veoma efikasno. Činjenica da kućište dolazi opremljeno sa četiri velika ventilatora svakako dosta doprinosi tome. Sa prednje strane, tačno ispred ležišta za hard diskove stoji veliki 230mm ventilator koji ima filter za prašinu koji se skida sa prednje strane (ovo je pomenuti deo prednje maske). Za svaki slučaj, postoje rupe za šrafove tako da možete dodati dva 120mm ventilatora ukoliko je potrebno bolje hlađenje hard diskova. Na vrhu kućišta se nalaze dva 230mm ventilatora iznad kojih je metalni mash filter koji se vrlo lako skida po potrebi. Za slučaj da imate vodeno hlađene sa velikim radijatorom (do tri 120mm ventilatora), možete ga montirati vrlo lako umesto ova dva 230mm ventilatora (otvori za creva vodenog hlađenja postoje na ploči na zadnjoj strani kućišta). Pozadi se nalazi jedan 120mm ventilator dok je na dnu kućišta i prostor za eventualno još jedan dodatni 120mm ventilator (postoji filter koji je montiran sa spoljne strane kućišta). Ukoliko se odlučite da napajanje montirate dole, postoji i otvor za vazduh na dnu, takođe sa jednim filterom za prašinu.

Cooler Master ATCS 840 ležišta za 5.25" i 3.5" uređaje i detalji

Što se tiče hard diskova i optike, postoji ukupno šest ležišta za 5.25" uređaje (jedno se može pretvoriti u eksterno 3.5" ležište) i ukupno šest za 3.5" hard diskove. Što se instalacije tiče, 5.25" ležišta koriste patentirani sistem držača. Ovo su plastični ramovi koji pomoću opruge (mehanizam u stvari dosta podseća na pritiskanje zadnjeg dela hemijske olovke) fiksiraju ubačeni uređaj. Hard diskovi leže u fiokama koje su postavljene pod uglom od 90 stepeni u odnosu na standardni položaj. Ovo znači da ubačeni hladan vazduh prelazi kraći put, to jest efikasnije hlađenje ali i mnogo lakšu instalaciju i pristup konektorima. Svaki disk ima svoj plastični okvir a instalacija i vađenje je veoma jednostavno, verovatno i jedno od najpraktičnijih koje smo videli. Sa donje strane kućišta se nalaze gumirane stope koje imaju ulogu da smanje vibracije odnosno buku koju kućište proizvodi (ovde treba reći i da svi 3.5" i 5.25" uređaji imaju gumene podloške koje ublažavaju vibracije i buku). U pakovanju pored plastičnih držača kablova koji se montiraju da pomognu u efikasnom kabliranju, dolazi i plastični air duct dodataka koji se montira iznad zadnjeg dela kućišta gde se fiksiraju kartice, a služi za efikasnije odvođenje toplog vazduha koji dolazi sa grafike. Po potrebi se na ovaj dodatak može montirati još jedan 120mm ventilator.

Rezime

Cooler Master je još jednom napravio izuzetno kućište, po praktično svim kriterijumima. Od dizajna koji koristi prednosti aluminijumske konstrukcije i završne obrade visokog kvaliteta, do funkcionalnosti koja se retko sreće. Čini nam se da se bukvalno o svakoj sitnici vodilo računa, i to je nešto što će svako primetiti. Hlađenje je rešeno profesionalno, i teško nam je da zamislimo da je moguće sastaviti konfiguraciju koja će ozbiljnije staviti u iskušenje ovako napredan sistem sa velikim brojem ventilatora. Ovo svakako nije kućište za svakoga, ali sigurni smo da ko god bude odlučio da ga kupi, dobija vrhunsko kućište iz samog vrha trenutne ponude.

Conclusion

Once more Cooler Master made an awesome casing according to all the standards. From design that use aluminium construction advantages and high quality finishing, to excellent functionality, which is very rare. It is obvious manufacturer take care of the last detail and everybody will notice that, that’s for sure. It provides professional way of cooling and it is very hard even to picture a configuration that will be competitive to this kind of system with numerous fans. This isn’t casing for everybody but we are sure everyone who decide to buy it is going to get first-class casing.