петак, 26. децембар 2008.

Gembird SPK810PB


Dosta povoljni zvučnici jednostavnog dizajna i solidnog kvaliteta izrade. Ukupna snaga je svega 17W, pa iako za tu snagu zvuče dosta glasno, kada se pojača do kraja zvuk se osetno deformiše. Jedna od pozitivnih stvari je i daljinski upravljač koji je kablom povezan na subwoofer.

Posle par solidnih modela 2.1 zvučnika u drvenim kutijama, pogledaćemo i jedan par standardnih plastičnih i nešto povoljnijih zvučnika kompanije Gembird. Ovakvi zvučnici su namenjeni manje zahtevnim korisnicima koji ne žele puno da investiraju u nove, a ipak bi voleli da pobegnu od onih najjeftinijih 2.0 desktop modela. Iako definitivno neće oduševiti audiofile, njima i nisu namenjeni pa to i ne treba tako posmatrati. Ima dosta kupaca vrlo ograničenog budžeta kojima ovakvi zvučnici mogu dobro doći.

Gembird SPK810PB

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet izrade
  • Žičani daljinski upravljač
  • Dosta povoljna cena

Utisak kvare

  • Samo 17W snage
  • Zvuk se primetno deformiše pri najvećem pojačanju

Specifikacija

Gembird SPK810PB
  • Sistem: 2.1
  • Snaga: 17W (subwoofer 9W, sateliti po 4W)
  • Konektori: 3.5mm audio

Gembird SPK810PB

Kao i svi 2.1 sistemi zvučnika, i Gembird SPK810PB se sastoji od dva satelita i subwoofera. Subwoofer je crne boje sa zaštitnom crnom mrežicom i srebrnom vertikalnom maskom, srednje je veličine i napravljen je od plastike solidnog kvaliteta. Sa zadnje strane se nalazi otvor za vazduh, kabl za napajanje, konektor za satelite i konektor za izvor zvuka koji je postavljen na produžni kabl. Sigurno ste primetili da nema nikakvih kontrola, a trik je u tome da su one postavljene na žičani daljinski upravljač koji se nalazi između subwoofera i ulaznog 3.5mm konektora. Ovo je svakako daleko praktičnije nego da se svaki čas morate saginjati da bi mogli da podesite jačinu zvuka. Na daljincu se pored potenciometra nalazi i prekidač za uključivanje i isključivanje kao i statusna LED lampica.

Gembird SPK810PB subwoofer

Sateliti su napravljeni od glossy sjajne plastike i dosta su veliki za svoje 2" drajvere. Subwoofer koristi bas zvučnik prečnika 4" i snage 9W, dok su sateliti deklarisani na po 4W snage. Povezivanje je krajnje jednostavno pošto je potrebno smo priključiti zvučnike i izvor zvuka i teško da neko može pogrešiti. Za samo 17W ukupne snage, ovi zvučnici sviraju prilično glasno, ali se zvuk izobličava na najvećem pojačanju. Generalno gledano, subwoofer i sateliti imaju dosta dobar odnos snage, ali je zvuk pomalo prigušen i stiče se utisak da se srednji tonovi pomalo gube.

Rezime

Svega 17W snage u startu eliminiše ove zvučnike ukoliko tražite model koji će moći da posluži za neku žurku. Sa druge strane, ukoliko vam glasan zvuk nije toliko bitan, a budžet ograničen, ovi zvučnici bi mogli biti dobar kandidat. Opet, moramo konstatovati da za isti novac postoji dosta drugih zvučnika koje bi trebalo poslušati pre donošenja konačne odluke.

Conclusion

If you’re looking for speakers that will serve you to give a party you’d better bypass these because they have 17W power only. On the other hand, if you don’t care for loud sound and you have limited budget, these speakers are the best solution for you. Once more, we need to say there are many other great speakers you should take into consideration before you made up your mind.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2008.): 25€