уторак, 2. децембар 2008.

Asus P6T Deluxe


Najnovija Asus ploča namenjena novoj generaciji Core i7 procesora donosi dovoljno novosti da nije mnogo teško dati preporuku. Ono što je najbitnije su kvalitet izrade, napredne mogućnosti overkloka i efikasne potrošnje energije. Po svemu viđenom, ova ploča postavlja standarde koje neće biti lako dostići.

Ubrzo po predstavljanju novih Intel Core i7 procesora, pojavile su se i prve ploče koje ih podržavaju. Intel X58 čipset (ili Tylersburg ako je nekome lakše da pamti) u Asus varijanti, nova P6T Deluxe nam donosi veoma napredno rešenje za nove procesore. Među novostima, najbitnije je da termin Northbridge praktično prestaje da postoji (iako postoji fizički zaseban čip) pošto je ono najbitnije, memorijski kontroler, smešten u sam procesor. Nema više ni FSB-a već je uvedena QPI (QuickPath Interconnection) magistrala. SouthBridge je preživeo i u pitanju je dobro poznati ICH10R sa prethodnih Intel čipsetova. Možda i najinteresantnije je Triple Channel memorijski interfejs koji zahteva tri modula kako bi radio optimalno brzo (otud i celih 6 memorijskih slotova). Asus je naravno ploču nafilovao impresivnim brojem opcija i mogućnosti, baš kao što se i očekuje od vrhunske ploče koja sa novim čipsetom i generacijom procesora treba da se pokaže u najboljem svetlu.

Asus P6T Deluxe sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane i oprema

Ključne karakteristike

  • Podrška za nove Core i7 procesore i Socket 1366
  • Maksimalno 12GB DDR3 memorije u Triple Channel režimu
  • SLI ili CrossFireX podrška
  • Izuzetno kvalitetna izrada
  • Express Gate i Turbo V (dodatni O.C. Palm)

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus P6T Deluxe
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel X58, ICH10R Southbridge
  • Procesor: Socket 1366 Core i7/Core i7 Extreme Edition
  • Memorija: 6x DIMM, max. 12GB, Triple Channel DDR3 1600(O.C.)/1333/1066
  • Kontroleri: 6x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10), 1x eSATA, 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 3x PCIe x16 2.0 (x16/x16/x1 ili x16/x8/x8) , 1x PCIe x4, 2x PCI
  • Zvuk: ADI AD2000B 8 -Channel High Definition Audio CODEC
  • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 14 USB portova (8 porta pozadi i 6 preko konektora na ploči), 1x PS/2, optički i koaksijalni S/PDIF, 1x serijski port (sa ploče), 2x FireWire

Asus P6T Deluxe

P6T Deluxe već na prvi pogled odaje utisak izuzetno kvalitetne izrade (sama težina ploče uliva poverenje), a odmah vidimo i da su u izradi korišćeni aluminijumksi Solid State kondenzatori japanske proizvodnje koji su dosta kvalitetniji od standardnih (konkretno projektovani su da traju višestruko duže i da mogu izdržati mnogo veće temperature od klasičnih). Na layout ploče praktično nema nikakvih zamerki, SATA i konektori za napajanje su smešteni uz samu ivicu ploče, memorijski moduli (koji su pravilno obojeni da ne bi bilo zabune kod instalacije memorije) dovoljno udaljeni od prvog PCI slota da instalacija memorije ne bude mnogo komplikovana. ATA i SATA konektori su iz istih razloga položeni na ploču (dešavalo se da kod nekih modela ploča duže grafičke kartice praktično blokiraju neke od ovih konektora), pa se može reći da je Asus mislio o svim sitnicama. Oko procesora ima dosta prostora i neće biti problem da se instaliraju i najveći kuleri. Mala napomena, novo Socket 1366 ležište zahteva da se primeni malo više sile na metalni okvir kada se fiksira procesor, što je posledica dizajna i ne treba se plašiti da će se nešto oštetiti.

Asus P6T Deluxe ležište procesora, sistem hlađenja

Sistem hlađenja ploče je od ranije poznati Stack Cool 2 sastavljen od bakarnih hladnjaka povezanim heat pipe cevima, a novinu predstavlja Wind-Flow hladnjak koji se nalazi pored procesora. Njegov oblik omogućava da se topao vazduh koji dolazi od procesora lakše rasporedi i brže oduva dalje, smanjujući okolnu temperaturu. Pored 6 SATA konektora, postoji i jedan eSATA (sa zadnje strane ploče), ali i dva dodatna SAS (Serial Attached SCSI) porta koja su namenjena poslovnim koriscnicima pošto SAS diskovi rade brže i imaju duže MTBF vreme od klasičnih. Ova ploča koristi napredni 16+2 Phase Power Design za VRM elemente, koji pored 16 faza za vCore dodaje i 2 za QPI/Memory kontroler u procesoru. Ovo ovezbeđuje izuzetno stabilno napajanje i efikasno korišćenje električne energije koje rezultira manjim zagrevanjem komponenti i većim mogućnostima za overklok. Ne treba zaboraviti ni ASUS EPU koji nadgleda procesor, čipset, memoriju, grafiku, hard disk i sistemske ventilatore, automatski regulišući potrošnju energije. Sa tri PCIe x16 slota, Asus P6T Deluxe nudi mogućnost da instalirate SLI ili CrossFireX sistem grafike, u x16 x16 x1 ili x16 x8 x8 konfiguraciji.

Asus P6T Deluxe PCI i memorijski slotovi, SATA konektori i tasteri

Kao sve novije Asus ploče, i ova podržava Express Gate, odnosno mogućnost da za 5 sekundi podignete specijalnu verziju Linuxa koji nudi najosnovnije mogućnosti pristupa Internetu, Instant Messenger servisima, bez potrebe da se ulazi u regularni operativni sistem. Ono što je posebno zanimljivo je da ovo ne zavisi od instaliranog hard diska pošto se Express Gate nalazi na flash memoriji koja je instalirana na samu ploču. Za korisnike koji se bave overklokom postoji par vrlo interesantnih detalja. Prvo, tu su Power i Reset tasteri na samoj matičnoj ploči, a zatim i TurboV mikrokontroler koji omogućava overklok na živo, bez ulaska u BIOS niti resetovanja računara. Moguće je podesiti CPU PLL, NB, NB-PCIe, i DRAM napone u koracima po 0.02V. U ovu svrhu u pakovanju dolazi i nešto što smo videli još kod modela P5B Premium Vista Edition, O.C. Palm odnosno dodatni LCD ekran preko koga možete recimo u toku igranja menjati O.C. profile, ali koji takođe služi i kao dodatni ekran na koji možete smestiti neke od Vista SideShow gadgeta.

Rezime

Nova Asus matična ploča nudi impresivan broj noviteta, primarno namenjenih nešto naprednijim korisnicima i overklokerima. Kvalitet izrade same ploče i ugrađenih komponenti su vrhunski, a neke od implementiranih tehnologija (na primer 16+2 VRM dizajn) se ne mogu nigde drugde sresti. Ukoliko nameravate da sastavite konfiguraciju sa novim Intel Core i7 procesorom, izbor i nije toliko težak pošto još uvek nema toliko puno matičnih ploča u ponudi koje podržavaju novi Socket 1366. Ovo ne znači da ova ploča zaslužuje preporuku samo zato što nema puno konkurencije, već zato što je po svim kriterijumima zaslužila veoma visoke ocene.

Conclusion

New Asus motherboard offers impressive numbers of innovations geared towards advanced users and overclockers mainly. Build quality of motherboard and inbuilt components is top-notch and some of implemented technologies (for example, 16+2 VRM design) which you cannot find in other devices. If your intention is to make configuration with new Intel Core i7 processor, the choice isn’t so hard because there aren’t enough motherboards that supports new Socket 1366. This doesn’t mean this motherboard deserves special recommendation only because there are no competitive models but because it deserves all the praise based on all other criterions.