понедељак, 22. децембар 2008.

Asus M3A78-CM


Micro ATX ploča sa AMD 780V čipsetom, sa podrškom za sve aktuelne AM2 i AM2+ procesore ali i najavljene AM3. Može se instalirati maksimalno 8GB do brzine od 1066MHz. Ova ploča predstavlja odličnu opciju za sve one koji traže integrisano rešenje sa grafikom i zvukom na ploči.

Asus M3A78-CM je matična ploča mikro ATX formata sa AMD 780V čipsetom koja je namenjena za korišćenje u integrisanim konfiguracijama. Sa integrisanom grafičkom i zvučnom karticom, ova ploča može biti dobra osnova za kućni multimedijalni sistem manjih dimenzija od klasičnog računara, ali možda i poslovni računar. Sa podrškom za AMD AM2/AM2+ procesore, ali i najavljenom podrškom za očekivane AM3 procesore, ova ploča može biti odlična investicija pošto će sigurno dovoljno dugo biti aktuelna.

Asus M3A78-CM ploča sa gornje i donje strane, oprema i konektori pozadi

Ključne karakteristike

  • Podrška za sve AM2 i AM2+ procesore, ali i za očekivanu AM3 generaciju
  • Odličan raspored komponenti
  • Integrisane grafička i zvučna kartice
  • Odlične performanse ali i sasvim pristojne opcije za overklok

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus M3A78-CM
  • Format ploče: Micro-ATX
  • Čipset: NorthBridge AMD 780V, AMD SB700 SouthBridge
  • Procesor: Socket AM2+/AM2 AMD Phenom FX/Phenom X4/ Phenom X3/Athlon X2/Athlon/Sempron
  • Memorija: 2x SODIMM, max. 8GB, DDR2 1066/800/667/533 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1,10), 1x IDE, 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe x16, 1x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC885 HD 8-channel audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 12 USB portova (6 pozadi i 6 preko konektora na ploči), optički S/PDIF OUT, PS/2, D-Sub, DP, DVI, integrisana ATI Radeon 3100 grafička kartica

Asus M3A78-CM

Ploča je standardnog Micro ATX formata i prilično dobrog rasporeda komponenti. Primera radi, 4-pinski i 24-pinski konektori za napajanje su smešteni uz same ivice ploče, a isto je i sa SATA i ATA kontrolerima. Ovo znači da kod instalacije neće smetati kablovi koji se mogu i potpuno skloniti tako da ne ometaju protok vazduha iznad ploče. Ležište procesora je pomereno ka sredini ploče, a oko njega ima dovoljno prostora i za neke ozbiljnije kulere ukoliko standardna Box varijanta ne bude odgovarala iz nekog razloga. Primećujemo da naponska jedinica procesora koristi nešto kvalitetnije aluminijumske solid kondenzatore koji bi trebali da obezbede stabilniji rad uz nešto duži životni vek od standardnih.

Asus M3A78-CM ležište procesora i hladnjaci, bočna strana

Sistem hlađenja ove matične ploče je dosta jednostavan, sa dva mala bakarna hladnjaka koja su sasvim dovoljna da temperatura bude na željenom nivou. Ploča podržava praktično sve AMD procesore novije generacije (uključujući i najsnažnije modele potrošnje od 140W), AM2 i AM2+ podnožja, a dobra vest je da ćete moći i najavljene AM3 procesore koristiti bez problema. Za eventualnu nadogradnju, postoji jedan PCIe x16 slot (u 2.0 verziji) što može dobro doći pošto ploča podržava Hybrid CrossFireX tehnologiju. Ovo je omogućeno zbog integrisane ATI Radeon 3100 grafike koja se može upariti sa nekom moćnijom karticom da bi se dobile bolje performanse.

Asus M3A78-CM sa bočne strane, memorijski i PCI slotovi, SATA konektori

Pored uobičajenih ATA i Floppy konektora, na raspolaganju je 6 SATA konektora sa podrškom za RAID konfiguraciju. Četiri memorijska slota mogu primiti maksimalno 8GB memorije brzine do 1066MHz, stim što treba znati da je ova brzina dostupna samo za AM2+ procesore. Pošto ima integrisanu grafičku karticu, sa zadnje strane postoji analogni D-Sub, DVI ali i novi DisplayPort. Pored grafike, integrisana je i zvučna kartica, a 8-kanalni zvuk ima i optički izlaz. Ukupno je dostupno 12 USB portova, a zanimljivo je da postoji i jedan COM port na ploči, za slučaj da postoji neki uređaj sa tim interfejsom koji je potrebno zadržati.

Rezime

Ono što takođe treba pomenuti je da ova ploča podržava i Express Gate odnosno minijaturnu verziju Linuxa sa najbitnijim funkcijama (pristup Internetu, Chat i slično) koja se podiže za manje od 10 sekundi. Zanimljivo je i to što iako ovo nije ploča namenjena overkloku, postoji dovoljno opcija da će vlasnici Black Edition procesora moći da se sasvim lepo zabave, uz opcije koje će osigurati da neće biti nekih loših posledica ako se u ovome i pretera (CrashFree BIOS3 i CPU Parameter Recall). Performanse ove ploče su odlične, ali treba znati da se ne mogu očekivati maksimalni rezultati ako se ne koriste AM2+ procesori. AMD 780V čipset nudi sasvim dovoljno opcija za standardne korisnike, ali verujemo da ni oni napredniji neće biti razočarani.

Conclusion

We need to say one more thing. This motherboard supports Express Gate too, that is, miniature Linux version with crucial functions (Internet access, chat, etc.) that is functional for less than 10 seconds. This motherboard isn’t geared towards overclockers, there are many options so Black Edition processor owners will have the good time with available options that will provide no any consequences at all in case of exaggeration (CrashFree BIOS3 and CPU Parameter Recall). These motherboard performances are fantastic but you should know you should not expect maximum results if you don’t use AM2+ processors. AMD 780V chipset offers enough options to standard users but we believe the advanced ones won’t be disappointed too.